Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

To Economist συνδράμει τον Ερντογάν και "δεν βλέπει" πραξικόπημα στην Τουρκία

  • Ο Ερντογάν χτυπάει την "καρδιά" του τουρκικού στρατού και σε αυτή του την προσπάθεια έχει την ευγενική χορηγεί του βρετανικού περιοδικού Economist
Ο άτυπος πόλεμος μεταξύ του κυβερνώντος κόμματος και των στρατηγών δεν έχει ξεκινήσει σήμερα. Ουσιαστικά σήμερα βλέπουμε τα "στρατηγικά" χτυπήματα του τούρκου πρωθυπουργού, απέναντι στον μοναδικό του αντίπαλο, τον Τουρκικό Στρατό. Και οι μεθοδεύσεις του κυρίου Ερντογάν τυχαίνει να διαφημίζονται ποικιλοτρόπως, ενώ την ίδια στιγμή αποκρύπτονται σειρά από ύποπτους θανάτους τούρκων στρατιωτικών, που κάποιοι πολύ εύκολα τρέχουν να χαρακτηρίσουν ως... "αυτοκτονίες"!
Το περιοδικό The Economist σε άρθρο του σχολίασε πως λιγοστεύουν ολοένα και περισσότερο οι πιθανότητες παρέμβασης του τουρκικού στρατού στην πολιτική.
Στο βρετανικό περιοδικό οικονομικού περιεχομένου δημοσιεύτηκε άρθρο με τίτλο «Τουρκικός Στρατός: Μακριά από πραξικοπήματα».
Στο άρθρο ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (TSK) İlker Başbuğ (Ιλκέρ Μπασμπούγ) χαρακτηρίζεται ως «ένας μοντέρνος στρατηγός», δημιουργώντας έτσι εντυπώσεις εις βάρος του προσώπου του τούρκου αρχιστράτηγου, ο οποίος παρουσιάζεται ως πρόσωπο της εμπιστοσύνης του Ερντογάν. Και αυτή η "τοποθέτηση" του βρετανικού περιοδικού μόνο προβλήματα δημιουργεί στην συνοχή των τούρκων στρατηγών.
«Παρά τις ξέφρενες ιστορίες πραξικοπημάτων, λιγοστεύουν ολοένα και περισσότερο οι πιθανότητες παρέμβασης του τουρκικού στρατού στην πολιτική» γράφει το περιοδικό, αλλά ξεχνάει ο συντάκτης του να αναφέρει πως η πίεση που ασκεί η κυβέρνηση Ερντογάν (μέσω κυρίως της υπόθεσης Εργκένεκον), σταματάει (σχεδόν πάντα) προκειμένου να μην υπάρξουν αντιδράσεις. Ακόμη και η πρόσφατη "αποκάλυψη" της "Βαριοπούλας", αποτελούσε ένα "σενάριο" των τούρκων στρατιωτικών. Ή μήπως ο βρετανός δημοσιογράφος δεν γνωρίζει πως στην χώρα του οι στρατιωτικοί δεν περιορίζονται σε "σενάρια" αλλά περνάνε -τις περισσότερες φορές- και σε πρακτική εφαρμογή της "αμμοδόχου";
Στο άρθρο που δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση, αλλά και στην ιστοσελίδα του The Economist επισημαίνεται πως δημοκρατίες όπως το Πακιστάν και η Ινδονησία παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις στην Τουρκία, ασκώντας έτσι έμεσα πίεση για την παρακολούθηση των εξελίξεων στο εσωτερικό της Τουρκίας, από ισλαμικά καθεστώτα, δηλαδή από ομόθρησκους των τούρκων πολιτών.
Παραδόξως, το βρετανικό περιοδικό "ξεχνάει" να αναφέρει σειρά παράδοξων θανάτων τούρκων στρατιωτικών, που η κυβέρνηση Ερντογάν "τρέχει" να χαρακτηρίσει ως αυτοκτονίες. Αρκετά τουρκικά ΜΜΕ, φροντίζουν να παρουσιάζουν αυτούς τους "θανάτους" παράλληλα με την δράση της Εργκενεκόν...!
Αναβρασμός στο τουρκικό στράτευμα
Στο προσκήνιο της επικαιρότητας συνεχίζουν να βρίσκονται οι Τούρκοι αξιωματικοί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το ηθικό των Τoυρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΤΕΔ). Ο Πλοίαρχος Berk Erden που υπηρετούσε στη Ναυτική Διοίκηση Νότου βρέθηκε νεκρός τη Δευτέρα στην οικία του στη Σμύρνη και προστίθεται στη μακρά λίστα των αυτόχειρων των ΤΕΔ. Πρόκειται για τον έβδομο αξιωματικό του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού (TDK) που αυτοκτoνεί τη τελευταία επταετία. Τη περασμένη Τρίτη, αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι ο οπλίτης Μurat Y., κατά τη διάρκεια υπηρεσίας σκοπού σε στρατόπεδο στο Ικόνιο.
Εντωμεταξύ συνελήφθη ο Συνταγματάρχης Recep Gençoğlu, ο οποίος κατηγορείται ότι οδήγησε στο θάνατο 9 οπλίτες όταν το όχημα στο οποίο επέβαιναν, προσέκρουσε σε νάρκη στις 11 Αυγούστου του 2008 στην επαρχία Ερζιντσάν, με αποτέλεσμα το ακαριαίο θάνατό τους. Ο ανώτερος αξιωματικός του Τουρκικού Στρατού, που είχε αποδώσει την ενέργεια στο κουρδικό ΡΚΚ, κατηγορείται από τον Εισαγγελέα του Ερζερούμ για καλλιέργεια κλίματος έντασης και προβοκάτσια.
Και όλα αυτά, ενώ το ΝΑΤΟ εισηγείται στην Άγκυρα την αναθεώρηση του πρωτοκόλλου εθιμοταξίας απέναντι στην ιεραρχία των ΤΕΔ. Σε πρόσφατη άτυπη σύνοδο της Ατλαντικής Συμμαχίας δε παρευρέθη ο Στρατηγός Ilker Basgug, αρνούμενος να καθίσει πίσω από τον υπουργό Άμυνας Vecdi Gönül. Σύμφωνα με τη τουρκική εθιμοτυπία, ο Αρχηγός των ΕΔ βρίσκεται στη 4η θέση της ιεραρχίας μετά το Πρόεδρο, τον Πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης και το Πρωθυπουργό ενώ αντίστοιχα στο Ισραήλ στην 7η θέση, στη Γαλλία στη 17η, στην Ισπανία στη 33η και στις ΗΠΑ στη 48η θέση.




Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]