Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

O Θάνατός σου η ζωή μου...

Μόνο που δεν βγήκαν στην Ακρόπολη να πανηγυρίσουν οι κυβερνώντες, για την ραγδαία επιδείνωση της ιρλανδικής οικονομίας. Σκέφτηκαν ότι αλλού θα πέσει τώρα η προσοχή και θα ησυχάσουν. Αν μπει η Ιρλανδία στον μηχανισμό στήριξης, τότε η κυβέρνηση θα χτυπήσει τζακ ποτ. Αμ δε.

Όσο χειρότερα είναι τα πράγματα έξω, τόσο θα αυξάνεται η πίεση προς τους «προβληματικούς ‘Ελληνες». Οσο αποσταθεροποιείται η ευρωζώνη, τόσο θα ανεβαίνουν τα σπρεντ των ομολόγων και εμείς θα δανειζόμαστε ανά μήνα. Η Ιρλανδία δεν αντιμετωπίζει προς το παρόν πρόβλημα δανεισμού. ΄Εχει χρήματα για το επόμενο εξάμηνο. Η κρίση είναι πολιτική καθώς εκεί οι διαδηλώσεις είναι μαζικές, πιεστικές και καθημερινές. Η αντιπολίτευση συσπειρώθηκε και ζητάει πρόωρες εκλογές. Μπροστά στο ενδεχόμενο να ανέλθουν στην εξουσία κόμματα που αντιπολιτεύονται τα μνημόνια, η ΕΕ σκέφτεται να βάλει άρον-άρον την Ιρλανδία σε μηχανισμό ελληνικού τύπου. Από κοντά ακολουθεί και η Πορτογαλία αν και καταβάλλονται τεράστιες προσπάθειες από πλευράς Ευρωζώνης η Λισαβόνα να μείνει ..εκτός, γιατί μηχανισμός με τρεις προβληματικές χώρες θα τινάξει το ταμείο στον αέρα. Μαζί του και το ευρώ.

‘Ολες αυτές οι εξελίξεις σκληραίνουν την στάση των εταίρων απέναντι στην Ελλάδα, που ακόμα αδυνατεί να πιάσει τους στόχους του 2010 και κωλυσιεργεί στις μεταρρυθμίσεις. Η κυβέρνηση ελπίζει ότι λόγω της κατάστασης θα καταφέρει να εκβιάσει κάποια καλύτερη συμφωνία ως προς τους όρους αποπληρωμής του δανείου. Θα μπορούσε. Αν και η ανύπαρκτη διαπραγματευτική της ικανότητα, μάς έφερε σκληρότερους του αναμενομένου όρους στο μνημόνιο.

Οι Γερμανοί από την άλλη, που βρίσκονται σε πλήρη (και φανερό πλέον) συντονισμό με το ΔΝΤ, άρχισαν να διαρρέουν δεξιά και αριστερά, ότι «δεν είναι δυνατόν η σταθερότητα της ευρωζώνης να εξαρτάται από το εάν η Ελλάδα θα πιάσει ή δεν θα πιάσει τους στόχους». Και βεβαίως προτείνουν άμεση αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους (πάντα με την συμμετοχή του ΔΝΤ), ώστε να σταθεροποιηθούν Ιρλανδία και Πορτογαλία.

Σύσσωμοι οι εταίροι λένε πλέον ξεκάθαρα ότι αργήσαμε και χάνουμε το τρένο της ανάπτυξης και ότι τα δομικά προβλήματα που παρουσιάζει η οικονομία δεν έχουν αντιμετωπιστεί ούτε στο 20%. Το ίδιο παραδέχονται και πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Από την άλλη, ακούσαμε χθες τον πρωθυπουργό να λέει ότι οι εκλογές της πρώτης Κυριακής ήταν ψήφος εμπιστοσύνης στην οικονομική πολιτική του. Αυτό προφανώς του είπαν να καταλάβει. Ενδόμυχα βέβαια θα παρακαλάει να καταρρεύσει η Ιρλανδία, μπας και φύγει το βάρος από τους ώμους του. Κάπως έτσι δεν λειτουργούμε σαν Ελληνες; Ο θάνατος σου, η ζωή μου; Δεν είναι εθνικό μας σπορ να παρακαλάμε να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα, αντί να προσπαθούμε να αποκτήσουμε και εμείς μία; Οι σύμβουλοι των 600.000 ευρώ ετησίως (από τον προϋπολογισμό πληρώνονται), που πλαισιώνουν τον πρωθυπουργό, δεν του (μας) κάνουν καλό.

ΥΓ : Πινόκιο, ποιοι τρίβουν τα χέρια τους με ικανοποίηση για την αποσταθεροποίηση της ευρωζώνης;

ΥΓ1: Καλό Σαββατοκύριακο και καλό βόλι. Και μην ξεχνάτε. Η αποχή δεν είναι λύση.


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Το σχέδιο βαίνει καλώς. Η Ε.Ε. διαλύεται στα εξ ων συνετέθη και σ' αυτό φταίει η απληστία των Γερμανών. Αυτοί που της σκάβουν το λάκο δε θα μείνουν αλώβητοι, όμως, θα πέσουν στο τέλος και οι ίδιοι μέσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]