Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Επιστρατεύει τους ναυτεργάτες η κυβέρνηση


Την πολιτική επιστράτευση των ναυτεργατών ανακοίνωσε ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων Γιάννης Διαμαντίδης, μετά την απόφαση της ΠΝΟ για νέα 48ωρη απεργία μέχρι τις 6 τα ξημερώματα της Πέμπτης.

Ο υπουργός κατηγόρησε και τις δύο εμπλεκόμενες πλευρές, ΠΝΟ και εφοπλιστές, για αδιαλλαξία και επίδειξη κοινωνικής ανευθυνότητας, μετά το ναυάγιο των συζητήσεων μαζί τους.

Δικαιολόγησε δε, την απόφαση για «πολιτική κινητοποίηση», λέγοντας πως συντρέχουν λόγοι εθνικού συμφέροντος και ότι υπάρχει «επείγουσα κοινωνική ανάγκη».

Η απεργία θα συνεχιστεί κανονικά, ανακοίνωσε η ΠΝΟ το βράδυ της Δευτέρας μετά την απόφαση για επιστράτευση.

Την απόφαση για συνέχιση της απεργίας πήρε η εκτελεστική επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, η οποία συγκεντρώθηκε και συνεδρίασε στον καταπέλτη του πλοίου «Κρήτη», αμέσως μετά την ανακοίνωση του υπουργού για πολιτική κινητοποίηση των απεργών.

Τα φύλλα πορείας, που εκδίδουν οι αρχές, αναμένεται να αρχίσουν να επιδίδονται στους ναυτικούς από αύριο.

Για ανακολουθία λόγων και έργων κατηγορεί η ΝΔ την κυβέρνηση και της χρεώνει αποδόμηση του τομέα εμπορικής ναυτιλίας. Για επαίσχυντη αντεργατική ενέργεια της κυβέρνησης και πράξη αφοσίωσης στα συμφέροντα των εφοπλιστών, μιλά η Αριστερά.

Στα μαχαίρια δε παραμένουν ΠΝΟ και εφοπλιστές, όπως φαίνεται και από τις ανακοινώσεις τους.

Η ΠΝΟ εξηγεί ότι απέρριψε την πρόταση του υπουργού για τριήμερη αναστολή της απεργίας ώστε να δοθεί χρόνος για συζήτηση, γιατί -όπως λέει- με εξαίρεση τις τρεις Ενώσεις Εφοπλιστών που έχουν ήδη υπογράψει, δεν υπάρχει μέχρι στιγμής καμία ανταπόκριση από την πλευρά των εφοπλιστικών ενώσεων, για τις οποίες εκκρεμεί η υπογραφή των σχετικών ΣΣΕ για το 2010.

Από την πλευρά της η Ένωση Επιχειρήσεων Ναυτιλίας με αφορμή τη συνεχιζόμενη απεργία των ναυτεργατών εκφράζει τη θλίψη της που για μία ακόμη φορά «η ΠΝΟ με τη γνωστή της αδιαλλαξία εξήγγειλε την νέα 48ωρη απεργία με αποτέλεσμα να εξωθεί ήδη οξυμένες καταστάσεις στρεφόμενη αποκλειστικά κατά των ταξιδιωτών, των νησιωτών, των παραγωγών και των επιχειρηματιών των νησιών μας, που βλέπουν να χάνονται περιουσίες στις δύσκολες στιγμές που διέρχεται η ελληνική οικονομία».

«Αναμέναμε ότι η ΠΝΟ θα ακολουθούσε με την αρμόζουσα για τις περιστάσεις σοβαρότητα και υπευθυνότητα την πρόταση του υπουργού ΘΥΝΑΛ κ. Ι. Διαμαντίδη για 3ήμερη αναστολή των κινητοποιήσεων προκειμένου να εξευρεθεί σωστή, λογική και δίκαια λύση σε όλα τα χρονίζοντα προβλήματα που απασχολούν την ναυτεργασία και την ακτοπλόο πλοιοκτησία» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Στο μεταξύ ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας διαμαρτύρεται προς την ΠΝΟ και προς τις Ναυτεργατικές Ενώσεις διότι λαμβανομένου υπόψη του αιτήματός τους για παροχή αύξησης κατά ποσοστό 2% στα πληρώματα της ακτοπλοΐας δεν έχουν εξαιρεθεί όπως θα περίμενε κανείς από τις απεργιακές κινητοποιήσεις τα ακτοπλοϊκά πλοία που ανήκουν σε πλοιοκτήτριες εταιρίες οι οποίες έχουν ήδη καταβάλει ή έχουν δηλώσει ότι προτίθενται να καταβάλλουν την αιτηθείσα αύξηση.

