Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μπαγίς: "Ποτέ δεν θα εγκαταλείψουμε τη Βόρεια Κύπρο"

Βρυξέλλες, 27/10/2010 (Πρακτορείο Ειδήσεων του Κουβέιτ)
"Το αποτέλεσμα του πρόσφατου δημοψηφίσματος για τη συνταγματική μεταρρύθμιση στην Τουρκία ήταν αναμφίβολα ένα βήμα προς την ένταξη της χώρας στην ΕΕ, αλλά η Τουρκία καλείται να κάνει περισσότερα, τόσο για την προστασία του Τύπου και των θρησκευτικών ελευθεριών όσο και για την επίλυση του ζητήματος που αφορά την κατοχή του βόρειου τμήματος της Κύπρου", δήλωσε ο Επίτροπος για θέματα Διεύρυνσης της ΕΕ Stefan Fule σε κοινή συνεδρίαση ευρωβουλευτών από όλη την ΕΕ και Τούρκων βουλευτών που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
"Η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ υποστηρίζεται από όλους τους κύκλους της τουρκικής κοινωνίας", δήλωσε ο επικεφαλής διαπραγματεύσεων της Τουρκίας για την ένταξη της στην ΕΕ Εγκεμέν Μπαγκίς, κατά τη διάρκεια της 65ης κοινής συνεδρίασης ΕΕ-Τουρκίας στις Βρυξέλλες το βράδυ της Τρίτης, αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση του Ευρωκοινοβουλίου.
Το πρόσφατο δημοψήφισμα για τη συνταγματική μεταρρύθμιση αποτελεί "σημείο καμπής" στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, δήλωσε ο Μπαγκίς, προσθέτοντας: "Ήταν δύσκολο να εξηγήσουμε στην τουρκική κοινή γνώμη γιατί η ΕΕ εξακολουθεί να καθυστερεί τη διαδικασία ένταξης, παρά τις προσπάθειες της Τουρκίας να συμμορφωθεί με τα αιτήματα και τις συστάσεις της ΕΕ".
Ο Fule δήλωσε ότι η έκθεση της ΕΕ για το 2010 που αφορά στην πρόοδο της Τουρκίας στην ενταξιακή της πορεία, η οποία αναμένεται να κυκλοφορήσει τον επόμενο μήνα, θα αναφέρει κάποια θετικά βήματα, όπως είναι η άρση των περιορισμών για ραδιοτηλεοπτική μετάδοση σε άλλες γλώσσες εκτός από την τουρκική, η προώθηση της μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος και η βελτίωση στον τομέα των θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων. Ωστόσο, θα εκφράσει επίσης την ανησυχία της ΕΕ για τις δυσκολίες της Τουρκίας για τη διασφάλιση της ελευθερίας της έκφρασης, του τύπου και της θρησκείας.
Ο Φούλε υπογράμμισε ότι η επίλυση του Κυπριακού είναι μια "δοκιμασία αξιοπιστίας" για τις δύο πλευρές. Ωστόσο, σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων ο Μπαγκίς απάντησε: "Η Τουρκία δεν πρόκειται ποτέ να εγκαταλείψει τη Βόρεια Κύπρο για χάρη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά ούτε και θα εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση για χάρη της Βόρειας Κύπρου".
Ο προεδρεύων της μικτής κοινοβουλευτικής επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας που εκπροσωπούσε την τουρκική πλευρά, Lufti Elvan, επανέλαβε ότι, ενώ επιχειρηματίες από τη Βραζιλία και τη Νότια Κορέα μπορούν εύκολα να εισέλθουν στην ΕΕ, αντίστοιχοι επαγγελματίες που προέρχονται από την Τουρκία εξακολουθούν να περιμένουν στην ουρά για να κάνουν αίτηση βίζας.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]