Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Παιδεία των Ελλήνων της Πόλης αργοσβήνει

  • Έκκληση για την παιδεία των Ελλήνων της Πόλης
  • Ουσιαστικά μηδενικό το πραγματικό ενδιαφέρον της Άγκυρας προκειμένου να συνεχιστεί η ελληνική εκπαίδευση στην Πόλη
Ο διευθυντής του Ζωγραφείου Λυκείου της Κωνσταντινούπολης, Γιάννης Δερμιτζόγλου, απηύθυνε έκκληση προς την υπουργό παιδείας της Τουρκίας, Νιμέτ Τσουμπουκτσού, από το βήμα της Μεγάλης του Γένους Σχολής (ΜΓΣ), για την παιδεία των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης.
Η κ.Τσουμπουκτσού είναι η πρώτη υπουργός παιδείας που παρευρέθηκε στην Μεγάλη του Γένους Σχολή κατά την διάρκεια κοινής εκδήλωσης των ομογενειακών σχολείων.
Τα αιτήματα που έθεσε στην υπουργό ήταν:
α) να επιτραπεί στους χριστιανούς ορθόδοξους Τούρκους, που δεν είναι Έλληνες, να παρακολουθούν τα Ελληνικά σχολεία και
β) να επιτραπεί σε όσους Τούρκους πολίτες θέλουν να μάθουν Ελληνικά να φοιτούν στα σχολεία.
Αλλιώς, επεσήμανε ο διευθυντής κ.Δερμιτζόγλου, τα σχολεία φθίνουν και θα κλείσουν. Έτσι θα χαθεί ένα μεγάλο κομμάτι του πολυπολιτισμικού χαρακτήρα της Κωνσταντινούπολης.
Τι απάντησε η υπουργός;
Ότι θα τεθεί το θέμα στα πλαίσια της συνεργασίας των δύο χωρών, σύμφωνα με τη συνθήκη της Λωζάνης. Πρόσθεσε δε ότι από το νέο έτος 2010 – 11 θα δίδονται δωρεάν τα βιβλία των μαθημάτων, που διδάσκονται τουρκικά. Σήμερα μόνο οκτώ Ρωμαίικα σχολεία διατηρούν μαθητές στην Κωνσταντινούπολη, ενώ άλλα 12 βρίσκονται σε ένα «καθεστώς ύπνου», χωρίς μαθητές και μόνο με Τούρκους υποδιευθυντές διορισμένους από το κράτος, ώστε να μη θεωρηθούν κλειστά.
Στα οκτώ αυτά σχολεία φοιτούν σήμερα 240 μαθητές, εκ των οποίων 18 είναι παιδιά Ελλήνων υπηκόων που εργάζονται ως διπλωματικοί υπάλληλοι στην Πόλη ή ως μετακλητοί δάσκαλοι στα ομογενειακά σχολεία. Το 51% των μαθητών είναι παιδιά αραβόφωνων ελληνορθόδοξων οικογενειών από την περιοχή της Αντιόχειας.
Στην εκδήλωση οι μαθητές των σχολείων της ομογένειας τραγούδησαν ενώπιον της τουρκάλας υπουργού, Χατζιδάκι και Θεοδωράκη και χόρεψαν ελληνικούς χορούς, αποσπώντας θερμά χειροκροτήματα.

Από συναυλία στην Κωνσταντινούπολη του ΚΑΠΗ Αλεξανδρούπολης στο Ζωγράφειο Λύκειο

"Θέλω να πιώ όλο το Βόσπορο
Αλλάζουνε εντός μου
τα σύνορα του κόσμου..."





Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Από το 1893 λειτουργεί το Ζωγράφειο. Κάποτε πρωτοποριακό και δραστήριο σχολείο, με συχνές πολιτιστικές εκδηλώσεις και διακρίσεις των μαθητών του σε κάθε τομέα. Σήμερα έχουν απομείνει 51 μαθητές. Η πίκρα και η ανασφάλεια αυτών των Ελλήνων που έχουν μείνει εκεί και βλέπουν τον πληθυσμό τους να συρρικνώνεται είναι φανερή με το που θα ανοίξεις κουβέντα μαζί τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]