Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πορεία χωρίς ελπίδα

Ζοφερό το παρόν, ακόμη πιο σκοτεινό διαγράφεται το μέλλον. Ο κόσμος που γνωρίσαμε καταρρέει τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη. Τα κοινωνικά συμβόλαια σκίζονται με πρωτοβουλία των ισχυρών. Οι αδύναμοι οδηγούνται αγεληδόν προς τον κοινωνικό Καιάδα. Η όποια συνεργασία κρατών υπήρχε στο πλαίσιο της ΕΕ εξαφανίζεται σταδιακά.

Αντικαθίσταται από σχέσεις επιβολής και υποτέλειας. Οι διακηρύξεις περί ευρωπαϊκής ενοποίησης μεταλλάσσονται σε καθορισμό κανόνων περί «συντεταγμένης χρεοκοπίας» κρατών. Δεν πρόλαβε να κλείσει χρόνο από τότε που τέθηκε σε ισχύ η Συνθήκη της Λισσαβόνας και την αλλάζουν για να την… προσαρμόσουν στις διαθέσεις των κερδοσκόπων, των τραπεζών και των «spreads».

Οχι στο ευρωομόλογο, διακηρύσσει η Γερμανίδα καγκελάριος. Αρνείται έτσι το πιο λογικό μέτρο για να χρηματοδοτηθούν τα κράτη της ΕΕ με λογικό επιτόκιο, χωρίς να «στύψουν» τους λαούς τους στη μέγγενη της άνευ ορίων λιτότητας. Υποχρέωσε και τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί να ευθυγραμμιστεί με τη θέση της, έτσι ώστε να μην υπάρξει καν συζήτηση για το θέμα αυτό στην ΕΕ.

Οχι στον δανεισμό κρατών απευθείας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με χαμηλά επιτόκια και μακρά διάρκεια δανείων. Οχι στην αύξηση του ποσού που έχει διαθέσει η ΕΕ για τη διάσωση χωρών-μελών της που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικές δυσκολίες. Το μήνυμα του Βερολίνου είναι σαφές: παρήλθε η εποχή της βοήθειας προς τα κράτη. Βρισκόμαστε πλέον στην εποχή του «σωφρονισμού». Των «δημοσιονομικών στρατοπέδων συγκέντρωσης». Γερμανική πειθαρχία θα επιβληθεί καθ’ άπασαν την επικράτειαν του Ράιχ. Οσες χώρες δεν αντέχουν, αρχικά θα χρεοκοπούν κατ’ απόφαση της ΕΕ και στη συνέχεια θα πετιούνται εκτός ευρώ.

Πώς θα σωθεί το ευρώ με αυτόν τον τρόπο; Εύλογο το ερώτημα. Απλή και η απάντηση: ή τα κράτη της Ευρωζώνης θα μετατραπούν σε «δημοσιονομικές επαρχίες του Ράιχ» και θα τηρούν τις εντολές της Γερμανίας όσα δεινά και αν επιφέρουν στους λαούς τους, οπότε θα διατηρηθεί η σημερινή σύνθεση του ευρώ, ή το ευρώ θα επιβιώσει με λιγότερες χώρες. Κυκλοφορούν ήδη ευρέως στα μεγαλύτερα έντυπα της Γερμανίας οι απόψεις ότι το ευρώ μπορεί να γίνει το νόμισμα ενός σκληρού πυρήνα «γερμανικών» κρατών, χωρίς καν τη Γαλλία!

Η επιβίωση της ΕΕ θα είναι φυσικά άκρως αμφίβολη, αν το ευρώ οδηγηθεί σε διάσπαση, σε αδιέξοδο και σε εγκατάλειψη. Αλλο πράγμα η ΕΕ που υπήρχε πριν από το ευρώ και εντελώς άλλο πράγμα η προσπάθεια επιστροφής εκεί μετά από υποτιθέμενη αποσύνθεση της Ευρωζώνης. Αλλωστε, για να καταρρεύσει η Ευρωζώνη θα έχουν προηγουμένως οδηγηθεί σε δημοσιονομικό αδιέξοδο αρκετές χώρες, οπότε η επιστροφή τους στο εθνικό νόμισμα και η άσκηση αυτοτελούς οικονομικής πολιτικής θα αποτελεί όρο για την επιβίωση του πληθυσμού και των κρατών τους.

