Η Τουρκική φιλία προς τους Κούρδους εκδηλώνεται με τα όπλα;
«Έχουμε πάρει το ρίσκο μας και δεν αποτελεί πλέον θέμα επιστροφής», εκτίμησε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι ποτέ δεν θα διαπραγματευτούμε με την «τρομοκρατική οργάνωση» ΡΚΚ και δεν θα καθίσουμε, στο τραπέζι με τον ηγέτη της διαμελιστικής οργάνωσης.
Υπενθυμίζουμε ότι η πάγια θέση της Τουρκίας είναι ότι το PKK είναι τρομοκρατική Οργάνωση.
Για πρώτη φορά δε αναφέρεται σε δημοσίευση της «Φωνής της Τουρκίας» το PKK με το όνομα του και αυτό δείχνει πολλά και λέει πολλά για το λεγόμενο Δημοκρατικό άνοιγμα. Αλήθεια είναι απορίας άξιο αφού δεν διαπραγματεύεται με το PKK και αδιαμφισβήτητο ηγέτη του Αμπντουλάχ Οτζαλάν, σε ποιούς απευθύνεται;
«Δεν επιστρέφουμε από τις θέσεις μας» δήλωσε ο πρωθυπουργός
O πρωθυπουργός Recep Tayyip Erdoğan παρέθεσε δείπνο νηστείας «ιφτάρ» τα διοικητικά στελέχη των Μέσών Μαζικής Ενημέρωσης.
Το επίκαιρο θέμα αξιολόγησης του πρωθυπουργού στο πλαίσιο του δείπνου ήταν το «δημοκρατικό άνοιγμα» αναφέροντας μάλιστα ότι κάθε μέρα όλο και πιο πολύ κερδίζει την υποστήριξη του λαού.
Ο πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας ότι είναι ένα θέμα άνευ επιστροφής δήλωσε: «Το δημοκρατικό άνοιγμα είναι ένα σχέδιο κράτους και δημιουργήθηκε με τη διασφάλιση της εθνικής συμφωνίας».
Η ανακοίνωση του Erdoğan σημαίνει τη βραχυπρόθεσμη διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων με εγκύκλιους ενώ σε μεσοπρόθεσμα με νόμους και σε μακροπρόθεσμα με τις συνταγματικές αλλαγές.
«Έχουμε πάρει το ρίσκο μας και δεν αποτελεί πλέον θέμα επιστροφής», εκτίμησε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι ποτέ δεν θα διαπραγματευτούμε με την «τρομοκρατική οργάνωση» ΡΚΚ και δεν θα καθίσουμε, στο τραπέζι με τον ηγέτη της διαμελιστικής οργάνωσης.
Η «τρομοκρατική οργάνωση» ΡΚΚ πρέπει να αφοπλισθεί υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι στο θέμα αυτό δεν τίθεται ζήτημα τερματισμού των επιχειρήσεων των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων μας.
«Είναι θαρραλέα τα αποτελέσματα της δημοσκοπήσεις που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 10 χιλ. πολιτών» είπε ο πρωθυπουργός διότι ανέφερε: «Αυτό σημαίνει μια σημαντική αύξηση υποστήριξης της τουρκικής κοινωνίας» και έκανε αναφορά στις καινοτομίες της TRT.
«Η TRT-ŞEŞ (TRT-6) συστάθηκε στο πλαίσιο του δημοκρατικού ανοίγματος», είπε ο Erdoğan δίνοντας και το μήνυμα για τη συνέχεια των αλλαγών στο χώρο αυτό.
Αποκλείστηκαν Κουρδικές περιοχές
Περιοχές των Diyarbakır, Hakkari, Şırnak, Siirt και Elazığ καθορίστηκαν "προσωρινές περιοχές ασφαλείας". Επισημαίνεται ότι θα εφαρμοστεί απαγόρευση εσόδου σε αυτές μεταξύ 19 Σεπτεμβρίου-19 Δεκεμβρίου 2009.
Ενημερωτικό σημείωμα του Τουρκικού ΓΕΣ.-
Περιοχές των Diyarbakır, Hakkari, Şırnak, Siirt και Elazığ καθορίστηκαν "προσωρινές περιοχές ασφαλείας"
Το Γενικό Επιτελείο Στρατού ανακοίνωσε ότι κάποια σημεία των περιοχών Diyarbakır, Hakkari, Şırnak, Siirt και Elazığ έχουν καθοριστεί "προσωρινές περιοχές ασφαλείας".
