Ελλάδα: η νέα πύλη για την παράνομη μετανάστευση
Κάθε χρόνο, εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες εγκαταλείπουν τις χώρες καταγωγής τους για την Ευρώπη, όπου ονειρεύονται μια καλύτερη ζωή. Πολλοί περνούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση λαθραία, ελπίζοντας να αποφύγουν τον εντοπισμό τους ή να ζητήσουν πολιτικό άσυλο. Συχνά πληρώνουν τους διακινητές χιλιάδες δολάρια για να τους διευκολύνουν να φτάσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κάποτε στα περισσότερα από αυτά τα ταξίδια οι πρόσφυγες διέσχιζαν τη Μεσόγειο από την Αφρική με βάρκες. Όμως, τους τελευταίους μήνες υπάρχει μια τεράστια εισροή μεταναστών κατά μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων, όπου μόνο κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2010 καταγράφηκαν 58.000 παράνομες είσοδοι. Η Φωνή της Αμερικής ταξίδεψε στην Ελλάδα και διαπίστωσε ότι στην πραγματικότητα, τα προβλήματα των μεταναστών αρχίζουν με το που θα διαβούν τα σύνορα.
Για τον Abdul Samat και τον Nabir Hamad, ήταν μια οδύσσεια κατά την οποία κάλυψαν πάνω από 6.000 χιλιόμετρα, ξεκινώντας από το Μπαγκλαντές. Έχουν τελικά φτάσει στην Ελλάδα και είναι εξαντλημένοι.
"Ήρθαμε μέσω Ινδίας και Πακιστάν, περάσαμε το Ιράν και τελικά την Τουρκία", μας εξήγησε. "Το ταξίδι κράτησε 20 μέρες. Ήταν πολλές οι κακουχίες και δεν είχαμε να φάμε".
Λίγο μετά τη διέλευσή τους στην Ελλάδα, ο Samat και ο Hamad συνελήφθησαν. Όμως, όπως και οι άλλοι μετανάστες που βρίσκουν καταφύγιο εδώ στην Αλεξανδρούπολη, 10 χιλιόμετρα από τα τουρκικά σύνορα, αφέθηκαν ελεύθεροι, αφού τα κέντρα κράτησης για τους μετανάστες είναι υπερπλήρη. Από όποια πλευρά και να το δει κανείς, οι δυό τους στάθηκαν τυχεροί.
Σχεδόν όλοι οι μετανάστες χωρίς έγγραφα που εισέρχονται στην Ευρώπη - περίπου 300 κάθε μέρα από την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Ασία - διαβαίνουν τον ποταμό Έβρο, το φυσικό σύνορο μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στα βορειοανατολικά. Δεν υπάρχουν παρά ελάχιστοι συνοριοφύλακες για να ανακόψουν τη ροή. Αφού περάσουν στην Ελλάδα, οι μετανάστες βρίσκονται μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αλλά η διέλευση είναι επικίνδυνη, όπως φαίνεται καθαρά σε αυτό το βίντεο που γυρίστηκε από τον οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, την Ύπατη Αρμοστεία. Εκατοντάδες μετανάστες χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο.
Πολλοί καταλήγουν εδώ, σε αυτό τον ομαδικό τάφο των μουσουλμάνων μεταναστών κοντά στα σύνορα. Κανείς δεν γνωρίζει την ταυτότητα όσων είναι θαμμένοι εδώ. Οι οικογένειές τους στην πατρίδα τους αγνοούν τη μοίρα τους.
Ο Wajid Sharifi είναι ένας Αφγανός πρόσφυγας που διέσχισε τον ποταμό Έβρο και μπήκε στην Ελλάδα πριν από τέσσερα χρόνια. Οδήγησε το συνεργείο μας για να δούμε τον ομαδικό τάφο.
"Οι άνθρωποι που είναι θαμμένοι εδώ είχαν ένα όνειρο να έρθουν στην Ευρώπη για ένα καλύτερο και πιο αισιόδοξο αύριο, αλλά τώρα είναι θαμμένοι εδώ, αφού πνίγηκαν ενώ επιχείρησαν να διασχίσουν το ποτάμι ή πάτησαν νάρκες στα σύνορα", μας είπε ο Sharifi.
Από το μουσουλμανικό χωριό Σιδηρό, το κάλεσμα για προσευχή αντηχεί σε όλη την κοιλάδα. Ο Μουφτής στο τζαμί του χωριού χοροστάτησε στις ταφές.
"Υπάρχουν πολλοί περισσότεροι χώροι ταφής όπως αυτός σε αυτό το χωριό", είπε. "Τα κανονικά νεκροταφεία γύρω από την Αλεξανδρούπολη είναι γεμάτα, γιατί υπάρχουν πολλά πτώματα".
Για όσουν καταφέρνουν να περάσουν στην Ελλάδα, η μάχη για να ξεκινήσουν μια νέα ζωή στην Ευρώπη μόλις αρχίζει.
Γυρίσαμε ένα βίντεο έξω από ένα αστυνομικό τμήμα στην Αθήνα, όπου οι μετανάστες που ζητούν άσυλο εφοδιάζονται με τις λεγόμενες "κόκκινες κάρτες". Η κάρτες αυτές τους επιτρέπουν να παραμείνουν στην Ελλάδα, ενώ περνάνε από συνεντεύξεις. Αλλά οι κόκκινες κάρτες πρέπει να ανανεώνονται μια φορά το μήνα. Αυτή είναι η ουρά για ανανεώσεις. Υπάρχει μια λίστα με πάνω από 45.000 αιτούντες.
Ο Αmir Hosein είναι ένας πρόσφυγας από το Ιράν που έκανε αίτηση για άσυλο και είναι επίσης μέλος μιας ομάδας που έχει οργανώσει ένα κίνημα διαμαρτυρίας στην Αθήνα. Αυτός γύρισε το βίντεο που βλέπετε.
Ένας από την ομάδα μόλις έχει παραλάβει ελληνικό διαβατήριο, αφού ο ίδιος και πέντε άλλοι έκαναν απεργία πείνας.
"Ζητάμε από όλες τις κυβερνήσεις του κόσμου να ακούσουν τη φωνή μας", δήλωσε ο Hosein. "Περιμένετε να δείτε τα παιδιά μας, έξι ή επτά χρονών, να ράβουν τα στόματά τους, για να αρχίσετε να μας δίνετε προσοχή και να ακούσετε τη φωνή μας;"
Εν τω μεταξύ, πολλοί μετανάστες αγωνίζονται να επιβιώσουν στους δρόμους της Αθήνας, όπου πέφτουν συχνά θύματα νεοφασιστικών ομαδων, οι οποίες τους ξυλοκοπούν.
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ αναφέρει ότι η κατάσταση έχει εξελιχθεί σε ανθρωπιστική κρίση και έχει απευθύνει έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση για την τροπολογία της διαδικασίας χορήγησης ασύλου.
Μέχρι να συμβεί αυτό, πολλοί μετανάστες θα ανακαλύψουν ότι το όνειρό τους για μια νέα ζωή στην Ευρώπη έχει πεθάνει σε αυτούς τους παμπάλαιους ελληνικούς δρόμους.
Την μετάφραση του πρωτότυπου κειμένου επιμελήθηκε η μεταφραστική ομάδα του ιστολογίου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...