"Παγίδες" και ψιλά γράμματα στα μέτρα
- Τα νέα μέτρα είναι εδώ και κρύβουν παγίδες
- Κοινή παραδοχή είναι πως τα μέτρα δεν αρκούν... αλλά μέχρι να έρθουν τα επόμενα, θα πρέπει να καταλάβουμε που βρισκόμαστε
Επώδυνες εκπλήξεις και για τον ιδιωτικό τομέα κρύβουν τα νέα μέτρα που βάζουν στη μέγγενη, κυρίως τις αποδοχές στο δημόσιο, αν και φέρνουν ανατροπές στα εργασιακά και το ασφαλιστικό που δεν προβλήθηκαν επαρκώς.
Ξεκινώντας από τα μέτρα που δεν ανακοινώθηκαν, υπάρχουν πληροφορίες που αναφέρουν ότι η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε με την τρόικα των διαπραγματευτών από την Κομισιόν, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να αυξήσει στο 4% από 2% το επιτρεπτό όριο απολύσεων ανά μήνα. Δηλαδή μέσα σε ένα χρόνο μια επιχείρηση θα μπορεί να απολύσει μέχρι και το 48% του προσωπικού της. Κατά τις ίδιες συζητήσεις συμφωνήθηκε, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, ότι σταδιακά θα αποδυναμωθούν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας προς όφελος των κλαδικών.
Η αποζημίωση για απόλυση είναι πιθανό να μειωθεί ως και 50%, δεν θα καταβάλλεται ως εφάπαξ, αλλά σε 6 μεσαίες δόσεις από την ημέρα της απόλυσης.
Όσον αφορά τις συντάξεις, με τις αλλαγές που δρομολογεί η κυβέρνηση το όριο συνταξιοδότηση στο δημόσιο ανεβαίνει στα 65 χρόνια, ενώ στον ιδιωτικό τομέα το όριο συνταξιοδότησης για άνδρες θα είναι τα 65 έτη και για τις γυναίκες τα 60.
Έκπληξη ήταν και η νέα έκτακτη εισφορά σε κερδοφόρες επιχειρήσεις και η δημιουργία Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από Ε.Ε και ΔΝΤ για τη διασφάλιση της ρευστότητας και της κεφαλαιακής επάρκειας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Οι ανατροπές στο ασφαλιστικό
Οι ανατροπές στο ασφαλιστικό δεν σταματούν εκεί καθώς η κυβέρνηση συμφώνησε με την τρόικα στα εξής μέτρα:
• Συντάξεις με βάση τις αποδοχές στο σύνολο του εργασιακού βίου
• Αυτόματος μηχανισμός προσαρμογής των συντάξεων στο προσδόκιμο ζωής
• Αύξηση της ελάχιστης περιόδου εισφορών από τα 37 στα 40 έτη έως το 2015
• Μαχαίρι σε πρόωρη συνταξιοδότηση. Αύξηση του ελαχίστου ορίου στα 60 έτη
• Αλλαγές στις συντάξεις αναπηρίας
• Περικοπές στη λίστα βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων
• Ελάχιστη εγγυημένη σύνταξη για άτομα άνω των 65 ετών με βάση εισοδηματικά κριτήρια
• Μείωση των ασφαλιστικών ταμείων σε 3
Κερδισμένοι και χαμένοι στον ιδιωτικό τομέα
Οι υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα θα συνεχίσουν να παίρνουν κανονικά τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα καθώς και το επίδομα αδείας. Οι μεγάλες αλλαγές όμως έρχονται στην εργασιακή νομοθεσία. Η αναμόρφωση του πλαισίου, όπως την ονόμασε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, οδηγεί σε αύξηση του ποσοστού απολύσεων, σε μικρότερες αποζημιώσεις, σε ακόμη χαμηλότερους κατώτατους μισθούς, σε απελευθέρωση των εργασιακών σχέσεων, ενώ βάζει φρένο στις υπερωρίες. Μαχαίρι μπαίνει και στον κατώτατο μισθό, το ύψος του οποίου δεν έχει αποφασισθεί ακόμη, παρά το γεγονός ότι στη χώρα μας οι νέοι εργαζόμενοι λαμβάνουν μόλις 835 ευρώ, όταν στην Ολλανδία ο κατώτατος μισθός είναι 1.336 ευρώ, στο Βέλγιο 1.254 ευρώ, στη Γαλλία 1.189 ευρώ, στη Μ. Βρετανία 1.159 ευρώ και στην Ιρλανδία 1.152 ευρώ.
Ετήσιες απώλειες 40% στο Δημόσιο
Απώλειες πάνω από το 40% των ετήσιων αποδοχών τους θα έχουν, για τουλάχιστον τρία χρόνια, οι δημόσιοι υπάλληλοι αφού με τα νέα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση χάνουν, στην καλύτερη περίπτωση, τα 2/3 από τον 13ο και το 14 μισθό, ενώ τα επιδόματα τους ψαλιδίζονται κατά 8%.
