Προσφυγή για τη γη ετοιμάζουν σε δικαστήρια Σκοπιανοί
- Εν μέσω τεραστίων προβλημάτων στην Ελλάδα, αρχίζουν και πάλι τα γνωστά περί ιδιοκτησίας οι Σκοπιανοί
- Είναι απίστευτος ο σεβασμός και τα φιλικά ασθήματα που τρέφουν όλοι οι γείτονες για τον Γιώργο Παπανδρέου
- Ετοιμάζουν προσφυγή ακόμη και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα!!!
Σε πρώτη φάση, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά από τα Σκόπια, οι προσφυγές θα έχουν ατομικό χαρακτήρα και σε περίπτωση που αυτές απορριφθούν, η συνέχεια θα δοθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η όλη κίνηση έχει αφετηρία το 2008, όταν η Υπηρεσία Μετανάστευσης της ΠΓΔΜ κάλεσε τους ενδιαφερόμενους από τη χώρα και το εξωτερικό (κυρίως από Αυστραλία, ΗΠΑ και Καναδά) να συμπληρώσουν τα απαραίτητα έγγραφα για το τι ακριβώς διεκδικούν.
Το θέμα είχε τεθεί, μάλιστα, στην επιστολή του Ν. Γκρούεφσκι προς τον Κ. Καραμανλή, με την οποία ζητούσε την επιστροφή των περιουσιών και την απόδοση ιθαγένειας στα «παιδιά των προσφύγων από την Ελλάδα», θέτοντας ουσιαστικά ζήτημα «μακεδονικής μειονότητας». Ετσι γινόταν η διασύνδεση μιας υπόθεσης που αφορά «τα υπόλοιπα που χρωστάμε από την εποχή του Εμφυλίου», όπως έχει δηλώσει ο Αν. Λοβέρδος (1/9/2010), με τις αλυτρωτικές βλέψεις της εθνικιστικής κυβέρνησης του VMRO-DPMNE των Σκοπίων.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα στην ΠΓΔΜ ήδη έχει συσταθεί ομάδα νομικών και ειδικών στα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα, η οποία έχει συμφωνήσει να χειριστεί την υπόθεση και οι διεκδικήσεις εκτιμώνται στα 18 δισ. ευρώ. Στις αρχές Μαΐου οργανώνονται ειδικές συναντήσεις στη Μελβούρνη και το Τορόντο, ενώ μόνο από την περιοχή του Στιπ στην ΠΓΔΜ 500 αιτούντες ζητούν να πάρουν πίσω εκτάσεις γύρω από τη Θεσσαλονίκη, αξίας περίπου ενός δισ. ευρώ. Αρκετοί άλλοι διεκδικούν κτήματα στους νομούς Καστοριάς, Φλώρινας, Κοζάνης, Πέλλας, Ημαθίας, Κιλκίς και Σερρών.
Με ανακοίνωση της η «Αυστραλο-μακεδονική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» (AMHRC) τονίζει ότι σε περίπτωση θετικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου η Ελλάδα θα πρέπει να συμμορφωθεί, και φέρνει ως παράδειγμα την υπόθεση Λοϊζίδου, στην οποία η Τουρκία κλήθηκε να αποζημιώσει την ελληνοκύπρια προσφεύγουσα για την περιουσία της, χωρίς, ωστόσο, να υποχρεωθεί να την επιστρέψει. Προειδοποιεί, όμως, τα μέλη της ότι η όλη διαδικασία μπορεί να απαιτήσει συνολικά από πέντε έως επτά χρόνια.
Προϋπόθεση η... ονομασία
Η υπόθεση ήρθε στην επικαιρότητα με πρόσφατη ερώτηση βουλευτή του ΛΑΟΣ για το εάν η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει σε χορήγηση ιθαγένειας στους «Αιγαιάτες», με αφορμή αλληλογραφία με τον επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ε.Ε.
Η υφυπουργός Εσωτερικών, Θεοδώρα Τζάκρη, πάντως, με δηλώσεις της στην «Κ.Ε.» διευκρινίζει ότι για την κυβέρνηση δεν υπάρχει τέτοιο θέμα και πως στην επιστολή της γίνεται αναφορά μόνο σε μικρό αριθμό ανιθαγενών της Δυτικής Θράκης και όχι σε όσους κηρύχτηκαν «έκπτωτοι» από τα στρατοδικεία μετά τον Εμφύλιο. Προσθέτει πως οποιαδήποτε σχετική απόφαση προϋποθέτει την επίλυση της διαφοράς για την ονομασία της ΠΓΔΜ βάσει της ενδιάμεσης συμφωνίας.
Πηγή
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...