Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πως φτάσαμε στο χρέος των 300 δισ. ευρώ...

  • Σχεδόν 1 στους 10 είναι δημόσιος υπάλληλος ενώ το κράτος απαιτεί σήμερα για να λειτουργήσει 70,436 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, όταν τα έσοδά του προβλέπεται -το 2010- να φθάσουν στα 53,650 δισ. ευρώ...
Tο χαμηλό βαρομετρικό της κοινοτικής επιτήρησης εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα. Δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία, αλλά αναμενόμενο από πολλά χρόνια.
Το δημόσιο χρέος μεγάλωνε με ταχύτητα, η παραγωγική βάση της χώρας εξαντλούνταν και οι κάθε είδους κόλακες προσπαθούσαν να πείσουν τους πολίτες ότι όλα πήγαιναν καλά. Ο δημόσιος τομέας έφτασε στην Ελλάδα να απασχολεί περισσότερα από 700.000 άτομα, όταν ο πληθυσμός της χώρας είναι περίπου 11 εκατ., εκ των οποίων περισσότερο από 1 εκατ. είναι ξένοι μετανάστες.
Με άλλα λόγια... 0,7 άτομα στα δέκα εισήλθαν στο Δημόσιο, που απαιτεί σήμερα για να λειτουργήσει 70,436 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, όταν τα έσοδα του κράτους προβλέπεται το 2010 να φθάσουν στα 53,650 δισ. ευρώ.
Οι ανελαστικές δαπάνες (μισθοί, συντάξεις, ασφάλιση) ανέρχονται σε 42,8 δισ. ευρώ, άλλα 9,6 δισ. είναι διάφορες λειτουργικές δαπάνες, ενώ 12,95 δισ. είναι οι τόκοι για την εξυπηρέτηση του χρέους.
Το δημόσιο χρέος πλησιάζει τα 300 δισ. ευρώ και βέβαια ουδείς γνωρίζει αν το μέγεθός τους δεν είναι κι αυτό πλασματικό. Από το 1996 και μετά η δημιουργική λογιστική έχει κυριαρχήσει στα πάντα. Για πολλά χρόνια, και ενδεχομένως ακόμα, το λεγόμενο ενδοκυβερνητικό χρέος, στοιχείο αφαιρετικό του συνολικού χρέους, δηλωνόταν τηλεφωνικά από την Τράπεζα της Ελλάδος στο Υπουργείο Οικονομίας.
Ουδείς μετρούσε το πραγματικό του ύψος. Μοναδικό κριτήριο για τη διαμόρφωση του ενδοκυβερνητικού χρέους ήταν το πόσο έλλειμμα του προϋπολογισμού ήθελε να κρύψει ο εκάστοτε υπουργός Οικονομικών. Κατά έναν περίεργο τρόπο ήταν σαν το κράτος να μην ήθελε να μάθει ποια ήταν τα πραγματικά του στοιχεία. Αυτό το αξιοπερίεργο γεγονός είχε επισημανθεί τόσο από την ΕΕ όσο και από άλλους διεθνείς οργανισμούς, αλλά και από Έλληνες δημοσιογράφους (ελάχιστους), που επισήμαναν τις μεγάλες αντιφάσεις της φαραωνικής εικονικής οικονομίας από τη μία και της αδύναμης οικονομικής βάσης από την άλλη.
Μετά τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2000, υπουργοί του τότε οικονομικού επιτελείου παραδέχονταν ότι η δημιουργική λογιστική έχει κυριαρχήσει παντού και δήλωναν ότι σταδιακά θα ξεκινούσε μια προσπάθεια απεγκλωβισμού της οικονομίας από την εικονική πραγματικότητα. Ένα μεγάλο πρόβλημα που δημιουργούνταν ήταν ότι λέγοντας ως αληθινά τα κατασκευασμένα στοιχεία, από ένα σημείο και μετά η πολιτική ηγεσία δεν γνώριζε πού πάταγε και βέβαια οι αποφάσεις της σταδιακά έχαναν κάθε αξιοπιστία.
