Πού οδηγούν οι υπερ-εξοπλισμοί της Τουρκίας;
Ο διαδικτυακός τόπος του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού πολυπολιτισμικού δικτύου της Αυστραλίας, SBS, δημοσιεύει άρθρο με θέμα την αγορά πυραύλων (πιθανώς αμερικανικών Πάτριοτ) από την Τουρκία.
Σύμφωνα με το άρθρο "το ζήτημα της αγοράς πυραύλων θέτει δύο κεφαλαιώδη ερωτήματα:
α) ποιόν θεωρεί εχθρό η Τουρκία στην περιοχή ώστε να επιθυμεί την αγορά και
β) πώς θα αποπληρώσει την αγορά, σε μια περίοδο οξείας οικονομικής κρίσης και με ένα τεράστιο εξωτερικό χρέος.
Η αγορά, που αποφασίστηκε, κατά το τουρκικό ΥΠΕΞ το 2006, στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού του στρατού, αναμένεται να στοιχίσει περί τα 5,3 δισ. ευρώ, ενώ ως επίδοξοι πωλητές φέρονται 2 αμερικανικές εταιρείες (μία εκ των οποίων είναι η Raytheon, κατασκευάστρια των Πάτριοτ), μία ρωσική και μία κινεζική. Αν πραγματοποιηθεί θα αποτελεί την μεγαλύτερη στρατιωτική αγορά στην οποία προέβη η χώρα".
Το άρθρο υποστηρίζει ότι "είναι προφανή τα συμφέροντα των Αμερικανών στην προώθηση της πώλησης των πυραύλων τους, στην επιθυμία τους να στηρίξουν -μεταξύ άλλων- έναν σημαντικό σύμμαχό τους στο ΝΑΤΟ που συνορεύει με το Ιράν. Παράλληλα τα σχέδια για την τουρκική αγορά συμπίπτουν χρονικά με την απόφαση για μη υλοποίηση της πυραυλικής ασπίδας στην Τσεχία, γεγονός που θα εξόργιζε την Ρωσία αν πραγματοποιείτο. Το Πεντάγωνο υποστηρίζει ότι η πώληση είναι ''ουσιώδης για την Τουρκία, ώστε να διατηρήσει μία δυνατότητα αυτοάμυνας σε ετοιμότητα και να συνεισφέρει σε μια αποδεκτή στρατιωτική ισορροπία στην περιοχή''.
Όπως σημειώνεται στο άρθρο, ο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου έχει κάνει λόγο για ''μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες'' καθώς η Τουρκία δεν αναμένει επέμβαση από γειτονική χώρα και δεν φοβάται απειλή.
Επίσης αναλυτές έχουν εκφράσει αμφιβολίες για το κατά πόσο η Τουρκία θα είναι σε θέση να έχει την πλήρη μέριμνα των πυραύλων, δεδομένου ότι οι Αμερικανοί (που αποτελούν και τον κύριο προμηθευτή στρατιωτικού υλικού της χώρας) κρατούν τον έλεγχο των λογισμικών στα συστήματα που πωλούν.
Τέλος, η αγορά θα επιβαρύνει σημαντικά την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, εξαιτίας του μεγάλου εξωτερικού χρέους που ανέρχεται σε 150 δισ δολ Αυστραλίας (88,6 δισ ευρώ) και της έντονης οικονομικής ύφεσης την οποία διέρχεται η Τουρκία. Όσον αφορά στο τελευταίο, σε περίπτωση που η αγορά γίνει από τις ΗΠΑ, θεωρείται πως η Ουάσιγκτον θα εξομαλύνει τους όρους αποπληρωμής και θα συμφωνήσει αυτή να γίνει με δόσεις που θα εξοφληθούν σε μια σειρά ετών".
Πηγή
α) ποιόν θεωρεί εχθρό η Τουρκία στην περιοχή ώστε να επιθυμεί την αγορά.....
ΑπάντησηΔιαγραφήΠοιόν θεωρούν εχθρό τους οι γείτονές μας;
Εμάς τους Έλληνες!!!
Ποιά απ' όλες της σκλαβωμένες στους Οθωμανούς χώρα διεκδίκησε και πήρε με αιματηρούς αγώνες (Συμμετοχή της Ελλάδας στον ΒΠΠ )εδάφη που της ανήκουν από τους τούρκους(τουρκική κατοχή κατόπιν Ιταλική κατοχή) (Δωδεκάνησα)στον 20ο αιώνα;
Μόνον η Ελλάδα!
Ποιά από τις σκλαβωμένες χώρες πρόκοψε(στον βαθμό που πρόκοψε σε σχέση με την τουρκία περισσότερο από αυτήν χωρίς καμία σύγκριση}, στην οικονομία, στις επιστήμες στα γράμματα και τις τέχνες τον 20ο αιώνα;
Μόνον η Ελλάδα!
Ποιάς χώρας τον στρατό φοβούνται οι τούρκοι(Αποδειγμένα)για τις ικανότητες του στην μάχη και την τόλμη των αξιωματικών του(Ιστορικά ντοκουμέντα)
Μόνο τον στρατό της Ελλάδας(Σε σχέση με τους υπόλοιπους γείτονες της)!
Ποιάς χώρας τους προγόνους έχουν για παράδειγμα προς μίμηση και θεωρούνται θεμελιωτές όλων των επιστημών όλες οι (πολιτισμένες)χώρες της γης;
Τους προγόνους των Ελλήνων, όχι των τούρκων.
Ποιόν θεωρούν εχθρό τους οι γείτονές μας;
Μήπως τους Ελβετούς;
Οι Τουρκοι τα εχουν βρει σκουρα με τους πιλοτους μας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓΜ