Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πως έγινε η "ανάπτυξη" στην Ελλάδα...

  • Ευρώπη... Ένα νόμισμα με δύο όψεις...
Όταν το ’90 ξεκίνησε ο κρουνός με τα εκατομμύρια από τις κοινοτικές επιδοτήσεις, του πρώτου αναπτυξιακού νόμου, ο 1892/90 αν δεν κάνω λάθος, δεν μας απαγόρεψε κάποιος να κάνουμε νέες βιομηχανίες ή να αναπτύξουμε τις ήδη υπάρχουσες.

Τότε, που λέτε, δεν υπήρχαν μελετητικά γραφεία για να συντάξουν τις οικονομοτεχνικές μελέτες. Υπάλληλοι του υπουργείου τις έκαναν ή βοηθούσαν, με το αζημίωτο βέβαια 500.000 δρχ. η μελέτη και 2-4% επί της έγκρισης, και όχι επί της επιδότησης, για το πέρασμα. Χιλιάδες οι αιτήσεις και οι εγκρίσεις σε παντός είδους κατηγορίες.

Όταν είδαν ότι έχει ψωμί η δουλειά, άνοιξαν δειλά δειλά τα πρώτα γραφεία, όπου και απογειώθηκαν οι αμοιβές. Να δείτε ωραιότατα εργοστάσια στις ΒΙ.ΠΕ τελειωμένα, με το κλειδί στο χέρι, και είτε να λειτουργούν για μερικούς μήνες για να πάρουν την τελευταία εκταμίευση, είτε να μην ανοίγουν ποτέ. Οι υπερτιμολογήσεις πήγαν σύννεφο, μέχρι την στρατόσφαιρα.

Τα χρήματα όμως δόθηκαν, φαγώθηκαν, και με λίγες εξαιρέσεις πήγαν σε τσέπες ιδιωτών και προμηθευτών ακριβών ειδών.

Επειδή στην πορεία τα χρήματα έγιναν ακόμα πιο πολλά, μας προέκυψαν οι μεγαλοκαρχαρίες που αντιλήφθηκαν ότι θα χάσουν μερίδιο από την πιτάρα τους, και άρχισαν τις διεισδύσεις στις επιτροπές αξιολογήσεων, ελέγχοντας ουσιαστικά αυτοί τι επένδυση θα εγκρίνετο.

Ο 4ος όροφος του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας γνώρισε πιένες την δεκαετία του ’90. Όλους τους μελετητές τους ήξερε ο θυρωρός. Όταν όμως πήγαιναν οι υποψήφιοι επιχειρηματίες που τους απέκλειαν με γελοίες δικαιολογίες έτρωγαν πόρτα.

Και αργότερα ήρθαν και τα μικρότερα επενδυτικά σχέδια, μέχρι 50.000.000 δρχ, βλέπε Ε.Ο.ΜΜ.Ε.Χ.

Εκεί να δείτε πανηγύρι, δώσε και μένα μπάρμπα…. Κόστος μελέτης 500.000 δρχ. και 10% επί της επιδότησης. Πάνω από 100.000 επενδυτικά σχέδια κατατέθηκαν σε διάστημα ολίγων ετών. Μαγαζιά βαφτίζονταν βιοτεχνίες και άλλες μεταποιητικές κολυμπήθρες.

Έγιναν βέβαια, και πρόκοψαν πολλοί, και σωστές επενδύσεις, αλλά χάθηκαν δισεκατομμύρια σε νεοπλουτισμό. Αλλά καταστράφηκε και ένα πολύ μεγάλο, υγιές επιχειρηματικό κομμάτι των Ελλήνων.

Φρόντισε το κράτος, που έκανε μέχρι και τρία χρόνια να εγκρίνει, να ελέγξει και να εκταμιεύσει, ενώ οι υπεύθυνοι πολίτες ξεκινούσαν την επένδυση, περιμένοντας να τηρήσει, το κράτος, τα χρονοδιαγράμματα που υπήρχαν στις προκυρήξεις.

Από την άλλη βέβαια, μας τσάκισαν την αγροτική παραγωγή, την αλιεία, την κτηνοτροφία.

Ευρώπη… άλλο ένα νόμισμα με δύο όψεις.

Το ανόητο, για να μην κάτι άλλο, της υπόθεσης είναι ότι το νόμισμα το γύριζαν πάντα τα πιο ανίκανα, αδηφάγα και ιδιοτελή χέρια. Τα χέρια που εμείς τρέφαμε με την ελπίδα ότι θα μας κάτσει… κορώνα, γιατί δεν τα πηγαίναμε και πολύ καλά με…τα γράμματα.

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Έτσι και ακόμα χειρότερα, δυστυχώς, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάει κάνεις τις εξίσου μεγάλες ευθύνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που γνώριζε για τα όργια που γινόταν στην Ελλάδα και δεν έκανε τίποτα ενώ ήταν και τυπικά υπεύθυνη, η συνυπεύθυνη ανάλογα με τα προγράμματα.
    Με τον ίδιο τρόπο χειρίστηκαν και την Ρωσία στην δεκαετία 90 (επί Γιέλτσιν). Η ΕΕ χορηγούσε μεγάλη “οικονομική βοήθεια” που γέμιζε τις τσέπες (και ενίσχυε) μια κλίκα πλιατσικαδωρων μέχρι που η Ρωσία πτώχευσε. Θυμάμαι χαρακτηριστικά στα μέσα της δεκαετίας 90 παράγοντες της ΕΕ να λένε σε ΜΜΕ ότι “γνωρίζουμε ότι πάνω από το 80 % των επιδοτήσεων που δίνουμε στην Ρωσία καταλήγει σε Ελβετικές τράπεζες”. Κατ'αυτόν τον τρόπο μείωναν τον ανταγωνισμό ως προς τον σκληρό πυρήνα της ΕΕ, και δημιουργούσαν σαθρές άρα ελεγχόμενες κυβερνήσεις όπου βόλευε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι λάθος η προσέγγιση ότι το διεφθαρμένο κράτος λειτούργησε ως διεκπεραιωτής στις επιδοτήσεις και τις χρηματοδοτήσεις από την Ε.Ε.
    Πιο κάτω θα αναφερθώ σε δέκα βασικούς παράγοντες τις αρνητικής ανάπτυξης μας ως κράτος.

    1ος Είναι η γραφειοκρατία με όλες τις παραμέτρους τις.
    α)Γραφειοκρατία τις κεντρικής εξουσίας έναντι του επιχειρίν.
    Πρέπει για να προχωρήσει ο φάκελος σου να ματώσεις σε σημείο που λες άι σιχτίρ δε κάνω τίποτα.
    β) Είναι η στημένη γραφειοκρατία στο χώρο τις τοπικής αυτοδιοίκησης από την κατεστημένη τοπική μαφία που ελέγχει το εκάστοτε Δημοτικό συμβούλιο εναλλάξ, αλλά παραμένει ουσιαστικά η ίδια από πάππου προς πάππου .
    γ)Είναι το τραπεζικό σύστημα που χρηματοδοτεί των επιχειρηματία ή επαγγελματία στη βάση της ακίνητης περιουσίας του και όχι της ιδέας του και του ρίσκου που αυτή σίγουρα εμπεριέχει .Αυτό έχει συνέπεια να έχουν πρόσβαση σε ρευστό και ζεστό χρήμα το τοπικό κατεστημένο τοκογλύφων,καταπατητών,καταχραστών Δημοσίου χρήματος .
    Η λογική δίνουμε χρήματα σε αυτούς που έχουνε χρήματα κυριαρχεί δεκαετίες .
    Αυτά τα ολίγα κάτι τις γνωστά
    ΑΛ-ΤΣΑΝΤΙΡΙ ΝΙΟΥΖ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]