Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Επικυριαρχία σε ολόκληρη την Κύπρο επιδιώκουν οι Τούρκοι!!!

Στο κεφάλαιο Ασφάλεια και Εγγυήσεις, οι Τούρκοι ζητούν όπως η δικαιοδοσία του τουρκικού στρατού να φτάνει μέχρι και την Πάφο.

ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ

Αμφίβολο αν μπορεί να βρεθεί χρυσή τομή

ΤΟ ΣΙΓΜΑ απεκάλυψε στο χθεσινοβραδινό κεντρικό του δελτίο «Τομές στα Γεγονότα» τα απόρρητα έγγραφα που κατατέθηκαν από την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή πλευρά στις απευθείας συνομιλίες σ' ό,τι αφορά το κεφάλαιο Ασφάλεια και Εγγυήσεις. Οι διαφορές, όπως προκύπτουν μέσα από τα έγγραφα, παραμένουν αγεφύρωτες.
Η τουρκοκυπριακή πλευρά επιμένει όχι μόνο σε μονομερή επεμβατικά δικαιώματα της Τουρκίας, αλλά όπως, σε περίπτωση λύσης, οι τουρκικές εγγυήσεις να καλύπτουν και το νέο Συνεταιρικό Κράτος και τις δύο Συνιστώσες Πολιτείες.
Και με τα δυο έγγραφα που κατέθεσε ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στις συνομιλίες, καθιστά σαφή την αδιάλλακτη θέση της τουρκικής πλευράς, ότι δεν αποδέχεται κανένα σύστημα ασφάλειας πέραν των εγγυήσεων της Τουρκίας.
Συγκεκριμένα αναφέρει ότι:
* Οι Τ/κύπριοι, οι οποίοι ήδη έχουν υποφέρει από την αναποτελεσματικότητα του συλλογικού συστήματος ασφάλειας των Η.Ε., μεταξύ του 1963 και 1974, δεν πρέπει να αναμένεται να βασιστούν σε οποιαδήποτε εγγύηση εκτός της Τουρκίας. Με βάση τις εμπειρίες του παρελθόντος, η συνέχεια των Συνθηκών Εγγυήσεων και Συμμαχίας αποτελεί ζωτικής σημασίας για τους Τ/κυπρίους.
Οι Τούρκοι απορρίπτουν τις εγγυήσεις των Ηνωμένων Εθνών και παραγνωρίζουν το γεγονός ότι η Κύπρος αποτελεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρέπει να ανήκει στο δικό της σύστημα ασφάλειας.
Η τουρκική πλευρά προχωρεί στην εξωφρενική απαίτηση, ότι σε περίπτωση συνολικής διευθέτησης, οι Συνθήκες Εγγυήσεων και Συμμαχίας του 1960 θα πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ και θα πρέπει να τύχουν εφαρμογής mutatis - mutandis (δηλαδη τηρουμένων των αναλογιών) στη νέα κατάσταση πραγμάτων.
* Η Συνθήκη Εγγυήσεων, σε περίπτωση λύσης, θα πρέπει να καλύπτει επιπρόσθετα της ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας, ασφάλειας και συνταγματικής τάξης του νέου συνεταιρικού κράτους, την εδαφική ακεραιότητα, ασφάλεια και συνταγματική τάξη των Συνιστώντων Κρατών.
Αυτό, αναφέρεται στο έγγραφο του Ταλάτ, αποτελεί σημαντικό στοιχείο για τη διατήρηση του διζωνικού χαρακτήρα της ομοσπονδίας μας και της βιωσιμότητας της λύσης.
Αναγκαίες τροποποιήσεις θα πρέπει να γίνουν και στη Συνθήκη Εγκαθίδρυσης, για να αντικατοπτρίζει τη νέα κατάσταση πραγμάτων στην Κύπρο.
Με τις τουρκικές απαιτήσεις στο τραπέζι των συνομιλιών, η Τουρκία, κάτω από οποιοδήποτε πρόσχημα, θα μπορεί να επεμβαίνει στρατιωτικά σε οποιοδήποτε τμήμα της Κύπρου. Η απαίτηση αυτή δείχνει και τις ύποπτες προθέσεις της Άγκυρας, που ποτέ δεν έπαψε να ορέγεται ολόκληρη την Κύπρο.
Αποστρατιωτικοποίηση στη βάση των Συνθηκών Εγγυήσεως
Στα έγγραφα που έχουν κατατεθεί στο τραπέζι των συνομιλιών, η τ/Κ πλευρά φαίνεται να υποστηρίζει την αποστρατιωτικοποίηση της Ενωμένης Κύπρου στη βάση των προνοιών των συμφωνιών στις Συνθήκες Εγγυήσεων και Συμμαχίας.
Συγκεκριμένα η λύση θα προβλέπει:
α) Διάλυση των τοπικών δυνάμεων των δύο πλευρών. Εδώ μπαίνουν στην ίδια μοίρα οι ανύπαρκτες τουρκοκυπριακές δυνάμεις με την Ε/Φ.
β) Μείωση έως ένα συμφωνημένο επίπεδο των τουρκικών και ελληνικών δυνάμεων, που θα σταθμεύουν στο νησί. (Το συμφωνημένο επίπεδο είναι το δύσκολο, γιατί οι αριθμοί μπορεί να είναι από μερικές εκατοντάδες μέχρι μερικές χιλιάδες).
γ) Άμεση διάλυση των μονάδων εφεδρείας στις δύο πλευρές του νησιού, μαζί με τον οπλισμό και τα πυρομαχικά τους.
δ) Η Ενωμένη Κύπρος θα μπορεί να διαθέσει προσωρινά το έδαφός της σε διεθνείς στρατιωτικές επιχειρήσεις, μόνο με την αμοιβαία συναίνεση των δύο Συνιστώντων Κρατών, ως επίσης της Ελλάδας και της Τουρκίας.
