Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τουρκία: Παρέλαση στρατηγών στη δίκη του αιώνα

Ανώτατοι στρατιωτικοί και στελέχη του κεμαλικού κατεστημένου θα παρελάσουν είτε ως κατηγορούμενοι ή ως μάρτυρες στη δίκη που αρχίζει μεθαύριο στην Τουρκία.
Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες φάσεις στην υπόθεση Εργκενεκόν, στην εκδίκαση της οποίας έχουν κληθεί να καταθέσουν οι πρώην αρχηγοί του πολεμικού ναυτικού, ναυάρχου ε.α., Οζντέν Ορνέκ, του στρατού ξηράς, στρατηγού ε.α., Αϊτάτς Γιαλμάν και της πολεμικής αεροπορίας, πτέραρχου ε.α., Ιμπραχίμ Φιρτίνα σχετικά με τις κατηγορίες για σχεδιασμό επιβολής στρατιωτικού πραξικοπήματος την περίοδο 2003-2005.
Οι κατηγορίες συντάχθηκαν από το ημερολόγιο που κρατούσε ο Ορνέκ, όπως δημοσιεύτηκε το 2007 στο εβδομαδιαίο περιοδικό «Νοκτά», αν και ο ίδιος ο Ορνέκ έχει διαψεύσει ότι είναι δικό του το ημερολόγιο που δημοσιεύτηκε. Από τα γραφόμενα προέκυπτε ότι οι τότε αρχηγοί του στρατού Γιαλμάν, της αεροπορίας Φιρτίνα, του ναυτικού Ορνέκ και της στρατοχωροφυλακής Σενέρ Έρουϊγκουρ σχεδίαζαν επιχείρηση για επιβολή πραξικοπήματος, με την επωνυμία "Ξανθό κορίτσι". Ένα δεύτερο σχέδιο είχε ετοιμάσει ο Έρουιγκουρ, με την επωνυμία "Φεγγαρόφως".
Μεταξύ των συλλήψεων που είχαν γίνει στο πλαίσιο της υπόθεσης Εργκενεκόν, στις 5 Ιουλίου 2008, ήταν και αυτή του πρώην αρχηγού της στρατοχωροφυλακής, στρατηγού ε.α., Σενέρ Έρουιγκουρ, ο οποίος παραμένει έγκλειστος και είναι μεταξύ των κατηγορουμένων στη δίκη. Μετά τις συλλήψεις, ο εισαγγελέας εστίασε το κατηγορητήριό του στα σχέδια περί επιβολής πραξικοπήματος.
"ΛΑΔΙ" ΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙΑπό την πρώτη στιγμή, πάντως, έναρξης της δίκης, στις 20 Οκτωβρίου 2008, το ερώτημα που έχει διατυπωθεί πολλές φορές από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης είναι γιατί, ενώ γίνεται λόγος για πραξικόπημα και για κατηγορία απόπειρας κατάλυσης της νόμιμης κυβέρνησης, δεν εμπλέκει ο εισαγγελέας στην υπόθεση τους φερόμενους ως πρωταγωνιστές, δηλαδή τους ανώτατους αξιωματικούς που πρόκειται να καταθέσουν το Σαββατοκύριακο.
Τον περασμένο Απρίλιο είχε καταθέσει επί οκτώ ώρες στον εισαγγελέα ο πρώην αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός ε.α., Χιλμί Οζκιόκ, ο οποίος λίγο καιρό μετά την κατάθεσή του, στις 9 Ιουλίου, είχε δηλώσει στην εφημερίδα «Μιλιέτ»: «Δεν θα πω ότι υπήρξε προσπάθεια επιβολής πραξικοπήματος. Δεν θα πω όμως και ότι δεν υπήρξε».


Πηγή
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]