Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

New York Times: Kαταναλώσαμε όλα τα αποθέματα

  • "...Η Ελλάδα έγινε η General Motors των χωρών. Οπως η διοίκηση της G.M. οι Ελληνες πολιτικοί χρησιμοποιούσαν το εύκολο χρήμα και τις επιδοτήσεις της Ε.Ε. όχι για να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί, αλλά πιο διεφθαρμένοι, λιγότερο πρόθυμοι να συλλέγουν φόρους και μη ανταγωνιστικοί..."
Εμείς, η μεταπολεμική γενιά της Αμερικής και της Δυτικής Ευρώπης μεγαλώσαμε, πιστεύοντας ότι υπάρχει πράγματι μια Καλή Νεράιδα, που με τα μαγικά της θα επέτρεπε στους συντηρητικούς να μειώνουν τους φόρους, χωρίς να περικόβουν παροχές και στους φιλελεύθερους να διευρύνουν τις παροχές, χωρίς να αυξάνουν τους φόρους. Η Καλή Νεράιδα το έκανε, τυπώνοντας χρήμα και κάνοντάς μας να πιστεύουμε ότι δανειζόμενοι από την Κίνα ή τη Γερμανία ή δημιουργώντας σύνθετα και περίπλοκα οικονομικά εργαλεία, στην πραγματικότητα, δημιουργούσαμε πλούτο.
Η Ελλάδα, για παράδειγμα, έγινε η General Motors των χωρών. Οπως η διοίκηση της G.M. οι Ελληνες πολιτικοί χρησιμοποιούσαν το εύκολο χρήμα και τις επιδοτήσεις της Ε.Ε. όχι για να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί, αλλά πιο διεφθαρμένοι, λιγότερο πρόθυμοι να συλλέγουν φόρους και μη ανταγωνιστικοί. Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, οποιοσδήποτε σε συγκεκριμένες «επικίνδυνες» δουλειές μπορούσε να συνταξιοδοτηθεί με πλήρη σύνταξη στα 50 οι γυναίκες, στα 55 οι άνδρες. Στη Βρετανία, όσοι είναι άνω των 60 ετών παίρνουν ετήσιο επίδομα για έξοδα θέρμανσης και επιβιβάζονται δωρεάν στα μέσα μεταφοράς. Αυτό είναι πολύ όμορφο, αν το αντέχεις. Αλλά, η Βρετανία, όπου το 25% του κυβερνητικού προϋπολογισμού είναι δανεικά, δεν το αντέχει πια.
Η Βρετανία και η Ελλάδα είναι η σημερινή εικόνα της αυριανής δύσκολης πραγματικότητας. Οι Baby Boomers θα πρέπει να αποδεχθούν μεγάλες περικοπές στα προνόμια και τις συντάξεις τους σήμερα, ώστε τα παιδιά τους να έχουν αύριο δουλειά και να μη φορτωθούν χρέη. Διαφορετικά, οδηγούμαστε σε μάχη γενεών σε όλη τη Δύση.
Υστερα από 65 χρόνια, στη διάρκεια των οποίων, η πολιτική αφορούσε κυρίως παροχές προς τους ψηφοφόρους, τώρα, μετατρέπεται κυρίως σε αφαίρεσή τους.
Δεν είναι αστείο. Ρωτήστε τους Ελληνες βουλευτές, οι οποίοι μετά την ανακοίνωση των αυστηρών μέτρων λιτότητας είδαν το Κοινοβούλιο να πολιορκείται από οργισμένους διαδηλωτές, που φώναζαν «Κάψτε το!».
Συμπεραίνω ότι οι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι πολιτικοί πρέπει -παρακαλώ μη γελάτε- πρέπει να γίνουν λίγο πιο έξυπνοι και πιο τίμιοι. Για να υπάρξει «Αναγέννηση» πρέπει να υπολογίσουν, πώς θα συλλέξουν φόρους για να αυξήσουν τα έσοδα, ενώ θα πρέπει να κόψουν άλλους, για να προκαλέσουν ανάπτυξη. Πρέπει τώρα να χρησιμοποιούμε με σοφία κάθε δολάριο. Επειδή καταναλώσαμε όλα μας τα αποθέματα κι επειδή η Καλή Νεράιδα είναι νεκρή.


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. New York Times
    Αυτοί(αμερικάνοι) δεν ανήκουν στην κατηγορία του να μειώσουμε τους φόρους στις επιχειρήσεις για να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα και να μειωθεί η ανεργία;
    Για χρόνια δεν έβγαιναν οι οικονομολόγοι και έλεγαν το παραπάνω.
    Μετά την κρίση παθαίνουμε αμνησία και λέμε το αντίστροφο.

    Η ελλάδα είναι μία καθαρά αγροτική χώρα. Τα τελευταία χρόνια πιστεύοντας διάφορα παραμύθια, σε συνδυασμό με την εκβιαστική χρηματοδότηση της ΕΕ(π.χ. εκβιασμός Μονής Εσφιγμένου που δεν ήθελε επιδοτήσεις) και τον αθέμιτο ανταγωνισμό που έφερε, μετατράπηκε σε μία χώρα άχρηστων υπηρεσιών.
    Όταν η ανεργία φτάσει το 50% και το ψωμί 10 ευρώ θα θυμηθούν ότι ως το 1980 ήμασταν όλοι αγρότες.
    Το 1970 πολλά χωριά δεν είχαν ούτε ρεύμα. Ως το 1990 με μεγάλη δυσκολία αγόραζε κάποιος αυτοκίνητο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]