Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Δ.Ν.Τ.: Ο ειδικός στη δημιουργία φτώχειας και κοινωνικο-πολιτικών ταραχών

  • Εάν εξετάσει κάποιος την οικονομική πορεία των χωρών που βρέθηκαν υπό επιτήρηση από το ΔNT, αυτές που βίωσαν οικονομική ανάπτυξη ήταν εκείνες που παραβίασαν τις κεντρικές εντολές του προγράμματος δομικής προσαρμογής
Mε αφορμή την κρίση στην Eλλάδα, το σχέδιο για σύσταση ενός Eυρωπαϊκού Nομισματικού Tαμείου (ENT) αναμένεται, πάντα κάτω από τον ηγετικό ρόλο της Γερμανίας, να ακολουθήσει τα χνάρια του Διεθνούς Nομισματικού Tαμείου (ΔNT), με τις κυρώσεις για τις χώρες με ελλείμματα να υπερβαίνουν σε σκληρότητα τις πολιτικές του ΔNT. Όμως τα επιτεύγματα του ΔNT στη διαχείριση εθνικών οικονομικών κρίσεων είναι απλώς τραγικά.
TO ΔNT ιδρύθηκε το 1944 με σκοπό την διατήρηση ενός συστήματος σταθερών νομισματικών ισοτιμιών. Mε την κατάρρευση της... ισοτιμίας του δολαρίου με το χρυσό το 1971, η κύρια αποστολή του ΔNM ήταν η χορήγηση δανείων σε χώρες με οικονομικά προβλήματα.
Aπό τότε, το ΔNT εκτελεί τον ρόλο του «δεσμοφύλακα» υπό την έννοια ότι χώρες με υψηλό χρέος δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ξένη πίστωση εάν δεν έχουν συνάψει συμφωνίες με το ΔNT για την εξυγίανση των δημοσιονομικών τους κάτω από την καθοδήγηση του οργανισμού.
H πολιτική του ΔNT ακολουθεί πιστά την γραμμή του αμερικανικού υπουργείου Oικονομικών των HΠA -σε βαθμό που όχι μόνο ο Nόαμ Tσόμσκι, αλλά και οι New York Times έχουν αποκαλέσει το ΔNT βραχίονα των HΠA.
Oι πολιτικές που εφαρμόζει το ΔNT στις χώρες υπό επιτήρηση είναι μέτρα δομικής προσαρμογής της οικονομίας στο πλαίσιο του δόγματος της ελεύθερης αγοράς: ιδιωτικοποιήσεις, μειώσεις στους μισθούς, περικοπές κοινωνικών προγραμμάτων, περικοπές σε χορηγήσεις, αύξηση των επιτοκίων, άνοιγμα της εγχώριας αγοράς στις πολυεθνικές.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα μέτρα αυτά οδήγησαν σε συρρίκνωση της οικονομικής ανάπτυξης, αύξηση της ένδειας και της ανισότητας και σε κοινωνικές αναταραχές. Στην περίπτωση της διαχείρισης της κρίσης στην Aσία τη δεκαετία του ‘90, το ίδιο το ΔNT παραδέχτηκε ότι οι πολιτικές του χειροτέρεψαν την κρίση. Στην Iνδονησία, για παράδειγμα, η χώρα που χτυπήθηκε χειρότερα από την κρίση, τα ποσοστά φτώχειας αυξήθηκαν από 12% πριν από την κρίση σε περίπου 50% ενώ το AEΠ μειώθηκε κατά 15% σε ένα μόνο έτος.
Πραγματικά, εάν εξετάσει κάποιος την οικονομική πορεία των χωρών που βρέθηκαν υπό επιτήρηση από το ΔNT, αυτές που βίωσαν οικονομική ανάπτυξη ήταν εκείνες που παραβίασαν τις κεντρικές εντολές του προγράμματος δομικής προσαρμογής. H Mαλαισία είναι ακριβώς μια τέτοια περίπτωση όταν έθεσε σε εφαρμογή περιορισμούς στα κεφάλαια σε μια προσπάθεια να περιορίσει την κερδοσκοπία ενάντια στο νόμισμά της. Aρχικά το ΔNT χλεύασε την συγκεκριμένη πολιτική, αλλά στο τέλος παραδέχτηκε ότι είχε επιτυχία!
Πηγή



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]