Μόνο με την κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού στο δημόσιο να ξεπερνά τις 3.000 ή το "ψαλίδισμά" τους σε 500 ευρώ αν πρόκειται για χαμηλότερες αποδοχές, ένας μέσος δημόσιος υπάλληλος θα χάνει κάθε χρόνο μέχρι και το 15% των ετησίων αποδοχών του, δηλαδή ένα ποσό από 1.500 ευρώ έως 3.000 ευρώ. Εάν συνυπολογιστεί και το ότι η κυβέρνηση με -δύο αποφάσεις φέτος- ψαλιδίζει τα επιδόματα -συνολικά- κατά 20%, τότε έχουμε για τον ίδιο δημόσιο υπάλληλο επιπλέον απώλειες 10% στα ετήσια εισοδήματα, δηλαδή κάθε χρόνο επιπλέον 1.200 έως και 2.500 ευρώ.
Η κυβέρνηση προχωρά σε αλλεπάλληλα χτυπήματα στο δημόσιο. Παγώνουν για 3 ίσως και 4 χρόνια οι μισθοί, ενώ δεν θα δοθεί και 2η δόση του επιδόματος αλληλεγγύης.
Μαχαίρι στις συντάξεις
Στις συντάξεις (ιδιωτικού και δημόσιου τομέα) τα ποσά του 13ου-14ου μισθού είναι: 200 ευρώ δώρο Πάσχα, 200 ευρώ δώρο αδείας και 400 ευρώ δώρο Χριστουγέννων. Τα ποσά αυτά θα δίνονται εφόσον η σύνταξη δεν ξεπερνά τα 2.500 ευρώ το μήνα. Παράλληλα επανέρχεται ο ΛΑΦΚΑ σε υψηλές συντάξεις.
Χάνουν 2 μισθούς στην Βουλή
Με απόφαση του προέδρου της Βουλής χάνουν τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας, τόσο οι βουλευτές όαο και οι υπάλληλοι της βουλής οι οποίοι πλέον θα παίρνουν 14 μισθούς αντί για 16.
Για τους βουλευτές πέραν των μειώσεων που έχουν ήδη επέλθει με αποφάσεις που λάβαμε τον Μάρτιο (μείωση 12%), μειώνονται κατά περαιτέρω 8% το επίδομα οργάνωσης γραφείου και τα έξοδα κίνησης.
Για τους υπαλλήλους της Βουλής, ισχύει η μείωση κατά 8% των κοινών για τους δημοσίους υπαλλήλους επιδομάτων.
Με την ίδια απόφαση μειώνονται (πέραν της μείωσης κατά 12% που είχε αποφασισθεί το Μάρτιο) περαιτέρω κατά 8% τα επιδόματα κίνησης και υπερωριακής απασχόλησης.
Επίσης, μειώνεται (πέραν της μείωσης κατά 12% για μηνιαίο ποσό μέχρι 1.000 ευρώ και 17% για ποσά άνω των 1.000 ευρώ που αποφασίστηκε το Μάρτιο) περαιτέρω κατά 8% το ειδικό επίδομα «έκτακτης αποζημίωσης» (έτσι ώστε η συνολική μείωση να ανέρχεται μέχρι 25%).
Οι στόχοι για κάθε χρόνο
Το οικονομικό πρόγραμμα προβλέπει δημοσιονομική προσπάθεια 11 μονάδων του ΑΕΠ έως το 2013, επιπλέον αυτής που έχει ενταχθεί στο οικονομικό πρόγραμμα του 2010.
Αυτό σε ένα εξαιρετικά δυσμενές μακροοικονομικό περιβάλλον, καθώς η ύφεση για το 2010 προβλέπεται βαθύτερη, στο 4%, αλλά αναμένεται να επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς από το 2011.
Για το 2010 στόχος είναι ο περιορισμός του ελλείμματος κατά πέντε και πλέον μονάδες. Το σύνολο της δημοσιονομικής προσπάθειας για φέτος φτάνει στο 9% του ΑΕΠ...
Το 2011 η δημοσιονομική προσπάθεια αντιστοιχεί στο 4% του ΑΕΠ, το 2012 και το 2013 από 2% του ΑΕΠ.
Στόχος είναι το δημοσιονομικό έλλειμμα να βρεθεί φέτος στο 8% και να περιοριστεί κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2014.
Το χρέος, λόγω της δυναμικής που έχει, θα συνεχίσει να αυξάνεται έως και το 140% του ΑΕΠ. Η αποκλιμάκωσή του θα αρχίσει από το 2014.
Για να συμβεί το τελευταίο, οι δημόσιες δαπάνες θα πρέπει να μειωθούν κατά 7 μονάδες ΑΕΠ έως το 2013 και τα έσοδα να αυξηθούν κατά 4 μονάδες ΑΕΠ έως τότε.
Πηγή
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...