Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τα εθνικά θέματα στο προσκήνιο

Τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου, ο πρωθυπουργός και ΥΠΕΞ Γιώργος Παπανδρέου πραγματοποιεί το πρώτο επίσημο ταξίδι του και επισκέπτεται την Κύπρο.
Στόχος του, όπως ο ίδιος τονίζει, είναι η πιο ενεργή συνεργασία Αθηνών - Λευκωσίας προκειμένου να προχωρήσουν οι διεργασίες για την επίλυση του Κυπριακού σε εύλογο χρονικό διάστημα. Κοινώς, για να έλθει στο τραπέζι ένα σχέδιο επίλυσης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Παρά τους αργούς ρυθμούς και τα επί της ουσίας ανύπαρκτα βήματα προόδου των διμερών συνομιλιών Χριστόφια - Ταλάτ, η ελληνική πλευρά εμφανίζεται “αισιόδοξη” για την τύχη της πρωτοβουλίας που αναλαμβάνει η νέα διακυβέρνηση.
Το περίεργο είναι ότι οι αρχιτέκτονες αυτής της πρωτοβουλίας είναι οι ίδιοι που υποστήριξαν μετά πάθους το σχέδιο Ανάν, ένα ομολογουμένως εκτρωματικό για την ελληνοκυπριακή πλευρά σχέδιο, του οποίου η μόνη θετική όψη ήταν ότι γινόταν αποδεκτό από... τους Τουρκοκύπριους!
Η άποψη κύκλων της Αθήνας που θέλουν την επίλυση του Κυπριακού “μοχλό” για την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων είναι γνωστή και αποτελεί κόκκινο πανί για τη Λευκωσία. Όπως κόκκινο πανί είναι και η μετατόπιση του “ενδιαφέροντος” από τη “δίκαιη και βιώσιμη λύση” στο σκέτο “λύση” για να τελειώνουμε μετά από 35 χρόνια... Ο Γ. Παπανδρέου με τον αναπληρωτή ΥΠΕΞ Δ. Δρούτσα γνωρίζουν πολύ καλά όλο το παρασκήνιο, αφού συνεργάστηκαν τότε, όπως και τώρα, για την επίλυση βάσει του σχεδίου Ανάν. Οπότε σήμερα είναι σε θέση να επιχειρήσουν μια νέα προσέγγιση, πιο συμβατή και φυσικά αποδεκτή από τους Κύπριους, ώστε να μην επαναληφθεί το σκηνικό του “Όχι” για δεύτερη φορά. Άλλωστε ο Γ. Παπανδρέου έχει πιστωθεί τη νίκη του Ελσίνκι, της συμφωνίας που έβαλε την Κύπρο στην ΕΕ, γεγονός που εξισορροπεί τη μάλλον ατυχή τοποθέτησή του στο απορριφθέν σχέδιο Ανάν.
Τώρα, στο κρίσιμο ερώτημα τι λέει η κυπριακή ηγεσία, η απάντηση είναι απλή: αν αισθανθεί ότι πιέζεται από την Αθήνα προς τη λάθος κατεύθυνση, κοινώς για επανάληψη του βασικού σχεδίου με μικρές τροποποιήσεις και διορθώσεις, θα αντιδράσει έντονα, στο μέτρο φυσικά της διπλωματικής γλώσσας. Ο Δ. Χριστόφιας δεν έχει κανέναν απολύτως λόγο να συναινέσει σε διαδικασίες που κατά την κρίση του δεν θα οδηγήσουν πουθενά εκτός από τον δικό του πολιτικό εγκλωβισμό. Αντιθέτως, έχει κάθε λόγο να επιδιώξει μία ακόμη στενή συνεργασία με την Αθήνα, αν κρίνει πως αυτή τη φορά υπάρχει συναντίληψη για το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Κοντολογίς, είναι η Αθήνα αυτή που θα πρέπει να πείσει για την ορθότητα των πρωτοβουλιών της... Και φυσικά τη Δευτέρα θα γίνει μόνο η αρχή.
Της Μαριάνας Πυργιώτη

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Απο αισιοδοξια αλλο τιποτα.
    Παντα στην αρχη ολοι αισιοδοξοι ειναι, ή τουλαχιστον παριστανουν τους αισιοδοξους.
    Ειναι ομως δυνατον να ειναι ταυτοχρονα και αφελεις??
    Οι πολιτικαντηδες μας θα προσπαθησουν να μας επιβαλλουν και παλι υποτελεις λυσεις για να αποδειξουν αφενος οτι ειναι "καλα παιδια" στους νταβαδες τους και αφετερου να φανουν σαν πραγματικοι ηρωες στα ματια του λαου που θα τους γλιτωσει απο το χρονιο Κυπριακο προβλημα και την "απομονωση".

    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]