Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι αποφάσεις που οδηγούν στον γκρεμό

Ούτε η αναδιάρθρωση μπορεί να οφελήσει την Ελλάδα

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα ενδέχεται να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της ακόμη και σε περίπτωση επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ από την τρόικα ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ, εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης που τη μαστίζει, αναφέρει συνέντευξη στην οικονομική ηλεκτρονική εφημερίδα Bloomberg.
"Θα κάνατε λάθος εάν αποκλείατε την πιθανότητα αναδιάρθρωσης χρέους σε κάποιο (σ.σ. χρονικό) σημείο), σημειώνει ο Τζον Στόπφορντ επικεφαλής του τμήματος επενδύσεων σταθερής απόδοσης, της λονδρέζικης εταιρίας Investec Asset Management, που διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 65 δισ. ευρώ.
"Η Ελλάδα έχει ένα δομικό πρόβλημα, και πρέπει να υπάρχει κίνδυνος (σ.σ. αν) έχουμε μια ακόμη ύφεση ή οικονομική κρίση".
Η επιτοκιακή ψαλίδα των ελληνικών δεκαετών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών βρίσκεται σε απόσταση μόλις 90 μονάδων βάσης από το επίπεδο ρεκόρ του προηγουμένου Μαΐου οπότε η Ελλάδα προσέφυγε σε τριετές πρόγραμμα στήριξης ύψους 110 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Στη διάσωση της Ιρλανδίας η Ελλάδα έλαβε προκαταρκτική έγκριση για επιπρόσθετο χρόνο αποπληρωμής του δανείου διάρκειας τεσσάρων ετών και έξη μηνών. Η πρώτη δόση αποπληρωμής του δανείου ξεκινά για τη χώρα το 2013.
Υπογραμμίζοντας τους κινδύνους για τους κατόχους ελληνικών ομολόγων η Standard & Poor's ανακοίνωσε χθες ότι ενδέχεται να υποβαθμίσει την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας, η οποία προσπαθεί να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα από το επίπεδο του 9,4% του ΑΕΠ.

Αναδιάρθρωση χρέους
Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι η αναδιάρθρωση του χρέους αποκλείεται. Η οικονομία της χώρας θα συρρικνωθεί πιθανότατα κατά 2,7% το 2011 και 0,1% το 2012, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών που συγκέντρωσε το Bloomberg.
"Στο τέλος του παιχνιδιού χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία θα βρεθούν με πολύ υψηλά επίπεδα χρέους", είπε ο Στόπφορντ. Το κόστος δανεισμού στις περιφερειακές και υπερχρεωμένες οικονομίες της ευρωζώνης αναρριχήθηκε στις 29 Νοεμβρίου, αφού η Ιρλανδία ακολούθησε την Ελλάδα στο μηχανισμό στήριξης.
Η απόδοση του δεκαετούς ισπανικού ομολόγου αυξήθηκε κατά 25 μονάδες βάσης στο επίπεδο του 5,46% και του ιταλικού 22 μονάδες βάσης στο 4,65%. Οι αποδόσεις υποχώρησαν χθες, εξέλιξη την οποία τρεις διαπραγματευτές ομολόγων απέδωσαν, υπό τον όρο ανωνυμίας, σε μαζικές αγορές ιρλανδικών και πορτογαλικών ομολόγων εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει την πληροφορία.
Η απόδοση των πορτογαλικών ομολόγων υποχώρησε κατά 54 μονάδες βάσης στο επίπεδο του 6,32% σήμερα, στο Λονδίνο.

Κρίση χρέους
Η κρίση χρέους ξέσπασε στην Ευρώπη στα τέλη του προηγουμένου έτους, αφού η νεοεκλεγείσα ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας ήταν το διπλάσιο από όσο είχε δηλώσει η προηγούμενη κυβέρνηση.
Οι μαζικές πωλήσεις των λεγόμενων ευρω-περιφερειακών ομολόγων επιταχύνθηκαν τον Οκτώβριο εφέτος, μετά την ανακοίνωση της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ ότι οι ιδιώτες επενδυτές πρέπει να μοιραστούν πιθανές ζημίες με τους φορολογουμένους. Οι εκτιμήσεις περί του ενδεχομένου τερματισμού των χρηματοδοτήσεων στήριξης στο μέλλον από τις χώρες της ευρωζώνης πλήθυναν στις 16 Νοεμβρίου όταν ο αυστριακός υπουργός Οικονομικών Γιόζεφ Πρόελ δήλωσε ότι η χώρα του μπορεί να παρακρατήσει τη συμμετοχή της από την επόμενη πληρωμή δόσης προς την Ελλάδα εάν η χώρα δεν εκπληρώσει τους δημοσιονομικούς της στόχους.
Αργότερα είπε ότι η Αυστρία "δεν θα σταματήσει τη βοήθεια", τονίζοντας ότι η κυβέρνησή του επιθυμεί "στέρεα στοιχεία" σχετικά με τη δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας, πριν τη μεταφορά των πόρων τον Ιανουάριο.

Κουτσά έσοδα
Μέχρι στιγμής, τα έσοδα του προϋπολογισμού στην Ελλάδα δεν ανταποκρίνονται στους στόχους που έχουν τεθεί, καθώς αυξήθηκαν μόνον κατά 3,7% στο πρώτο δεκάμηνο του 2010.
Υψηλότερη φορολογία επί των πωλήσεων (σ.σ. ΦΠΑ), των τσιγάρων και των ποτών επιβλήθηκε εφέτος ώστε τα φορολογικά έσοδα να αυξηθούν κατά 13,7%. Ο στόχος αυτός αναθεωρήθηκε σε 8,7% τον Οκτώβριο και 6% τον προηγούμενο μήνα.
"Οποιαδήποτε επιμήκυνση του της περιόδου αποπληρωμής θα ήταν ασφαλώς θετική για την Ελλάδα, αν και δεν μπορώ να αποκλείσω την πιθανότητα αναδιάρθρωσης καθώς οι κίνδυνοι υστέρησης του προϋπολογισμού είναι υπαρκτοί", δήλωσε το στέλεχος της τράπεζας Deutsche Bank AG στο Λονδίνο, Μοχίτ Κουμάρ.
"Η πολιτική στήριξη που παρέχεται στην Ελλάδα εξαρτάται από από τη δυνατότητά της να πετύχει τους στόχους δημοσιονομικής προσαρμογής. Πολλά μπορεί να συμβούν την επόμενη τριετία".
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]