Σενάρια καταστροφής μοιάζουν όλα αυτά. Εφιάλτες ταραγμένης νύχτας. Δυστυχώς όμως, τέτοιου είδους προβληματισμοί κυριαρχούν αυτήν την εποχή στην Ευρώπη. Η απαισιοδοξία διαπερνά τα άρθρα και τις αναλύσεις των σοβαρών ευρωπαϊκών εφημερίδων. Ιδίως αν διαβάζει κανείς γερμανικές εφημερίδες τρομάζει με την αλαζονεία και την επιθετικότητα που αποπνέουν. Αυτό το κλίμα δεν προοιωνίζεται τίποτε καλό για το άμεσο μέλλον της ηπείρου μας.

Τα σημεία αναφοράς κλονίζονται και καταρρέουν μέσα στις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Η πορεία συνεχούς σταδιακής βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου των λαών της Ευρώπης ανακόπτεται βίαια και πανευρωπαϊκά για πρώτη φορά μετά από το τέλος του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. Ο κόσμος διαισθάνεται ότι έχει ξεσπάσει ένας ανελέητος οικονομικός πόλεμος, ο οποίος σε κοινωνικό επίπεδο αρχίζει να έχει δεκάδες εκατομμύρια θύματα.

Τα κόμματα δεν εκφράζουν πλέον συγκεκριμένες πολιτικές και ιδεολογικές επιλογές. Δεν μπορούν έτσι να πείσουν τον λαό ότι οραματίζονται μια άλλη κοινωνία και χαράζουν στρατηγική και τακτική για να την υλοποιήσουν. Τα κόμματα εξουσίας άλλα λένε όταν είναι στην αντιπολίτευση και τα εντελώς αντίθετα κάνουν όταν έρθουν στην κυβέρνηση. Οι κοινωνίες δεν θα αντέξουν επί πολύ τέτοια αφόρητη πίεση. Το ζήτημα είναι αν θα διαρραγούν ή αν θα εκραγούν.
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

3 σχόλια :

  1. Νισάφι πια, η πλύση εγκεφάλου είναι τόσο βαθιά που ούτε καλοί παρατηρητές σαν τον γράφοντα δεν μπορεί να διακρίνη την πραγματικότητα.
    Ακόμα μας ζαλίζει ο ατμός του πλυντηρίου.

    Ακόμα και τώρα που τα κομάτια της πάλαι ποτέ Ελλάδας μετά κόπων και βασάνων συγκρατούνται απο τα "νεα" των κρατικοδίαιτων ΜΜΕ και τον ακύρηχτο στρατιωτικό νόμο, δεν διακρίνουμε την απάτη που παίζεται κατά της ανθρωπότητας.
    Παιδιά ξυπνήστε μας πάτησε το τρένο.
    Το ευρώ μας το δώσανε δανεικά δεν ήταν δικό μας, και τώρα ήρθε η ωρα να πληρώσουμε αλλά δεν έχουμε.
    Η είσοδος μας στην ΕΟΚ αρχικά και στην ευρωζώνη αργότερα έγινε με εξαπάτηση .. ύπνωση, ταιριάζει καλύτερα του κόσμου. Απλά, μεγάλα ψέματα κατα κόρον και απο όλες τις πλευρές. Το ΚΚΕ που΄λεγε ΟΧΙ, το έκανε για να μας πείση, κατά το ότι, αφού ο κόσμος δεν τους θέλει αρα θα πάει αντίθετα με το τι λέει, και η φόρμουλα δούλεψε. Η νεα σοβιετική (soviet σημαίνει συμβούλιο) ένωση, με τους ίδιους χρηματοδότες, άλλαξε χρώμα, απο κόκινη έγινε μπλέ και βάση, απο την Μόσχα στις Βρυξέλλες και ο χορός καλά κρατεί.

    Το ευρωομόλογο που παρουσιάστηκε σαν λύση απο τα τσιράκια των τραπεζιτών, θα βοηθούσε μονο στην πληρωμή των μπόνους τους και όχι τις χρεοκοπημένες χώρες και γι΄αυτό θα πρέπει να πούμε ευχαριστώ στη Γερμανία, όπως θα έπρεπε να το κάναμε και τον Μαϊο που είπαν οχι στις "γυμνές" πωλήσεις ομολόγων απο τους γκάνγκστερς της Γουώλ Στρητ. Αν περιμένουμε να μας "προσέξουν" οι κακοί ξένοι επειδή τους "δώσαμε τα φώτα του πολιτισμού" θέλουμε ξέπλυμα εγκεφάλου.