Το απόγευμα ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΜΕ στον Πειραιά πραγματοποίησαν συγκέντρωση και πορεία συμπαράστασης προς τους ναυτεργάτες. Το ΠΑΜΕ κατευθύνθηκε προς τους καταπέλτες των πλοίων.

Επίσης οι δήμαρχοι Άνδρου, Τήνου και Σαντορίνης μετέβησαν στο υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας προκειμένου να διαμαρτυρηθούν στον υπουργό για το θέμα που έχει δημιουργηθεί από την απεργία των ναυτεργατών

Η «αδιαλλαξία» έφερε την επιστράτευση

Ειδικότερα, ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας Γιάννης Διαμαντίδης, αναφέρει στην δήλωσή του μετά την απόφαση για πολιτική επιστράτευση των ναυτικών, ότι:

«κάλεσα σήμερα στο υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας τον Γενικό Γραμματέα της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας κ. Χαλά και τον Πρόεδρο της Ένωσης Επιχειρήσεων Ναυτιλίας κ. Βεντούρη σε μια ύστατη προσπάθεια να σταθούν στο ύψος των ευθυνών τους και να ανασταλούν για τρεις ημέρες οι απεργιακές κινητοποιήσεις, προκειμένου να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση και να υπογραφεί η συλλογική σύμβαση εργασίας που αποτελεί κυρίαρχο αίτημα της Π.Ν.Ο.»

»Δυστυχώς η αδιαλλαξία και η επίδειξη κοινωνικής ανευθυνότητας, οδήγησαν σε νέο αδιέξοδο και συνέχιση της απεργίας. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να δημιουργείται αφενός επείγουσα κοινωνική ανάγκη και ιδιαιτέρως στην δημόσια υγεία, εξαιτίας των ελλείψεων σε ιατροφαρμακευτικό υλικό και αφετέρου, να στερούνται τις ιατρικές υπηρεσίες, οι ευπαθείς ομάδες του νησιωτικού πληθυσμού μας. Και φτάσαμε στην ακραία κατάσταση, οι νεκροί, να μην μπορούν να μεταφερθούν από και προς τα νησιά μας, για να ταφούν».

»Η καταστροφή της παραγωγικής βάσης των νησιών μας, η νέκρωση κάθε ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας από και προς τα νησιά μας, δεν φαίνεται να ήταν ικανά να επιτρέψουν στους εμπλεκόμενους, να συζητήσουν και να βρούνε, μια κοινά αποδεκτή λύση».

»Η αδιαλλαξία των δυο πλευρών, που οδήγησε σε «προγραμματισμένο ναυάγιο», μην αφήνοντας κανένα περιθώριο διαλόγου και εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης, που έχει παραλύσει το μεγαλύτερο μέρος του ακτοπλοϊκού δικτύου της χώρας, δημιουργεί πολύ μεγάλα προβλήματα, που δεν μπορούν να συνεχιστούν.»

«Η κοινωνική αναστάτωση στους κατοίκους των νησιών και η επαπειλούμενη σύγκρουση των απεργών, με τις θιγόμενες και παραγωγικές τάξεις, είναι πλέον ορατή. Η κυβέρνηση, διαμεσολαβώντας επανειλημμένα μεταξύ των δυο κοινωνικών εταίρων, έπραξε στο ακέραιο το καθήκον της.»

»Γι αυτό το λόγο η κυβέρνηση, με υπευθυνότητα απέναντι στον ελληνικό λαό και με αίσθημα ευθύνης, αλλά και για λόγους ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ προκειμένου να διασφαλίσει την συνοχή της Νησιωτικής Ελλάδας με την Ηπειρωτική χώρα, αποφάσισε την πολιτική κινητοποίηση» καταλήγει η ανακοίνωση του κ. Διαμαντίδη.

Έντονα αντιδρά η Αντιπολίτευση

«Για μια ακόμη φορά, το ΠΑΣΟΚ διακρίθηκε για την ανακολουθία λόγων και έργων. Ο κατ’ ευφημισμόν ''εργατοπατέρας'' υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας κ. Γιάννης Διαμαντίδης δεν δίστασε να επιβάλει πολιτική επιστράτευση» δήλωσε ο υπεύθυνος του τομέα Εμπορικής Ναυτιλίας της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Πλακιωτάκης.

