Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κύπρος: Χάσμα θέσεων και στο εδαφικό

Απρόθυμοι εμφανίζονται οι τουρκοκύπριοι στο να συμπεριλάβουν σε χάρτη τις προτάσεις τους για το εδαφικό

ΟΠΩΣ ΚΑΙ στο περιουσιακό έτσι και στο εδαφικό, που στην ουσία είναι αλληλένδετα, τεράστιο χάσμα απόψεων χωρίζει τις θέσεις των δύο πλευρών και δεν διαφαίνεται οποιαδήποτε ένδειξη για γεφύρωση των διαφορών.
Η αδιάλλακτη και άκαμπτη στάση της τουρκικής πλευράς στο εδαφικό είναι δεδομένη. Ακόμη μόλις χθες ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, σε συνέντευξή του σε τουρκική εφημερίδα ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να επιστραφεί η Μόρφου και η Καρπασία.
Η αδιαλλαξία της τουρκικής πλευράς φαίνεται σε όλη της την έκταση και μέσα από τα έγγραφα που κατέθεσε στις τρεις συναντήσεις που έγιναν για το εδαφικό ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, παρόλο που ο ίδιος δεν φάνηκε πρόθυμος να συζητήσει το θέμα, απορρίπτοντας την ιδέα υποβολής χάρτη στο παρόν τουλάχιστον στάδιο.
Στο τρισέλιδο έγγραφο, με τίτλο «εκτίμηση για το εδαφικό», που ο Πρόεδρος Χριστόφιας έδωσε στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, αναφέρεται ότι «είναι φανερό πως η τουρκοκυπριακή πλευρά σε αυτή τουλάχιστον τη φάση αποφεύγει την ουσιαστική συζήτηση του εδαφικού, υποστηρίζοντας ότι το θέμα αυτό πρέπει να τύχει χειρισμού μετά την ικανοποιητική αντιμετώπιση όλων των άλλων βασικών πτυχών».
Οι Τούρκοι δέχονται την αρχή ότι θα επιστρέψουν κάποια από τα κατακτημένα εδάφη.
Στο ίδιο έγγραφο ο Πρόεδρος Χριστόφιας το μόνο που θεωρεί θετικό είναι τη θέση της τ/κ πλευράς ότι θα επιστραφούν εδάφη.
Η τουρκοκυπριακή πλευρά ζητεί:
1. Ελαχιστοποίηση του αριθμού των Τ/κυπρίων και των εποίκων που θα μετακινηθούν από τα σπίτια των Ε/κ.
Η τ/κ πλευρά παραθέτει στη συνέχεια σειρά επιχειρημάτων για να υποστηρίξει ότι δεν πρέπει να ξαναπροσφυγοποιηθούν - όπως υποστηρίζει - μεγάλος αριθμός σημερινών χρηστών.
Παραγνωρίζει, βεβαίως, το γεγονός ότι έγινε εισβολή και κατοχή και ότι εκδιώχθηκαν από τα σπίτια και τις περιουσίες τους 200 χιλιάδες Ελληνοκύπριοι.
Με τη θέση αυτή η τουρκική πλευρά καθιστά σαφές ότι δεν προτίθεται να επιστρέψει σημαντική έκταση κατεχόμενων.
Οι Τούρκοι υποστηρίζουν ότι:
* Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η δημιουργία μεγάλου αριθμού Τ/κ προσφύγων θα αποτελεί σοβαρή απειλή για τη βιωσιμότητα της συνολικής διευθέτησης και για την ειρήνη.
* Ζητεί, επίσης, να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα και συμφέροντα των Τ/κ που διαμένουν στα σπίτια των Ε/κ προσφύγων.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας στη γραπτή απάντησή του προς τον Ταλάτ χαρακτήρισε προκλητική τη θέση αυτή λέγοντας ότι ο τρόπος που θέτει η τ/κ πλευρά το θέμα ισοδυναμεί με το να ζητεί και τα ρέστα.
Ο κατοχικός ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ παραγνωρίζει ότι οι περισσότεροι σφετεριστές των ελληνοκυπριακών περιουσιών είναι έποικοι από την Τουρκία.
Οι παράλογες αξιώσεις των Τούρκων δεν έχουν όρια. Υπέβαλαν προτάσεις που καταργούν στην πραγματικότητα τη συμφωνημένη βάση της Δικοινοτικής Διζωνικής Ομοσπονδίας. Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι η εδαφική ακεραιότητα και των δύο συνιστωσών πολιτειών πρέπει να είναι σεβαστή.
Εμμένουν στο σφετερισμό της κατεχόμενης ακτογραμμής
Η τουρκοκυπριακή πλευρά παραγνωρίζει το γεγονός ότι εδαφική ακεραιότητα έχουν μόνο τα ανεξάρτητα κράτη και ότι εδαφική ακεραιότητα θα έχει η Ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία και όχι οι Συνιστώσες Μονάδες.
Οι Τούρκοι απαιτούν, επίσης, να συνεχιστεί ο σφετερισμός της κατεχόμενης ακτογραμμής της Κύπρου.
