Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ποιοι φόροι (ξανα-)αυξάνονται και πόσο

  • Η μέριμνα του Γιώργου Παπανδρέου προς τους πολίτες που δεν φταίνε, φάνηκε από το τεράστιο πακέτο των φόρων που πρόσθεσε στις τσέπες των πολιτών
  • Δυσοίωνα τα μηνύματα και οι προβλέψεις της αγοράς για την αποτελεσματικότητα της φοροκαταιγίδας
Του Νεκτάριου Β. Νώτη
Εκτός από τη σημαντική μείωση μισθών, επιδομάτων και συντάξεων, το νέο πακέτο μέτρων της κυβέρνησης περιλαμβάνει νέες και σημαντικές αυξήσεις φόρων. Αυτές αφορούν σε έμμεση φορολογία, την πλέον άδικη δηλαδή, αφού επιβάλλεται καθολικά, ανεξάρτητα από το εισόδημα του κάθε φορολογούμενου. Ας δούμε, λοιπόν, αναλυτικά ποιοι φόροι (ξανα-)αυξάνονται και πόσο:
Για δεύτερη φορά μέσα σε δύο μήνες αυξάνονται οι συντελεστές του φόρου προστιθέμενης αξίας. Έτσι,
- ο ανώτατος συντελεστής βρέθηκε από το 19% στο 21% το Μάρτιο και τελικά στο 23% (συνολική αύξηση 21%)
- ο μεσαίος συντελεστής από το 9% αυξήθηκε κατ΄ αρχήν στο 10% και τώρα στο 11% (συνολική αύξηση 22,2%)
- ο κατώτατος συντελεστής από το 4,5% στο 5% και στο 5,5% αντίστοιχα (συνολική αύξηση 22,2%)
Εκτός από τα έσοδα των 1,8 δις ΕΥΡΩ, που το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι θα βάλει στα δημόσια ταμεία από τις αυξήσεις των συντελεστών, περιμένει 1 δις ΕΥΡΩ επιπλέον από την υπαγωγή σε καθεστώς ΦΠΑ επαγγελματιών, που εξαιρούνταν, αλλά και τη μεταφορά συγκεκριμένων προϊόντων και υπηρεσιών στον ανώτατο συντελεστή.
Αυξάνονται κατά 10% - για τρίτη φορά μέσα σε τρεις μήνες - οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα. Σε συνδυασμό με την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ,
- η τιμή της αμόλυβδης αυξάνεται συνολικά (στο τρίμηνο) κατά 55 λεπτά το λίτρο (!)
- το μέσο πακέτο τσιγάρων θα πωλείται άνω των 4 ΕΥΡΩ (!), ενώ
- επιβαρύνονται κατά επιπλέον περίπου 1 ΕΥΡΩ οι φιάλες των αλκοολούχων ποτών.
Αυξάνονται οι αντικειμενικές αξίες. Στόχος είναι να φτάσουν σταδιακά τις αγοραίες. Η πρώτη δόση θα είναι περί το 30% και σχεδιάζεται για τις αρχές του 2011, μην εκπλαγείτε όμως αν τη δείτε να επιβάλλεται από το καλοκαίρι.
Αναπροσαρμογή των πράσινων τελών κυκλοφορίας για έσοδα 300 εκατομμυρίων ΕΥΡΩ. Έτσι, όπως όλα δείχνουν, παραπέμπεται στις καλένδες ο μηχανισμός επιστροφής των τσουχτερών τελών, που κατέβαλαν εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες Ι.Χ. και τον οποίο είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός.
Αύξηση 10% των συντελεστών των φόρων πολυτελείας στα αυτοκίνητα εργοστασιακής αξίας άνω των 17.000 ΕΥΡΩ, στα κοσμήματα, τα δερμάτινα είδη και υποδήματα κ.ά.
Έρχεται ρύθμιση για τα αυθαίρετα - όπως είχε προαναγγείλει στο Capitaltv ο υφυπουργός Περιβάλλοντος. Επιπλέον, τα έσοδα από το τέλος διατήρησης ημιυπαίθριων χώρων φαίνεται ότι δεν θα κατευθυνθούν τελικά σε πράσινες δράσεις, αλλά στη μείωση του ελλείμματος. Εκτιμάται ότι στα δημόσια ταμεία θα μπουν συνολικά το 2011 περί τα 1,3 δισ. ΕΥΡΩ.
Νέα έκτακτη εισφορά στις κερδοφόρες επιχειρήσεις. Για δεύτερη φορά μέσα σε ένα εξάμηνο, οι επιχειρήσεις, που έχουν κέρδη, τιμωρούνται με νέα έκτακτη φορολόγηση, η οποία θα επιβληθεί κατά το μοντέλο της προηγούμενης.
Χορήγηση αδειών για τυχερά και τεχνικά παιχνίδια και φορολόγησή τους, καθώς και του διαδικτυακού τζόγου.
Παράγοντες της αγοράς, πάντως, εκφράζουν τις αμφιβολίες τους για την απόδοση των φοροεισπρακτικών μέτρων, καθώς εκτιμούν ότι θα φέρουν τα αντίθετα αποτελέσματα, φοβούμενοι ότι:
- θα αυξηθεί το λαθρεμπόριο,
- θα μειωθεί η κατανάλωση,
- θα αυξηθεί η φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή.
Πηγή


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]