Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ταλάτ: Όσοι πήραν «ιθαγένεια» μένουν συν οι «ανθρωπιστικές περιπτώσεις»

Ο Ταλάτ ξεκαθαρίζει πως οι «διοικητικές πράξεις» του ψευδοκράτους θα ισχύουν και μετά τη λύση, επιβεβαιώνοντας ότι επιδίωξη είναι η μετεξέλιξη της «ΤΔΒΚ» σε συνιστών κρατίδιο. Η θέση αυτή του κατοχικού ηγέτη, τέθηκε και σε συνάρτηση με το θέμα των εποίκων.
Στη χθεσινή συνάντηση του Προέδρου Χριστόφια και του κατοχικού ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, συζητήθηκαν τετ α τετ τα θέματα των εποίκων και της μετανάστευσης. Σύμφωνα με τον Ταλάτ, η τουρκική πλευρά διατήρησε τη θέση της ότι «το θέμα της τουρκικής καταγωγής πολιτών της “ΤΔΒΚ’’ δεν είναι ένα θέμα για συζήτηση ή παζάρεμα».
Σύμφωνα με τον κατοχικό ηγέτη, η ε/κ πλευρά, εμμένει στον περιορισμό του αριθμού των εποίκων (υπάρχει η πρόταση Χριστόφια για παραμονή 50.000) για να προσθέσει πως «η θεμελιώδης αρχή μας είναι η συνέχιση και μετά τη λύση των αποφάσεων της “διοίκησης’’ που είχαν ληφθεί πριν τη λύση».
Όπως συναφώς αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, η τουρκική πλευρά θεωρεί πως όσοι έχουν πάρει «ιθαγένεια» μέχρι σήμερα είναι περίπου 50.000 ενώ μπορούν να εντάξουν στην κατηγορία «ανθρωπιστικές περιπτώσεις», έναν αριθμό που αγγίζει τις 30.000 (γεννηθέντες, νυμφευμένοι κ.λπ.). Εξέφρασε δε τον ισχυρισμό ότι ο αριθμός των εποίκων έχει παραφουσκωθεί. Η ελληνοκυπριακή πλευρά φαίνεται να έχει παρουσιάσει παραδείγματα από περιπτώσεις που ισχύουν σε άλλες χώρες αναφορικά με το θέμα της υπηκοότητας.
Ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ανέφερε «ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν όπως η επόμενή τους συνάντηση πραγματοποιηθεί την 1η Δεκεμβρίου το απόγευμα, για να συζητηθεί το πρόγραμμα των συναντήσεων από τις 3 Δεκεμβρίου και μετά. Πρόσθεσε ότι ήδη έχει συμφωνηθεί μια συνάντηση για τις 3 Δεκεμβρίου μεταξύ των δύο ηγετών.
Παράλληλα, ανέφερε ότι συμφωνήθηκε προκαταρκτικά οι σύμβουλοι των δύο ηγετών Γιώργος Ιακώβου και Οζντίλ Ναμί να συναντηθούν στις 2 και 4 Δεκεμβρίου. Στις συναντήσεις αυτές συμφωνήθηκε ότι θα συζητηθούν τα θέματα της οικονομίας και του περιουσιακού και ότι η κάθε συνάντηση θα αφιερωθεί σε ένα από αυτά τα θέματα.
Ερωτηθείς πότε αναμένεται να έρθει στην Κύπρο ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, ο κ. Ζεριχούν ανέφερε ότι ο ΓΓ είναι έτοιμος να έρθει όταν θα μπορεί να βοηθήσει στη διαδικασία. Είπε, επίσης, ότι ο ΓΓ έχει προσκληθεί και από τους δύο ηγέτες στην Κύπρο και ότι υπήρξαν πολλές θεωρίες εδώ και καιρό για το κατά πόσο θα σταματήσει στην Κύπρο αν βρεθεί στην περιοχή.
Στόχος η αναβάθμιση ψευδοκράτους
Ο ΤΑΛΑΤδήλωσε πως, αν και οι διαπραγματεύσεις προχωρούν με αργό ρυθμό, εντούτοις υπάρχει κάποια πρόοδος και ότι σε ορισμένα θέματα έχουν έρθει πολύ κοντά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξε συνολική λύση’’. Δεν υπάρχει αδιέξοδο, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Είμαι αισιόδοξος και εργαζόμαστε με καλή πρόθεση αλλά αυτό δεν εξαρτάται μόνο από εμάς’’, πρόσθεσε
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Ταλάτ αναφέρθηκε και στην ανάγκη όπως υπάρξει περαιτέρω συνεισφορά της διεθνούς κοινότητας και των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό.
Ανέφερε ότι ο κόσμος πρέπει να προσφέρει στήριξη στις διαπραγματεύσεις και ότι η τελική απόφαση θα εναπόκειται σε αυτούς για να εγκρίνουν την οποιαδήποτε λύση. Είπε ακόμη ότι ο σκοπός δεν είναι η εξάλειψη της «ΤΔΒΚ» αλλά η αναβάθμισή και ενσωμάτωσή της με τον υπόλοιπο κόσμο. Αναφερόμενος στη διαδικασία των συνομιλιών ο Ταλάτ είπε ότι οι συνομιλίες δεν θα σταματήσουν εκτός εάν προκύψει μιά έκτακτη κατάσταση.
ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Εφ. "Φιλελεύθερος"


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]