Βέβαια ποτέ δεν έγινε τίποτα, λόγω του φόβου για το πολιτικό κόστος. Εισήλθαμε το 2000 στο ευρώ και αντιληφθήκαμε ότι μπορούσαμε να συνεχίσουμε να προχωρούμε σαν χώρα, με πλαστά στοιχεία. Το μικρό μέγεθος της χώρας δεν ήταν καθοριστικό εντός της Ευρωζώνης. Η γνώση αυτή, την οποία ενίσχυαν με φαιδρά ιδεολογήματα και διάφοροι θεσμικοί παράγοντες, κατέληγε στην ανοχή του αθρόου δανεισμού. Αφού ανήκουμε στο ευρώ, θα μπορούμε να δανειζόμαστε και να εξυπηρετούμε το χρέος, έλεγαν ανερυθρίαστα υψηλόβαθμα στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος επί κυβερνήσεων Σημίτη.
Σήμερα αποδείχτηκε ότι αν και μέλη του ευρώ, δεν μπορούμε να δανειζόμαστε επ' αόριστον. Αν τα επιτόκια ξεπεράσουν ένα επίπεδο, το χρέος κρίνεται μη χρηματοδοτούμενο και οι δανειστές σταματούν να μας παρέχουν πιστώσεις. Την ίδια εποχή είχε παρουσιαστεί το σόφισμα ότι το ασφαλιστικό θα μπορούσαν να το λύσουν κάλλιστα οι εισφορές των μεταναστών… χωρίς εμείς σαν χώρα να πάρουμε μέτρα.
Η νέα διακυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή που ανέλαβε το 2004 στάθηκε εξαιρετικά αδύναμη να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις που υποσχόταν και να εισαγάγει μείζονες αλλαγές στην οικονομία. Επιλέχθηκε ο δρόμος των παρεμβάσεων, ενώ τίποτα δεν έγινε για να αντιμετωπιστεί το δημοσιονομικό πρόβλημα, που έμοιαζε με ανενεργό ηφαίστειο. Σε οχλήσεις του Γιώργου Αλογοσκούφη στον Κώστα Καραμανλή μετά το 2005, για την αναγκαιότητα να ληφθούν μέτρα, η απάντηση ήταν: να αφεθούν για αργότερα. Το ίδιο ακριβώς έγινε και μετά την αλλαγή Αλογοσκούφη τον Ιανουάριο του 2009. Ο νέος τότε υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου άργησε να καταλάβει την ένταση της χιονοστιβάδας που κατευθυνόταν πάνω στην ελληνική οικονομία.
Η αντίληψη της Νέας Δημοκρατίας στο εννεάμηνο πριν από τις εκλογές ήταν ότι θα ξεγελάσει την κρίση με μικροεπεμβάσεις, που είχαν και προεκλογικό χαρακτήρα. Μια ήταν τα φθηνά ΙΧ, μια τα επιδοτούμενα κλιματιστικά, μια τα κουφώματα των σπιτιών κ.λπ. Ήταν φανερό ότι οι άνθρωποι επιχειρούσαν να διαχειριστούν μια οικονομία σε κρίση με αστεία ημίμετρα.
Το ΠΑΣΟΚ, του οποίου έλαχε η μοίρα να αντιμετωπίσει το σημερινό πρόβλημα, αναγκάστηκε ύστερα από 4 μήνες στην κυβέρνηση να πάρει σκληρά και επώδυνα μέτρα, που μειώνουν τις κρατικές δαπάνες, αλλά δημιουργούν μεσοπρόθεσμα και τον κίνδυνο της ύφεσης. Είχαν προηγηθεί αθρόες επιθέσεις από ξένα funds κατά της Ελλάδας, που οδηγούσαν καθημερινά όλο και υψηλότερα τα επιτόκια. Η χώρα βρέθηκε αντιμέτωπη με μια εφιαλτική κατάσταση, που έβαλε τον πρωθυπουργό στο δίλημμα: μέτρα σκληρά ή χρεοκοπία και ό,τι συνεπάγεται αυτή.
Ο υφυπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης μιλώντας πρόσφατα σε ραδιοφωνικό σταθμό σημείωσε ότι αν τα μέτρα είχαν ληφθεί νωρίτερα, ενδεχομένως να είχαν αποφευχθεί οι πιέσεις. Με εάν και ίσως, όμως, δεν γράφεται η ιστορία αλλά τα μνημόσυνα...
Δ. Γ. Παπαδοκωστόπουλος



