2011: Μια χρονιά... δίχως έλεος
- Οι «σκληροί» της «Τρόϊκα» είναι οι ευρωπαίοι (και όχι το ΔΝΤ, όπως νομίζουν οι περισσότεροι) και κανείς στην Ευρώπη «την σήμερον ημέραν» δεν είναι διατεθειμένος να κάνει τα στραβά μάτια ή να δείξει την παραμικρή επιείκεια και ανοχή απέναντι στην Ελλάδα..
Όσοι έλληνες, πολιτικοί ή πολίτες, νόμιζαν ότι θα ήταν δυνατόν να ενταχθούμε στον μηχανισμό στήριξης, θα υπογράφαμε για πλάκα ένα μνημόνιο και θα είχαμε κάθε τρεις και λίγο στην Αθήνα κάτι ξενέρωτους τύπους που θα τους ονομάζαμε «Τρόικα» και θα τους γυρίζαμε τα βράδια στα ξενυχτάδικα για να τους χαλαρώσουμε, ώστε να μην τρέχει ουσιαστικά τίποτα και να συνεχίζουμε όπως παλιά, θα πρέπει να κατάλαβαν επιτέλους αυτές τις μέρες ότι τα πράγματα είναι πλέον πολύ διαφορετικά.
Οι «σκληροί» της «Τρόϊκα» είναι οι ευρωπαίοι (και όχι το ΔΝΤ, όπως νομίζουν οι περισσότεροι) και κανείς στην Ευρώπη «την σήμερον ημέραν» δεν είναι διατεθειμένος να κάνει τα στραβά μάτια ή να δείξει την παραμικρή επιείκεια και ανοχή απέναντι στην Ελλάδα. Για πολλούς και διάφορους λόγους δεν νοιώθουν την παραμικρή συμπάθεια για μας.
Αυτή είναι η πραγματικότητα και δεν οφείλεται μόνο στην Φράου Μέρκελ. Μπορεί εκείνη να εμφανίζεται ως «η σκληρή» , αλλά πίσω από αυτήν κρύβονται και πολλοί άλλοι εταίροι. Οι καιροί είναι δύσκολοι, έχουν να δώσουν λόγο στα εκλογικά σώματα των χωρών τους, θεωρούν ότι η Ελλάδα έχει πάρει πολλά λεφτά από την Ευρωπαϊκή ΄Ενωση και εξακολουθεί να είναι «μπάχαλο», είναι υπέρ της δημοσιονομικής εξυγίανσης και βλέπουν τη χώρα μας ως απειλή για το ευρώ και τις ίδιες, δεν πιστεύουν ότι υπάρχει η βούληση για εξορθολογισμό και πολλά άλλα. Να μην ξεχνάμε ακόμη ότι υπάρχουν χώρες , όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, που αυτή τη στιγμή μας δανείζουν με επιτόκιο 5% στο πλαίσιο του μηχανισμού στήριξης, ενώ οι ίδιες δανείζονται με 6,5%.
Αν σε όλα αυτά προστεθεί και η αντίληψη ότι η Ελλάδα, με την ασυναρτησία του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα και τη φήμη ότι δεν τιμά την υπογραφή της και δεν υλοποιεί τις υποχρεώσεις της, είναι «κακό σπυρί» στην πλάτη της Ευρωπαϊκής που πρέπει οπωσδήποτε να «σπάσει», γίνεται φανερό ότι είναι αποφασισμένοι να μας στριμώξουν πολύ άσχημα. Φόρτωσαν στο έλλειμμα του 2009 και τα ελλείμματα των ΔΕΚΟ και μας προέκυψε το 15,4% του ΑΕΠ για να τελειώνουν μια και καλή με τα περίεργα στοιχεία που τους στέλναμε. Δεν πιάσαμε και τους στόχους του 2009; Έ θα φορτωθούν όλα, χωρίς δόσεις και τσιριμόνιες, μαζί με τα επιπλέον του 2009, στο 2011. Και έτσι, το 2011 θα πρέπει να βρεθούν πάνω από 14 δισεκατομμύρια ευρώ για να κάτσει το έλλειμμα στα 17 δισεκατομμύρια (7,4% του ΑΕΠ). Ούτε ψύλλος στον κόρφο μας, αλλά παρεκκλίσεις δεν γίνονται δεκτές, όπως θα πρέπει να έχει καταλάβει πια και ο Α. Σαμαράς…
Πιο συγκεκριμένα και συνοπτικά, το 2011 είναι η πιο σκληρή και κρίσιμη χρονιά. Θα ματώσουμε πάρα πολύ, αλλά αν την βγάλουμε, ίσως δούμε το φως στην άκρη του τούνελ.
Αν δεν την βγάλουμε, την βάψαμε.
Κουράγιο λοιπόν σε όλους μας…
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...