Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Ελλάδα στα «μπαλκόνια», η Τουρκία στις επάλξεις

Του Νίκου Μελέτη
Έντονη ανησυχία προκαλεί η ατυχής συγκυρία της εισόδου της χώρας σε προεκλογική περίοδο και σε φάση ουσιαστικής ακυβερνησίας, τη στιγμή που όλα τα μεγάλα θέματα εξωτερικής πολιτικής βρίσκονται σε αποφασιστική καμπή, με την Τουρκία μάλιστα να επιχειρεί να εμπεδώσει πιεστικά και εμπράκτως όλο το φάσμα των διεκδικήσεών της εναντίον της χώρας μας.
Η Ελλάδα θα... κάθεται έως την 4η Οκτωβρίου και η Τουρκία θα εισπράττει τα εύσημα για την πρόοδό της στο Κουρδικό, τις σχέσεις με την Αρμενία και την ειρηνευτική της εμπλοκή στη Μέση Ανατολή.
Συγχρόνως η Ελλάδα μένει ουσιαστικά αδρανής, τη στιγμή που η Άγκυρα έχει εξαπολύσει εκστρατεία για να προωθήσει την ευρωπαϊκή υποψηφιότητά της, να εξωραΐσει το προφίλ της και να διευρύνει το ρόλο της ως περιφερειακής δύναμης.
Αυτό θα έχει σαν συνέπεια να δυσκολέψει ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες της Αθήνας και της Λευκωσίας (εφόσον, βεβαίως, υπάρξει τέτοια πρόθεση) να πιέσουν ώστε να αναγκασθεί η Τουρκία να εκπληρώσει στοιχειώδεις υποχρεώσεις της, όπως η εφαρμογή του Πρωτοκόλλου Επέκτασης της Τελωνειακής Ένωσης με την Κύπρο.
Ήδη είναι ανησυχητικό ότι η νέα τακτική της Τουρκίας που ζητά ανταλλάγματα για την εκπλήρωση στοιχειωδών υποχρεώσεών της -απαιτεί κινήσεις στην «τουρκική μειονότητα στη Θράκη», για την... εξέταση της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και απευθείας εμπόριο με το ψευδοκράτος προκειμένου να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο Τελωνειακής Ένωσης με την Κύπρο- γίνεται αποδεκτή από αρκετούς εταίρους...
Η επαναξιολόγηση
Δύσκολα, πάντως, θα μπορέσει να σταθεί πολιτικά η αποδοχή, εκ μέρους της Αθήνας ή της Λευκωσίας, των ιδεών που πλασάρουν Ευρωπαίοι φίλοι της Τουρκίας (για την παράκαμψη της επαναξιολόγησης), σύμφωνα με τις οποίες η «αξιολόγηση είναι διαρκής διαδικασία και δεν τελειώνει το Δεκέμβριο του 2009», είτε ότι, εφόσον αξιολογηθεί αρνητικά, θα συνεχίσουν απλώς να μένουν παγωμένα τα οκτώ κεφάλαια.
Κάτι που δεν συνιστά, βεβαίως, «συνέπεια» για την Τουρκία (καθώς τα κεφάλαια αυτά, έτσι κι αλλιώς, δεν επρόκειτο να ανοίξουν άμεσα).
Εφόσον περάσει άπρακτο το επόμενο διάστημα για την Ελλάδα και την Κύπρο, οι δύο χώρες θα βρεθούν αντιμέτωπες με δυσάρεστα και δραματικά διλήμματα το Δεκέμβριο.
Έχοντας η Τουρκία εισπράξει τα εύσημα για τα «βήματα» στο Κουρδικό, στις σχέσεις με την Αρμενία, στην υπόθεση της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, στις σχέσεις με την Ελλάδα, στην ειρηνευτική εμπλοκή της στη Μ. Ανατολή, θα απομείνει πρακτικά μοναδικό «αγκάθι» το Κυπριακό και η ένταση στο Αιγαίο (στο μέτρο και στη διάσταση που θα το θέσει η Αθήνα).
Εάν το Παρίσι και ο πρόεδρος Σαρκοζί, για λόγους και εσωτερικούς, επιλέξει να συγκρουστεί τώρα με την Τουρκία ζητώντας διακοπή των διαπραγματεύσεων ή έστω πάγωμα και νέων κεφαλαίων, τότε η ελληνική πλευρά δεν θα μπορεί φυσικά να μείνει στο ξεπερασμένο σλόγκαν «πλήρης συμμόρφωση, πλήρης ένταξη» και θα πρέπει να πάρει θέση, διακινδυνεύοντας νέα φάση έντασης με την «αλαζονική» Τουρκία.
Εάν, όμως, περάσει χωρίς συνέπειες η Τουρκία το σκόπελο της επαναξιολόγησης, τότε η ελληνική πλευρά θα χρεωθεί το πρώτο ντε φάκτο βήμα για την αποσύνδεση του Κυπριακού και των Ελληνοτουρκικών από την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, κάτι που υπονομεύει τη βασική στρατηγική επιλογή των δύο μεγάλων κομμάτων για «εξημέρωση του θηρίου» μέσω του εξευρωπαϊσμού του.
Εγκλωβισμός και νέα αδιέξοδα
Πέντε χρόνια μετά το Σχέδιο Ανάν, η νέα διαδικασία για το Κυπριακό περνά στην πιο κρίσιμη φάση της και η Ελλάδα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, αναβιώνει το «Σύνδρομο Μπούργκενστοκ», με την Αθήνα να αδυνατεί να υποστηρίξει πρακτικά τη Λευκωσία και να είναι ορατό το ενδεχόμενο μια νέα κυβέρνηση να πρέπει να εμπλακεί από την επομένη της εκλογής της σε διαδικασία επιδιαιτησίας και εκβιαστικών χρονοδιαγραμμάτων.
Στο θέμα των Σκοπίων είναι προφανές ότι ο κ. Νίμιτς δεν θα είναι σε θέση να παρα­δώσει νέα τροποποιημένη πρόταση στα δύο μέρη το Σεπτέμβριο όπως ήλπιζε, και εκ των πραγμάτων -εφόσον δεν θα υπάρξει λύση- δεν θα μπορεί να πάρει η πΓΔΜ ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση το Δεκέμβριο.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]