Ο αγώνας της ΓΣΕΕ μην βγει πόντος στο καλσόν!
Ένα μήνα μετά την παρουσίαση του μνημονίου 2 ή αλλιώς του «επικαιροποιημένου» μνημονίου, η ΓΣΕΕ – ενόψει και της ΔΕΘ βεβαίως βεβαίως - σε πολυσέλιδη επιστολή της προς τους υπουργούς Οικονομίας και (προ ανασχηματισμού) Εργασίας παρουσιάζει τις διαπιστώσεις της για τον κοινωνικά άδικο χαρακτήρα των προβλέψεων του μνημονίου και την ουσιαστική κατάργηση της αυτονομίας του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων.
Στην 11σέλιδη επιστολή με τίτλο «Κοινωνικά άδικες και ασύμβατες με το Σύνταγμα και τις Διεθνείς Συμβάσεις οι προβλέψεις του Επικαιροποιημένου Μνημονίου Συνεννόησης της 6ης-8-2010 ’’για την ενίσχυση του θεσμού της αγοράς εργασίας» σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι: «Το σύστημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων δεν ευθύνεται για τα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας». Μήπως όμως αυτή η διαπίστωση ήρθε λίγο αργά, τώρα που τα πάντα έχουν τελειώσει καθώς όπως διαπιστώνει και το «επικαιροποιημένο»: «Η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας έχει σχεδόν ολοκληρωθεί»; Αλλά τι νόημα έχει να διασωθεί το σύστημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων αν είναι να γίνονται δεκτές στην ουσία οι απαιτήσεις των εργοδοτών με ολίγη επικοινωνιακή διαχείριση για τα μάτια των εργαζομένων; Δεν έβλεπε η ΓΣΕΕ που οδηγείται το πράγμα όταν δυο μήνες πριν υπέγραφε τη συγκεκριμένη Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, του πληθωρισμού καλπάζοντος;
Με δραματική καθυστέρηση τώρα διαπιστώνει «βίαιη κρατική παρέμβαση στο σύστημα των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, ουσιώδη μείωση της διαπραγματευτικής δύναμης και περαιτέρω αποδυνάμωση των μαζικών συνδικαλιστικών οργανώσεων».
Κι επιπλέον διαπιστώνεται «ανατροπή της ιεράρχησης των ΣΣΕ μέσω της δυνατότητας απόκλισης των όρων τους, η κατάργηση κατώτατων ορίων προστασίας, η προώθηση ευέλικτων μορφών απασχόλησης, η διευκόλυνση των απολύσεων, η αποδυνάμωση της προστασίας του μισθού και της αποζημίωσης».
Και πως «στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και τα μέτρα που προαναγγέλλονται με το επικαιροποιημένο Μνημόνιο, όπως η κατίσχυση των επιχειρησιακών έναντι των κλαδικών ΣΣΕ, όταν είναι δυσμενέστερες, η κατάργηση της επέκτασης της εφαρμογής των ΣΣΕ, η αποδυνάμωση της διαπραγματευτικής θέσης των εργαζομένων μέσω αλλαγών στο σύστημα διαιτησίας, η δυνατότητα μείωσης του ήδη μειωμένου ποσοστού υπερωριακής αμοιβής μέσω ΣΣΕ, η ευελιξία στο ωράριο εργασίας, η παρατεταμένη δοκιμαστική περίοδος εργασίας, η προώθηση της μερικής απασχόλησης και της "ενοικιαζόμενης" εργασίας μέσω προσωρινής απασχόλησης κ.λπ.».
Όμως, μετά από όλα τα παραπάνω που, παρά το θεσμικό ύφος των διατυπώσεων, εμφανώς περιγράφουν την πλήρη απορρύθμιση της εργασίας και την μετατροπή των εργαζομένων σε σύγχρονους δουλοπάροικους, μόνο γέλιο προκαλεί η «αυστηρή» προειδοποίηση του προεδρείου της οργάνωσης: «Καλούμε την κυβέρνηση να μην διανοηθεί να εφαρμόσει αυτό που περιγράφεται στο επικαιροποιημένο μνημόνιο (σ.σ. σιγά τα αίματα) ότι οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα υπερισχύουν των κλαδικών. Αυτό πέραν του αντισυνταγματικού χαρακτήρα οδηγεί την εργασία σε ζούγκλα και προκαλεί αναπόφευκτες εργατικές συγκρούσεις». «Απαιτούμε», λέει η ΓΣΕΕ, «από την κυβέρνηση να εφαρμόσει ένα νέο μείγμα οικονομικής πολιτικής που θα υπερβαίνει δυναμικά το μνημόνιο, θα εξασφαλίζει ανάπτυξη, απασχόληση και κοινωνική δικαιοσύνη».
Διαπιστώσεις για νήπια κι αιτήματα για θεοσεβούμενες κυρίες («δώσε Θεέ μου φώτιση στον πρωθυπουργό να υπερβεί το μνημόνιο και να συναισθανθεί το μέγεθος των αντισυνταγματικών αμαρτιών του») από μια υποτίθεται κορυφαία συνδικαλιστική οργάνωση η οποία το προηγούμενο διάστημα κήρυξε γενικές απεργίες κι οργάνωσε μαζικές διαδηλώσεις... Δεν είχαν φαίνεται καταλάβει οι άνθρωποι το λόγο, τους παρέσυρε το κύμα της οργής. Κι αφού δεν είχαν διαβάσει το μνημόνιο 1, διάβασαν το μνημόνιο 2 κι έπεσαν απ’ τα σύννεφα! Σαν αθώα παρθένα παρασύρθηκε η ΓΣΕΕ... Τώρα, προσευχή και νηστεία να φύγει το κακό μνημόνιο...
Πεθαμένες, αλλά και προδοτικές, οι ηγεσίες της ΓΣΕΕ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Παναγόπουλος, κάποια στιγμή, θα ανταμειφθεί από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, όπως οι Κανελλόπουλος, Πρωτόπαπας, Κουτσούκος, Κουσελάς, για τις πολύτιμες υπηρεσίες του.
Μπα, δεν το νομίζω. Δεδομένου του χρόνου που απέμεινε στο ΠΑΣΟΚ για να συνεχίσει να κυβερνά, αλλά και δεδομένης της απαξίας που πρόκειται στη συνέχεια να γνωρίσει (σε όλες του τις μορφές και τα επίπεδα), οι Παναγόπουλος και λοιποί κομματικού καλοθελητές του συνδικαλισμού δεν πρόκειται να ανταμειφθούν. Πολύ φοβάμαι, δε, πως η ανταμοιβή θα είναι από τους εργαζόμενους και θα είναι συνέχεια εκείνων των "ψιλών" που είχαν πέσει στην Αθήνα. Μόνο που η συνέχεια θα περιλαμβάνει τα... "χοντρά"
ΑπάντησηΔιαγραφή