Το θεμα της αποστρατιωτικοποίησης το συνδέουν με τις συνθήκες εγγυήσεως και συμμαχίας.
Ωστόσο, σημαντικές και ίσως αγεφύρωτες είναι οι διαφορές και σε ό,τι αφορά το μηχανισμό εφαρμογής της λύσης, που να μπορεί να διασφαλίσει ειρήνη και ασφάλεια.
Η ε/κ πλευρά εισηγείται δυναμική εμπλοκή στρατευμάτων των Ηνωμένων Εθνών, ενώ η τ/κ πλευρά απορρίπτει εμπλοκή των Ηνωμένων Εθνών, επιτρέποντας απλώς την παρουσία παρατηρητών.
Συγκεκριμένα οι Τούρκοι υποστηρίζουν:
1) Δύναμη παρατηρητών των Η.Ε. με στόχο τη διευκόλυνση της εφαρμογής της συμφωνίας.
2) Οι όροι εντολής της να περιλαμβάνονται σε μια νέα «Συμφωνία Καθεστώτος Δυνάμεων» και να είναι συμβατοί με το σύστημα εγγυήσεων. Εδώ είναι εμφανής η σύνδεση με τις εγγυήσεις και πάλι του 1960
Πλήρης διαφωνία και σ’ αυτό το θέμα των μεταβατικών διατάξεων. Η ε/κ πλευρά υποστηρίζει ότι τα εδάφη που θα επιστραφούν θα ανήκουν νομικά στην ε/κ ομόσπονδη μονάδα, η οποία θα εκχωρήσει προσωρινά αρμοδιότητες στον ΟΗΕ για σκοπούς εφαρμογής των συμφωνηθέντων.
Αντίθετα, η τ/κ πλευρά απορρίπτει οποιαδήποτε εμπλοκή των Ηνωμένων Εθνών και μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία των πιθανών εδαφικών αναπροσαρμογών και διευθετήσεων ασφάλειας, οι περιοχές αυτές να παραμείνουν κάτω από τη διοίκηση του συνιστώντος κράτους του οποίου ο πληθυσμός θα μετεγκατασταθεί σε άλλες περιοχές.
Η μεταβίβαση των περιοχών που θα επιστραφούν θα πρέπει να γίνει σε συμφωνημένες φάσεις, ξεκινώντας από μη κατοικημένες περιοχές, που συνορεύουν με το έδαφος του Ε/Κ Συνιστώντος Κράτους.
Οι θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς
Η ελληνοκυπριακή πλευρά υποστηρίζει ότι το σύστημα ασφάλειας της Συνθήκης Εγγυήσεων και της Συνθήκης Συμμαχίας είναι ξεπερασμένο, ιδιαίτερα μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Στα έγγραφα της ε/κ πλευράς υπογραμμίζεται η σημασία των χρονοδιαγραμμάτων για την εφαρμογή της λύσης και η ταχεία και πλήρης αποστρατιωτικοποίηση του νησιού.
Πέραν αυτών, υπογραμμίζεται η τεράστια σημασία ύπαρξης ενός αξιόπιστου μηχανισμού εφαρμογής της λύσης. Για το σκοπό αυτό, η ε/κ πλευρά προτείνει:
1) Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Η.Ε., με την παρουσία δύναμης επιβολής των Η.Ε. με όρους εντολής από το κεφάλαιο 7 του Συμβουλίου Ασφαλείας, μαζί με μια επιτροπή επιτήρησης, θα έχουν την ευθύνη της ομαλής και ειρηνικής εφαρμογής των όρων της διευθέτησης.
2) θα πρέπει να υπάρξουν αξιόπιστες διεθνείς διασφαλίσεις ότι η λύση θα εφαρμοστεί, με σοβαρές επιπτώσεις για το όποιο μέρος καταπατήσει τις πρόνοιες της διευθέτησης και απειλήσει την κυριαρχία και ενότητα του κράτους. 3) Η δύναμη των Η.Ε. να έχει την ευθύνη για την πλήρη αποστρατιωτικοποίηση της Ενωμένης Κυπριακής Δημοκρατίας.
4) Εκτεταμένα χρονοδιαγράμματα δεν είναι αποδεκτά, ούτε η απόδοση παθητικού ρόλου στη δύναμη του Ο.Η.Ε.
5) Η παρουσία των εποίκων είναι απειλή για την ασφάλεια. Πολλοί απ' αυτούς έχουν υπηρετήσει στις Τουρκικές Δυνάμεις.
6) Το ομοσπονδιακό κράτος θα έχει μια δυνατή και δυναμική ομοσπονδιακή Αστυνομία, Ακτοφυλακή, Εθνική Αρχή Ασφάλειας, Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων, Μονάδα Αεροπορικής Ασφάλειας και Μονάδα Καταπολέμησης Βρόμικου Χρήματος.
Στο έγγραφό της η ε/κ πλευρά παρατηρεί ότι η τουρκοκυπριακή θέση για παθητικό ρόλο των ΗΕ επιτείνει τους φόβους των Ε/κυπρίων, ότι είναι πιθανόν η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά να μη σεβαστούν τις υποχρεώσεις τους, αυξάνοντας έτσι τους κινδύνους κατάρρευσης της λύσης, κάτι που θα οδηγούσε σε αδιέξοδα και κρίση.

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Κανεις ομως δεν αποχωρει απο το τραπεζι των διαπραγματευσεων ,για να μην χρεωθει την ευθυνη της αποτυχιας τους.

    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]