Στο ενημερωτικό σημείωμα που δημοσιεύτηκε στο διαδικτυακό τόπο του γενικού επιτελείου έχουν δοθεί οι συντεταγμένες των εν λόγω περιοχών και επισημαίνεται ότι θα εφαρμοστεί απαγόρευση εσόδου σε αυτές μεταξύ 19 Σεπτεμβρίου-19 Δεκεμβρίου 2009.
Προφανώς το Τουρκικό Γενικό Επιτελείο, θα εξαπολύσει ευρύτατες στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίων των Κούρδων ανταρτών του ΡΚΚ, καθώς στις περιοχές αυτές ήδη εδώ και 2 ημέρες μεταφέρονται ισχυρές μηχανοκίνητες δυνάμεις του Τουρκικού Στρατού.
Σε μια άλλη είδηση της Sabah διαβάζουμε ότι το Ιράν ίδρυσε ειδική αστυνομική δύναμη για να περιορίσει την ένοπλη δράση της Κουρδικής οργάνωσης PJAK.
Ξεκίνησε να κατασκευάζει τείχη από σκυρόδεμα για να εμποδίσει το πέρασμα των Κούρδων με άλογα στα σύνορα 454 χλμ. με την Τουρκία, με τα οποία μεταφέρουν πολεμοφόδια και υλικό λογιστικής υποστήριξης.
Σύμφωνα με την είδηση της εφημερίδας με τα τείχη αυτά το Ιράν αποσκοπεί στον περιορισμό των ενεργειών του PJAK.
Ο τουρκικός στρατός θέλει να συνεχίσει τις επιθέσεις εναντίον των Κούρδων σε ιρακινό έδαφος
Ο τουρκικός στρατός ζητά να ανανεωθεί η άδεια που του είχε δοθεί από το κοινοβούλιο για να κάνει επιθέσεις εναντίον Κούρδων ανταρτών σε ιρακινό έδαφος, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο Ανατολή, επικαλούμενο υπεύθυνο του στρατού.
Η προηγούμενη άδεια που είχε πάρει ο στρατός λήγει στις 17 Οκτωβρίου.
Το επιτελείο του στρατού έστειλε αυτήν την εβδομάδα στην κυβέρνηση πρόταση να ανανεωθεί αυτή η άδεια, δήλωσε ο στρατηγός Φερίτ Γκιουλέρ, σύμφωνα με το πρακτορείο.
Το τουρκικό κοινοβούλιο έχει στο παρελθόν ανανεώσει μία φορά την άδεια, η οποία ψηφίστηκε αρχικά το 2007.
Νέα ψηφοφορία θα γίνει εφόσον το ζητήσει η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με αυτήν την άδεια ο τουρκικός στρατό μπορεί να κάνει επιθέσεις και στις δύο πλευρές των συνόρων της Τουρκίας εναντίον του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).
Με τη βοήθεια των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών η τουρκική αεροπορία χτυπά τακτικά την οπισθοφυλακή του PKK στο Ιράκ.
Τον Φεβρουάριο του 2008 ο τουρκικός στρατός επιχειρούσε για μία εβδομάδα σε ιρακινό έδαφος.
Σύμφωνα με κάποια μέσα ενημέρωσης, η κυβέρνηση ίσως αυτήν τη φορά δεν ζητήσει την ανανέωση της άδειας από το κοινοβούλιο, καθώς ετοιμάζεται να ανακοινώσει δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις υπέρ των 12 εκατομμυρίων Κούρδων που ζουν στην Τουρκία, προσπαθώντας έτσι να βάλει τέλος σε 25 χρόνια εχθροπραξιών και ανταρσίας από αυτήν τη μειονότητα.
Εδώ και ένα χρόνο μάλιστα έχει προσεγγίσει την Τουρκία η αυτόνομη κυβέρνηση των Κούρδων στο βόρειο Ιράκ, η οποία έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν από την 'Αγκυρα ότι υποστηρίζει το PKΚ.
Όμως ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο τουρκικός στρατός αρνούνται να σταματήσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του PKK, όπως ζητούν οι Κούρδοι ακτιβιστές.
Τελικα ο Ερντογαν συζητα με τους Κουρδους ή τους πολεμαει??
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν μας τα λεει καλα ο κουμπαρος.
ΓΜ