Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μοναχική πορεία της Ελλάδας ανακοίνωσε ο Παπανδρέου από τις Βρυξέλλες

  • Γιώργος Παπανδρέου: «Θα τα καταφέρουμε μόνοι μας»
  • Ο πρωθυπουργός τόνισε πριν λίγο στις Βρυξέλλες πως η σημερινή ημέρα είναι πολύ σημαντική και δύσκολη για την Ευρώπη και η πρόκληση μεγάλη
Κινούμενος στο πνεύμα των δηλώσεων που έκαναν όλα τα κυβερνητικά στελέχη σήμερα, δηλώνοντας ευθαρσώς -επ' ευκαιρίας της σημερινής ημέρας κατά την οποία εορτάζεται η Επανάσταση των Ελλήνων κατά του τουρκικού ζυγού- πως "θα τα καταφέρουμε με τις δικές μας δυνάμεις, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σηματοδότησε πως η πορεία της χώρας -από τούδε και στο εξής- θα είναι μοναχική και θα μπορέσουμε να τα καταφέρουμε μόνοι μας, αφού οι "φίλοι", οι "σύμμαχοι" και οι "εταίροι" μας, εγκατέλειψαν την Ελλάδα σε μία από τις κρισιμότερες στιγμές της μεταπολεμικής της ιστορίας.
"Όποια και αν είναι η απόφαση σήμερα, Πέμπτη, η νέα πορεία μας θα είναι μια... θετική πορεία της Ελλάδας, είναι η πορεία που θα ακολουθήσουμε", δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στις Βρυξέλλες, λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.
Ο Γιώργος Παπανδρέου ανέφερε ότι το λέει αυτό σήμερα, που είναι μια συμβολική και σημαντική μέρα για τον ελληνισμό, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «θα τα καταφέρουμε μόνοι μας».
Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι η σημερινή ημέρα είναι πολύ σημαντική και δύσκολη για την Ευρώπη και η πρόκληση είναι μεγάλη, συνίσταται δε στο να δείξει διάθεση η Ένωση να στηρίξει την Ευρωζώνη, το κοινό νόμισμα και την κοινή πορεία.
Πιστεύω ότι τα μηνύματα θα είναι τέτοια, που θα δείξουν ότι όλοι οι ηγέτες της ΕΕ θα έχουν αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, είπε ο πρωθυπουργός.
Ο Γιώργος Παπανδρέου στην αρχή των δηλώσεών του, αναφέρθηκε στα τολμηρά, όπως είπε, μέτρα που έλαβε η Ελλάδα και τόνισε την απόφαση της χώρας να ρυθμίσει εκείνη τα του οίκου της.
Έκανε δε λόγο για τα πιο ριζοσπαστικά μέτρα που έχει πάρει ποτέ κυβέρνηση και τα οποία βάζουν τη χώρα σε μια νέα πορεία. Τέλος, πρόσθεσε ότι τα μηνύματα αλληλεγγύης που φθάνουν στην Ελλάδα από όλες τις γωνιές της γης δείχνουν ότι είμαστε στη σωστή πορεία.
Την ίδια στιγμή, η αδιάλλακτη στάση της Μέρκελ σε συνάρτηση με τις εκκλήσεις που γίνονται από όλες τις πλευρές για βοήθεια στην Ελλάδα, λειτουργεί αρνητικά για τη Γερμανίδα καγκελάριο. Τα αγγλικά μέσα αναφέρουν σήμερα πως η στάση της Μέρκελ, φέρνει ανησυχία στη ζώνη του ευρώ. Πάντως όλοι απορούν με το κόλλημα της και θέλουν να δουν που το πάει, ενώ οι γνωρίζοντες τα εσωτερικά πολιτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η γερμανίδα Καγκελάριος, γνωρίζουν πολύ καλά πως το "πρόβλημα Ελλάδα", είναι υποδεέστερης σημασίας για την κυρία Μέρκελ, αφού την ίδια στιγμή η δημοτικότητά της στη Γερμανία πέφτει δραματικά, λόγω των οικονομικών προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί -κυρίως από την ένταξη-σύνδεση της πρώην Αν. Γερμανίας-, ενώ ταυτόχρονα το γερμανικό κεφάλαιο επιθυμεί διακαώς να ρίξει λίγο ακόμη το ευρώ προκειμένου να αυξηθούν ακόμη περισσότερο οι γερμανικές εξαγωγές, αφού ένα υποτιμημένο ευρώ ανεβάζει ακόμη περισσότερο την ανταγωνιστικότητα των γερμανικών προϊόντων.