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. ==The town mouse[ασφαλιστές] and the country mouse[συνεταιριστές], όλοι μαζί.
    Το κόλπο της 25ετίας
    -ΦΕΥΓΟΥΝ ΜΕ ΣΥΝΤΑΞΗ ΣΤΑ 45, ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ ΤΟΥ 2010.
    =Θα συνταξιοδοτηθούν προνομιακά[με 25 έτη εργασίας και 45 ηλικία], μέχρι 31.12.2010, χιλιάδες πράσινοι και μπλέ αγροτοπατέρες-αγροτοσυνδικαλιστές και πράσινα-μπλέ στελέχη των συνεταιρισμών, της Αγροτικής Ασφαλιστικής, της ΣΕΚΑΠ, κ.λπ.

    =Ο κ ΛΟΒΕΡΔΟΣ>>ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΚΑΜΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ . -ΓΙΑΤΙ???

    >> ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ, ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΗΝ ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΗ ΔΙΑΤΑΞΗ-ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ, ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΝΕΑ ΦΟΥΡΝΙΑ 45ντάρηδων ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ, ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ….


    Το κόλπο της 25ετίας-ΤΑΥΣΟ-ΙΚΑ, ισχύει μέχρι 31.12.2010.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΛΑΣΑΜΕ ΤΟΝ ΜΥΘΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ ΓΙΑ ΨΗΦΟΘΗΡΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ! ΠΟΥ ΑΚΟΥΣΤΗΚΕ, ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ, ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΝΑ ΑΜΟΙΒΩΝΤΑΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ; ΚΑΙ ΝΑ ΒΓΑΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ ΚΑΤΑ ΠΟΛΥ ΝΩΡΙΤΕΡΑ; ΓΙΑΤΙ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΙΣΧΥΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΖΟΥΓΚΛΑΣ; ΟΣΟΙ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ, ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΤΟ ΠΙΣΤΟΛΙ ΣΤΟ ΚΡΟΤΑΦΟ! ΞΕΧΩΡΑ ΟΤΙ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΜΗΠΩΣ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΚΑΛΑ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΙ ΜΕΙΝΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΔΟΥΛΕΙΑ! ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ Ο ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΑΜΟΙΒΕΤΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ, ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΜΙΣΘΟΣ ΚΑΙ Ο ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΡΙΣΚΟ ΤΗΣ ΑΠΟΛΥΣΗΣ! ΕΔΩ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΟΤΙ ΔΕΝ ΑΠΟΔΙΔΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥΣ, ΘΕΩΡΟΥΝ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΣΙΦΛΙΚΙ ΤΟΥΣ! ΣΚΕΦΤΗΚΕ ΚΑΝΕΙΣ ΠΩΣ ΤΑ ΒΓΑΖΕΙ ΕΝΑΣ ΑΝΕΡΓΟΣ ΠΕΡΑ; ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ Ο ΑΝΕΡΓΟΣ ΝΑ ΑΠΕΡΓΗΣΕΙ ΟΥΤΕ ΝΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΘΗΘΕΙ! Ο ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΓΑ ΠΩΣ ΤΑ ΒΓΑΖΕΙ ΠΕΡΑ ΜΕ 330 ΕΥΡΩ!! ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΘΑ ΠΛΗΞΕΙ ΠΑΛΙ ΤΑ ΦΤΩΧΑ ΣΤΡΩΜΑΤΑ! ΑΛΛΟΙΜΟΝΟ ΜΑΣ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]