Πως με... κόλπα καλύπτονται τα σκάνδαλα και η ατιμωρησία βασιλεύει
- Η υποκρισία των πολιτικών μας φάνηκε καθαρά στη διαδικασία στη Βουλή για τη σύσταση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης, της λεγόμενης Προανακριτικής Επιτροπής, που θα εξετάσει το ενδεχόμενο ποινικών ευθυνών για τα πολιτικά πρόσωπα που ενεπλάκησαν στο μεγάλο σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου
Οι παραπέμποντες γνώριζαν ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείται σε αυτές τις περιπτώσεις. Γνώριζαν, δηλαδή, ότι η όποια απόφαση της Προανακριτικής Επιτροπής για παραπομπή σε δίκη, περνάει απαραιτήτως από το Δικαστικό Συμβούλιο. Δεν υπάρχει νομικός που θα έλεγε ότι θα μπορούσε το Συμβούλιο να αποφανθεί ότι δεν υπάρχει παραγραφή όλων των αδικημάτων, από τη στιγμή που ο Καραμανλής έκλεισε τη Βουλή, ακριβώς για να εξασφαλίσει την παραγραφή, το Μάϊο του 2009, γνωρίζοντας ότι θα χάσει τις επόμενες εκλογές.
Το θέμα έχει, επομένως, τελειώσει, ως προς τις ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες των Ρουσόπουλου, Βουλγαράκη, Κοντού, Μπασιάκου και Δούκα. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να παραπεμφθούν σε δίκη στο Ειδικό Δικαστήριο. Αυτό το γνώριζαν όσοι, απ΄ όλα τα κόμματα, τους παρέπεμψαν στην Προανακριτική Επιτροπή, αντί να βγουν, ευθαρσώς και να πουν ότι δεν τους πάμε για Προανακριτική διότι τα αδικήματά τους έχουν παραγραφεί. Αλλά τόσο οι βουλευτές, όσο και τα κόμματα, τόσο καιρό περιπαίζουν την κοινή γνώμη καλλιεργώντας προσδοκίες περί τιμωρίας των ενόχων, ενώ η κατάληξη θα είναι η γνωστή παροιμία, ότι «κόρακας, κοράκου μάτι δεν βγάζει».
Πιο κραυγαλέα ήταν η περίπτωση του Κώστα Κιλτίδη, ως προς τη μεθόδευση που ακολουθήθηκε, με τη συνέργεια όλων των κομμάτων, μηδέ του ΚΚΕ εξαιρουμένου. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος, σύμφωνα με όσα λέει ο κ. Κιλτίδης, έδωσε αγώνα για να μην υπάρξει παραπομπή του. Υπενθυμίζεται ότι το κόμμα του Περισσού δεν έχει εκλεκτικές σχέσεις τόσο με τη ΝΔ, όσο με την οικογένεια Μητσοτάκη. Και ο Κιλτίδης είναι ένας από τους πολιτικούς φίλους της οικογένειας Μητσοτάκη.
Γνωστό είναι επίσης, εκ του αποτελέσματος, ότι το ΠΑΣΟΚ δεν ψήφισε παραπομπή του κ. Κιλτίδη. Αλλά κανένας δεν μπορεί να πει, με βεβαιότητα, ότι αυτό ήταν αποτέλεσμα παρασκηνιακών συζητήσεων, προκειμένου να έχει η Ντόρα έναν, τουλάχιστον, σίγουρο βουλευτή όταν θα ανακοινώσει την ίδρυση κόμματος (αν το κάνει τελικά...).
Η περίπτωση Κιλτίδη αναδεικνύει, πέραν από οποιαδήποτε ενδεχόμενη εμπλοκή του στο σκάνδαλο, ότι ο πολιτικός κόσμος, παρόλα όσα λέγονται τους τελευταίους μήνες, όχι μόνο δεν προχωρεί σε αυτοκάθαρση, αλλά μεθοδεύει την απαλλαγή μελών του, με διάφορα τερτίπια. Δικαιώνοντας τη χείριστη γνώμη που έχει για το ίδιο το σύνολο του ελληνικού λαού. Δεν τολμούν να παραπέμψουν ούτε έναν και με ενδιαφέρον αναμένεται και η τύχη των υποθέσεων που θα διερευνήσουν και οι άλλες Εξεταστικές Επιτροπές.
Ο μεγάλος χαμένος από όλη αυτή την ιστορία δεν είναι άλλος από τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος ευαγγελίσθηκε την κάθαρση, αλλά φαίνεται να αποδέχεται την ανάγκη επιβίωσης του σάπιου πολιτικού συστήματος και δεν μπορεί να επιβάλει τους όρους του.
Αλλιώς δεν θα υπήρχαν τόσοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να ψηφίσουν υπέρ του Κιλτίδη. Όχι ότι πιστεύουμε ότι ο Κιλτίδης είναι ένοχος. Ωστόσο, τι σημαίνει όταν ακόμα και βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής που παρέπεμψε τον κ. Κιλτίδη με κατηγορίες εναντίον του για παραπομπή του σε Προανακριτική Επιτροπή, δεν ψήφισαν, τελικά, την παραπομπή του καλυπτόμενοι πίσω από τη μυστικότητα της ψηφοφορίας. Γιατί και αυτό έγινε. Το i-R γνωρίζει δύο, τουλάχιστον, τέτοιες περιπτώσεις, αλλά δεν μπορεί να αναφέρει τα ονόματα, διότι αυτά ελέχθησαν σε ιδιωτική συζήτηση και είναι βέβαιο ότι οι συγκεκριμένοι βουλευτές θα σπεύσουν να το διαψεύσουν, ενδεχομένως και να κινήσουν νομικές διαδικασίες.
Οι πέντε παραπεμφθέντες στην Προανακριτική Επιτροπή, δεν κινδυνεύουν με παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο, λόγω παραγραφής των όποιων τυχόν αδικημάτων τους. Ο μόνος για τον οποίο δεν υπήρχε πιθανότητα παραγραφής, εφόσον είχε διαπράξει αδίκημα, ήταν ο Κώστας Κιλτίδης. Ο οποίος κατηγορήθηκε για μια γνωμοδότηση που αφορούσε σε μεταβίβαση εκτάσεων στην Ουρανούπολη της Χαλκιδικής το 2008. Η παραγραφή του συγκεκριμένου αδικήματος, αν πρόκειται για αδίκημα, θα προέλθει αργότερα. Πάντως, όταν έγινε η ψηφοφορία στη Βουλή δεν είχε παραγραφεί. Και όσοι τον κάλεσαν στην Εξεταστική, τον κάλεσαν με βάση τη συγκεκριμένη γνωμοδότηση.
Επειδή, λοιπόν, ο κ. Κιλτίδης ήταν ο μόνος που θα μπορούσε να οδηγηθεί στο Ειδικό Δικαστήριο, λόγω μη παραγραφής, τα κόμματα επέλεξαν να μη τον παραπέμψουν. Αυτά δεν τα λέμε εμείς. Τα λένε έγκριτοι νομικοί, από τους κορυφαίους, οι οποίοι συμβαίνει να είναι και μέλη της κυβέρνησης. Επομένως, εδώ, υπήρξε μέγας εμπαιγμός των πολιτών και μέγα - επι της ουσίας - κοινοβουλευτικό σκάνδαλο. Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει άραγε προσχωρήσει σε αυτή τη λογική;
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...