Το ζήτημα, λοιπόν, για την κυρία Μέρκελ δεν είναι εάν θα σωθεί η Ελλάδα, αλλά πόσα περισσότερα μπορεί να κερδίσει η γερμανική οικονομία. Και δυστυχώς, για τους Έλληνες, η γερμανική οικονομία θα κερδίσει μόνο εάν η Ελλάδα βρεθεί χωρίς οικονομική στήριξη, ενέργεια που θα οφελήσει γερμανικές τσέπες και θα "ρίξει πίσω" την ελληνική οικονομία για περίπου 10 έως 15 χρόνια...
«Νυν υπέρ πάντων ο αγών» για την ελληνική διπλωματία στις Βρυξέλλες, κι όσο κι αν διαφωνούμε με την κυβέρνηση όλοι βρισκόμαστε στο πλάι της αυτές τις κρίσιμες ώρες. Άλλωστε, το είπε και ο Αντώνης Σαμαράς: «Βάζουμε πλάτη για την Ελλάδα», οπότε ακόμη κι αν όλα είναι μαύρα πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι.
Τα υπόλοιπα νέα που έρχονται αυτή τη στιγμή από τις Βρυξέλλες είναι συγκεχυμένα, αλλά φαίνεται να γίνεται ένα απίστευτο διπλωματικό παζάρι προκειμένου να βρεθεί λύση η οποία θα έχει περισσότερο ευρωπαϊκό και λιγότερο ΔΝΤ χαρακτήρα. Η είδηση ότι μπορεί το ΔΝΤ να εμπλακεί περισσότερο στη σωτηρία της Ελλάδας έριξε το ευρώ έναντι του δολαρίου σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα ενώ και τα χρηματιστήρια δεν χαίρονται από τις εξελίξεις.
Ίσως η μόνη που χαίρεται από την πτώση του ευρώ είναι η Γερμανία η οποία είναι η χώρα της Ευρώπης με τις περισσότερες εξαγωγές, οπότε αδύναμο ευρώ σημαίνει μεγαλύτερα κέρδη. Δυστυχώς, όμως, η κ. Μέρκελ ενδιαφέρεται περισσότερο για τα κέρδη των γερμανικών επιχειρήσεων και για την επανεκλογή της, παρά για τη σωτηρία της ευρωπαϊκής ιδέας.
Μέσα στο κλίμα αδιαλλαξίας της Γερμανίας και κάτω από την μάλλον μοιρολατρική στάση των άλλων ισχυρών, όπως της Γαλλίας, η ελληνική πλευρά επιθυμεί ακόμη να βρει πεδίο διαπραγμάτευσης για σχέδιο σωτηρίας μόνο από την Ευρώπη. Γεγονός μάλλον δύσκολο αφού η Α. Μέρκελ θέλει να φύγει από τις Βρυξέλλες νικήτρια και να επιστρέψει στο Βερολίνο χωρίς να έχει κάνει βήμα πίσω.
Υπό αυτές τις συνθήκες δεν αποκλείεται η σημερινή σύνοδος κορυφής να καταλήξει σε φιάσκο, να μη βρεθεί δηλαδή λύση, ούτε καν να συζητηθεί εκτενώς το θέμα της Ελλάδας. Οι πληροφορίες περί συνάντησης των χωρών του Γιουρογκρούπ πριν τη Σύνοδο είναι ακόμη στον αέρα και αν θα γίνει θα αποφασιστεί την τελευταία στιγμή.
Τα δεδομένα άλλαξαν άρδην με την υποβάθμιση της πορτογαλικής οικονομίας. Πλέον η Ελλάδα δεν είναι μόνη και ακολουθούν Ισπανία, Ιταλία, Βρετανία οπότε η πίεση της ελληνικής πλευράς θα στηρίζεται στην άποψη ότι πρέπει να βρεθεί ευρωπαϊκή λύση – πακέτο για όποια χώρα αντιμετωπίζει δημοσιονομικά προβλήματα. Αν η συζήτηση περιστραφεί γύρο από αυτό το θέμα τότε μάλλον θα αποτραπεί η καταστροφική για την Ελλάδα εμπλοκή του ΔΝΤ. Ίσως, από τη Σύνοδο κορυφής να μην προκύψει απολύτως τίποτε, να δοθεί παράταση της αγωνίας και ως την τελική λύση η Ελλάδα να δανειστεί με υψηλά επιτόκια.
Κοντός ψαλμός αλληλούια, λοιπόν, και ας τους φωτίσει ο θεός να μην κάνουν καμιά γκάφα.



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]