    Όταν "με το κακό" ανοίξουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης για τους ψυχικά άρρωστους αντιφρονούντες θα αλλάξουν τροπάριο τα κανάλια άραγε η μήπως οι "τρελοί" θα είναι τόσοι πολλοί που θα ζητάνε κι΄αλλα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΣΕ ΜΑΣ ΡΕ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ ΔΕΛΑΣΤΙΚ.
    ΟΤΑΝ Η ΕΚΣΥΝΧΡΟΝΙΣΤΙΚΗ ΚΟΠΡΟΣ ΤΩΝ ΤΣΟΥΚΑΤΟΜΑΝΤΕΛΗΔΩΝ
    ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΜΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΜΑΣ ΒΟΜΒΑΡΔΙΖΕ ΜΕ ΤΟ ΟΡΑΜΑ
    ΤΗΣ Ο.Ν.Ε. ΕΣΥ ΤΟΤΕ ΤΙ ΕΓΡΑΦΕΣ?
    ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΑΔΥΝΑΤΟΥΣΕΣ ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ,ΟΤΙ ΔΗΛΑΔΗ ΟΙ ΘΕΣΜΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ ΤΗΣ ΨΩΡΟΚΩΣΤΑΙΝΑΣ
    ΗΤΑΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΕΣ ΣΤΟ ΝΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΝ ΝΑ ΥΙΟΘΕΤΗΘΕΙ ΑΠΟ ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΚΡΑΤΟΣ, ΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΜΑΡΚΟ Χ2 ΩΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΝΟΜΙΣΜΑ.
    ΤΩΡΑ ΤΟ ΠΑΙΖΕΙΣ ΔΟΚΗΣΗΣΟΦΟΣ ΚΑΙ ΒΛΕΠΕΙΣ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΟΥΣ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΩΣ ΤΗΝ ΑΙΤΙΑ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ.
    ΣΑΝ ΑΡΛΕΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ,ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΑΔΥΝΑΤΕΙΣ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΟΤΙ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΟΙ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ,ΑΦΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΟΓΟΔΟΤΗΣΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΟΧΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΝΕΠΙΣΤΕΥΘΗΣΑΝ
    ΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΤΟΥΣ.ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΡΓΗΣΑΝΕ ΠΟΛΥ ΝΑ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΗΣΟΥΝΕ ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΣΑΠΙΑ ΘΕΜΕΛΙΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ Ο.Ν.Ε.
    ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΣΑΠΙΑ ΑΦΟΥ ΜΟΝΟ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ "ΕΥΡΩΣΑΠΑΚΙΑ"
    ΤΟΥ ΣΤΥΛ ΠΡΟΝΤΙ-ΦΙΣΕΡ-ΣΗΜΙΤΗ-ΙΣΣΙΝΓΚ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΣΚΑΡΦΙΣΤΟΥΝΕ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝΕ ΧΩΡΙΣ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΤΕΤΟΙΟ ΑΝΤΙΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ
    ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΑ.
    ΚΑΙ ΟΠΟΥ ΕΙΧΕ ΤΕΘΕΙ ΣΕ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΑΥΤΟ ΑΠΕΡΙΦΘΗ.
    ΑΥΤΟ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΕΣΥ ΔΕΛΑΣΤΙΚ ΚΑΙ ΟΙ ΟΜΟΙΟΙ ΣΟΥ ΒΛΕΠΟΥΝ ΩΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ,ΕΙΝΑΙ ΕΥΛΟΓΙΑ ΟΛΩΝ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΣΥΡΘΗΚΑΝ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΑΠΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΩΝ ΑΛΗΤΑΡΑΔΩΝ ΦΑΣΙΣΤΩΝ ΕΥΡΩ-ΜΟΝΕΤΑΡΙΣΤΩΝ,ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΟΤΙ ΟΙ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΔΕΙ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΣΕΝΑ........
    ΑΛΛΟΙΩΣ ΘΑ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΓΕΛΟΙΟΙ ΠΑΡΛΑΠΙΠΕΣ ΣΑΝ ΚΑΙ ΕΣΕΝΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. esy o anonymos poios eisai kai den eisai;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]