«Και, μάλιστα, τη στιγμή που υπήρχε περιθώριο διαπραγμάτευσης και εύρεσης λύσης σε προβλήματα για τα οποία, άλλωστε, ευθύνεται η σημερινή Κυβέρνηση της ανικανότητας και των αντιφάσεων. Γιατί αποκλειστικά το ΠΑΣΟΚ, προεξάρχοντος του Πρωθυπουργού, προκάλεσε το γενικότερο αδιέξοδο της Ναυτιλίας και το αλαλούμ στην ακτοπλοΐα και κανένας άλλος.»

»Σημειώνεται ότι, πριν λίγες ημέρες, ο ίδιος υπουργός είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο επιστράτευσης, ενώ το 2006 και το 2007 το ΠΑΣΟΚ χαρακτήριζε το εν λόγω μέτρο ως ''αυταρχική ενέργεια''. Αν αυτό δεν είναι ''θέατρο του παραλόγου'', τότε τι είναι; Απορούμε μέχρι που θα φτάσει αυτή η κοροϊδία και αν κατανοούν τη σημασία του τομέα Εμπορικής Ναυτιλίας, τον οποίο, προφανώς, μεθοδευμένα αποδομούν» καταλήγει ο κ. Πλακιωτάκης.

«Η επιστράτευση των απεργών ναυτεργατών αποτελεί επαίσχυντη αντεργατική ενέργεια της κυβέρνησης και πράξη αφοσίωσης στα συμφέροντα των εφοπλιστών» τονίζει το ΚΚΕ, μιλώντας για ωμή κρατική βία.

«Πρόκειται για κλιμάκωση του κυβερνητικού αυταρχισμού κατά του εργατικού κινήματος. Αποτελεί ένα ακόμη επικίνδυνο βήμα στην κατεύθυνση να χαρακτηρίζεται η πάλη των εργαζομένων για τα δικαιώματά τους στην εργασία, στο εισόδημα, στην απεργία ως πράξη παράνομη και υπονομευτική. Θέλουν να καταδικάσουν τους εργαζόμενους και το λαό στη φτώχεια και την εξαθλίωση, να είναι μόνιμα θύματα των συνεπειών της κρίσης και των αδιεξόδων του ξεπερασμένου καπιταλισμού» προσθέτει το ΚΚΕ.

«Ο αυταρχισμός της κυβέρνησης πρέπει να συναντήσει την αγανάκτηση και την καταδίκη απ’ όλους τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Χρειάζεται να δυναμώσει η αλληλεγγύη μεταξύ των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Δεν υπάρχει αγώνας και απεργιακή κινητοποίηση χωρίς συνέπειες. Όμως αυτός είναι ο δρόμος για να αποκρούσουμε τις βαριές και χωρίς τέλος θυσίες του λαού» τονίζει το ΚΚΕ.

Συμπληρώνοντας ότι «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη και όχι τα συμφέροντα των εφοπλιστών και του κεφαλαίου», το ΚΚΕ καλεί «όλους τους εργαζόμενους, το λαό, τη νεολαία να εκφράσουν την υποστήριξή τους στον αγώνα των ναυτεργατών συμμετέχοντας στις διαδηλώσεις αλληλεγγύης που διοργανώνει το ΠΑΜΕ αύριο Τρίτη 30/11 και ώρα 6 το απόγευμα στον Πειραιά (σταθμός ΗΣΑΠ)».

Για νέο πραξικόπημα μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Η κυβέρνηση ντύθηκε στο ''χακί'' και με ένα νέο ''πραξικόπημα'' κατά του Συντάγματος επιστράτευσε τους απεργούς ναυτεργάτες, προσπαθώντας με ''στρατιωτικού'' τύπου μέτρα να σπάσει τον αγώνα τους» δήλωσε ο Παν.Λαφαζάνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ανομολόγητος, αλλά προφανής στόχος της κυβέρνησης είναι να καταργήσει τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και να φέρει στο προσκήνιο τις επιχειρησιακές και τις ατομικές συμβάσεις, οδηγώντας στην ''κινεζοποίηση'' τους μισθούς και τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων.»

»Αυτήν την ώρα, ενωμένος, ο κόσμος της εργασίας πρέπει να αντιτάξει στον κυβερνητικό αυταρχισμό ένα μεγάλο ενιαίο ταξικό μέτωπο για να φύγει η κυβέρνηση, για την ανατροπή του κατεστημένου πολιτικού σκηνικού και για μια προοδευτική και σοσιαλιστική διέξοδο στην πορεία της χώρας» καταλήγει ο κ. Λαφαζάνης.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]