Η Ελληνική κρίση γίνεται βαρόμετρο για την Ευρώπη και όχι μόνο
- El-Erian: "Η ελληνική κρίση μετατρέπεται σε παγκόσμια κρίση"
- Σημαντική πτώση της Wall Street
- "Φρένο" στην είσοδο επτά χωρών στην Ευρώπη
Ο El-Erian προειδοποίησε ότι η κρίση παρουσιάζει τη δυναμική να εξελιχθεί σε κάτι που θα μοιάζει με τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-2009.
"Είδαμε την κρίση μιας χώρας – της Ελλάδας – να γίνεται περιφερειακή και να έχει αντίκτυπο στο σύνολο της ζώνης του ευρώ και πλέον είναι στα πρόθυρα να μετατραπεί σε παγκόσμια κρίση", δήλωσε ο El-Erian, επικεφαλής του μεγαλύτερου fund ομολόγων στον κόσμο.
Βουτιά 8% στη Wall Street λόγω -και της- Ελλάδας
Έντονες είναι οι ανησυχίες που επικρατούν στους αμερικανικούς επενδυτικούς κύκλους ότι η ευρωζώνη ενδέχεται να διαλυθεί μετά από τις αντιδράσεις που εκτιλύσσονται στην Αθήνα, δημιουργώντας σημαντικές δημοσιονομικές ανισορροπίες στον κυριότερο εμπορικό εταίρο των ΗΠΑ.
Κύμα μαζικής φυγής επικρατεί στη Wall αυτή την ώρα, καθώς ο Dow Jones υποχωρεί 5,43% στις 10.339,14 μονάδες, ενώ πριν από λίγο είχε βρεθεί ακόμα και κάτω από τις 10.000 μονάδες, ο...S&P 500 σημειώνει πτώση 4,27% στις 1.117,87 μονάδες, ενώ ο Nasdaq χάνει 4,27% στις 2.300,25 μονάδες. Με απώλειες έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές, αφού στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 υποχώρησε 1,52% στις 5.260,99 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX έχασε 0,84% στις 5.908,26 και στο Παρίσι ο δείκτης CAC σημείωσε απώλειες 2,20% στις 3.556,11 μονάδες. Ο ιταλικός δείκτης FTSEMIB υποχώρησε κατά 4,3%.
Μαζικές ρευστοποιήσεις σημειώνονται στους κυριότερους δείκτες στη Wall, επηρεασμένοι από την ευρωπαϊκή δημοσιονομική κρίση, η οποία επισκίασε τα ενθαρρυντικά στοιχεία για την παραγωγικότητα και την ανεργία. Έντονες είναι οι ανησυχίες που επικρατούν στους επενδυτικούς κύκλους ότι η ευρωζώνη θα διαλυθεί μετά από τις αντιδράσεις που εκτιλύσσονται στην Αθήνα, ενώ θα υπάρξουν σημαντικές δημοσιονομικές ανισορροπίες στον κυριότερο εμπορικό εταίρο των ΗΠΑ. Η εξέλιξη αυτή θα είναι πολύ οδυνηρή για την αμερικανική οικονομία η οποία βρίσκεται ακόμη σε φάση ανάκαμψης.
Η συνεδρίαση της ΕΚΤ απογοήτευσε επίσης τους επενδυτές , καθώς αναμενόταν ότι η κεντρική τράπεζα της ευρωζώνης θα αποφασίσει να προχωρήσει σε αγορές κρατικών ομολόγων, για να βοηθήσει την εκτόνωση της δημοσιονομικής κρίσης.
Η κρίση "παγώνει" την εισόδο επτά χωρών στην ευρωζώνη
Την πόρτα της ευρωζώνης θα συνεχίσουν να «βλέπουν» οι επτά χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για λίγο καιρό ακόμα, καθώς η παγκόσμια οικονομική κρίση αναμένεται να καθυστερήσει περαιτέρω την υιοθέτηση του ευρώ, επισημαίνει ο οίκος αξιολόγησης Fitch.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η...καθυστέρηση οφείλεται στην επιδείνωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων των χωρών της Ευρώπης.
Σημειώνει, δε, ότι την καθυστέρηση εξαιρείται η Εσθονία, η οποία θα πρέπει να είναι σε θέση να επιτύχει το στόχο της ένταξης το 2011, σύμφωνα με την Fitch.
«Οι τελευταίες προβλέψεις της Fitch για το χρονοδιάγραμμα της ένταξης στο ευρώ είναι oι εξής: το 2011 για την Εσθονία, το 2014 για τη Λιθουανία, το 2015 για τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, τη Λετονία, την Πολωνία και τη Ρουμανία, και το 2016 για τη Δημοκρατία της Τσεχίας. Ωστόσο, οι πιθανότητες είναι προς την κατεύθυνση των μεγαλύτερων καθυστερήσεων", αναφέρει ο οργανισμός αξιολόγησης σε ανακοίνωση του.
«Η μεγάλη ύφεση έχει οδηγήσει το μέσο δημοσιονομικό έλλειμμα σε οκτώ χώρες στο 6,1% του ΑΕΠ το 2009, έναντι του 1,1% που ήταν το 2007, και πολλές χώρες θα πρέπει να διασχίσουν μια μακρά και δύσκολη περίοδο μείωσης του προϋπολογισμού για να διορθώσουν "τα υπερβολικά ελλείμματα τους" και να τα περάσουν υπό το επιτόκιο αναφοράς του 3%», δήλωσε ο Εντ Πάρκερ, επικεφαλής του τμήματος της Fitch για την πιστοληπτική ικανότητα των αναδυόμενων (οικονομικά) χωρών της Ευρώπης.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...