* Ζητούν διατήρηση της υπάρχουσας ακτογραμμής για ανάπτυξη του τουρισμού της τ/κ συνιστώσας πολιτείας. (Παραγνωρίζουν το γεγονός ότι σήμερα αν και μειονότητα του 18% κατέχουν πέραν του 50% των ακτών της Κυπριακής Δημοκρατίας.)
*Δεν επιστρέφουν περιοχές που τις θεωρούν σημαντικές για την οικονομική ανάπτυξη της τ/κ συνιστώσας πολιτείας και για την οικονομική σύγκλιση στο νησί.
Όπως λένε οποιαδήποτε εδαφική αναπροσαρμογή να γίνει σε φάσεις και στη βάση ενός λογικού χρονοδιαγράμματος για να διευκολυνθεί η σωστή μετεγκατάσταση των Τ/κ που θα εγκαταλείψουν τα σπίτια και τις περιουσίες των Ε/κ.
Εδαφικές αναπροσαρμογές στη βάση δικαίου
Οι θέσεις της ελληνικής κυπριακής πλευράς όπως έχουν κατατεθεί στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων από τον Πρόεδρο Χριστόφια.
Έχοντας ως στόχο μια βιώσιμη λύση, στα έγγραφα της ελληνοκυπριακής πλευράς υπογραμμίζεται ότι οι εδαφικές αναπροσαρμογές πρέπει να γίνουν στη βάση του δικαίου, λαμβάνοντας υπόψη τα πληθυσμιακά στοιχεία, την οικονομική βιωσιμότητα καθώς και τις ενδεχόμενες θετικές επιπτώσεις στην επίλυση του προβλήματος των εκτοπισθέντων και του περιουσιακού.
Η πλευρά μας, σύμφωνα πάντοτε με τα έγγραφα που έχει καταθέσει ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ζητεί μερική έστω αποκατάσταση του δικαίου.
1) Επιστροφή σημαντικού ποσοστού εδάφους για να τεθεί υπό ε/κ διοίκηση.
2) Επιστροφή της Καρπασίας, της Αμμοχώστου, της Μόρφου και περιοχών της Λευκωσίας.
3) Επιστροφή 100 - 120 χιλιάδων προσφύγων στα σπίτια και τις περιουσίες τους υπό ε/κ διοίκηση.
4) Περίπου 60 χιλιάδες Ε/κ πρόσφυγες ν' αφεθούν ελεύθερα ν' αποφασίσουν εάν θέλουν να επιστρέψουν υπό τ/κ διοίκηση.
5) Επιστροφή ακτογραμμής σε αναλογία 60:40 προς όφελος της ε/κ ομόσπονδης μονάδας.
6) Όχι σε εδαφική συνέχεια των δύο ομόσπονδων μονάδων.
Να υπογραμμίσουμε ότι στα έγγραφα της πλευράς μας επισημαίνεται ότι η μη εδαφική συνέχεια θα επιτρέψει περισσότερες επιλογές και θα καταστήσει πιο εύκολη τη διευθέτηση του εδαφικού, λιγότερες αποζημιώσεις και λιγότερους κινδύνους δικαστικών προσφύγων.
Στην περίπτωση αυτή εντάσσονται η Καρπασία, η Λουρουτζίνα, ο Πέργαμος, το Μοναστήρι του Αποστόλου Βαρνάβα, η Σαλαμίνα και η περιοχή ανατολικά του Ριζοκαρπάσου.
Βέβαια, οι Τούρκοι απορρίπτουν κατηγορηματικά τέτοιες εδαφικές αναπροσαρμογές και επιμένουν σε κοφτά όρια.
Η διζωνικότητα
Η ελληνοκυπριακή πλευρά απορρίπτει και την ερμηνεία που δίνουν οι Τούρκοι στη διζωνικότητα. Συγκεκριμένα, υπογραμμίζεται στα έγγραφα που κατέθεσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας με σειρά επιχειρημάτων:
* Ο όρος διζωνικότητα δεν σημαίνει εγγυημένες πλειοψηφίες περιουσίας και πληθυσμού.
* Εδαφική ακεραιότητα δεν έχουν οι ομόσπονδες μονάδες αλλά τα ανεξάρτητα και κυρίαρχα κράτη.
* Η νομική μεταβίβαση των εδαφικών αναπροσαρμογών να ισχύει από την πρώτη ημέρα της εφαρμογής της συμφωνίας έστω και αν η εφαρμογή θα είναι σταδιακή.
* Σε όσους Τ/κ μετεγκατασταθούν θα εξασφαλιστεί καλής ποιότητας νέα κατοικία και μια αξιοπρεπής ζωή πριν μετακινηθούν.
Η ελληνοκυπριακή πλευρά προειδοποιεί τέλος ότι αν οι εδαφικές αναπροσαρμογές δεν ικανοποιήσουν το περί δικαίου αίσθημα των Ελληνοκυπρίων, τότε θα απορρίψουν τη λύση στο δημοψήφισμα.
Εν κατακλείδι, παρατηρείται πλήρης αδιαλλαξία της τουρκικής πλευράς και στο εδαφικό. Από την πλευρά της, η ελληνική κυπριακή πλευρά, με σαφή και ορθή θέση, προειδοποιεί για ένα νέο Όχι σε περίπτωση κακής διευθέτησης. Το Σίγμα ανακοίνωσε ότι απόψε θα συνεχίσει με τις αποκαλύψεις των εγγράφων, που αφορούν άλλες πτυχές των απευθείας συνομιλιών.
Πηγή

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]