Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Και οι ιδιώτες πρέπει να πληρώνουν σε περίπτωση αναθεώρησης του κρατικού χρέους

Μερίδιο στις ζημιές σε περίπτωση αναθεώρησης κρατικού χρέους θα πρέπει να αναλαμβάνουν και οι επενδυτές δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ, συντασσόμενη με την αντίστοιχη γερμανική θέση.

Η θέση αυτή εκτίναξε τα ιρλανδικά και τα πορτογαλικά ομόλογα σε επίπεδα ρεκόρ.

Όπως είπε χαρακτηριστικά η Γαλλίδα υπουργός, «στις ζημιές και τα κέρδη πρέπει να συμμετάσχουν όλοι οι μέτοχοι».

Οι δηλώσεις της κυρίας Λαγκάρντ αποτελούν την πιο καθαρή, μέχρι σήμερα, στήριξη, των γερμανικών θέσεων από τη Γαλλία.

Οι συγκεκριμένες θέσεις περί «χρέωσης» του κόστους διάσωσης στις πλάτες του κατόχων κρατικών ομολόγων, έχει εκτοξεύσει στα ύψη τα επιτόκια των ομολόγων στις περιφερειακές οικονομίες της Ευρωζώνης, φέρνοντας σε μετωπική σύγκρουση τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ.

«Έχουμε όντως διαφορετικές απόψεις», είχε δηλώσει η κυρία Μέρκελ μετά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για τον κ. Τρισέ. Οι διαφορετικές απόψεις εκφράστηκαν και κατά τη διάρκεια των δύο εβδομάδων που ακολούθησαν, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά της αγοράς ομολόγων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τη Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής στις 29 Οκτωβρίου, το κόστος ασφάλισης έναντι χρεοκοπίας αυξήθηκε σε όλες τις συγκεκριμένες χώρες.

Πάντως, σύμφωνα με τους αναλυτές, οι δηλώσεις της Γαλλίδας υπουργού αναμένεται να επιδεινώσουν το ήδη εύθραυστο κλίμα, καθώς, σύμφωνα με τον Στίβεν Μέτζορ της HSBC, «τα σχόλια της κυρίας Λαγκάρντ υπονοούν αναδιάρθρωση χρέους, και αυτό είναι άλλο ένα καρφί στο φέρετρο του χρέους των χωρών της περιφέρειας».

Πηγή


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]