Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πολιτική στράτευση και Ελευθεροτυπία

του Τάσου Κοκκινίδη
Οι τριγμοί που προκλήθηκαν στην Ελευθεροτυπία από τις παλινδρομήσεις της ιδιοκτησίας σχετικά με τους δύο δημοσιογράφους που πολιτεύονται με τον ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν υπήρχαν σαφείς κανόνες για την πολιτική δραστηριότητα των δημοσιογράφων.
Η ιδιοκτήτρια Μάνια Τεγοπούλου ενήργησε βεβιασμένα ανακοινώνοντας την αποπομπή του Στάθη και Γρηγόρη Ρουμπάνη. Το σύνταγμα δίνει το δικαίωμα σε κάθε Ελληνα πολίτη, ανεξαρτήτως επαγγέλματος, να συμμετέχει στα κοινά και να πολιτεύεται. Η κ. Τεγοπούλου αναγκάσθηκε να ανακαλέσει όταν ξέσπασαν οι πρώτες πολιτικές αντιδράσεις από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ και όχι μόνον.
Από την άλλη πλευρά, κάθε δημοσιογραφικός οργανισμός -ακόμη και στην Ελλάδα - θα πρέπει να διαφυλάσσει τα μικρά ψήγματα κύρους και αντικειμενικότητας που διαθέτει. Η "στράτευση" των δυο δημοσιογράφων στο πολιτικό παιχνίδι αναπόφευκτα θα υπονόμευε την αντικειμενικότητα της δουλειά τους και κατ' επέκτασιν το κύρος της εφημερίδας.
Είναι γνωστό βεβαίως ότι ένα μεγάλο τμήμα των Ελλήνων δημοσιογράφων μόνο αντικειμενικοί δεν είναι. Για παράδειγμα, πολλοί δημοσιογράφοι του οικονομικού ρεπορτάζ εργάζονται παράλληλα και στα γραφεία δημοσίων σχέσεων τραπεζών και άλλων επιχειρήσεων. Πολιτικοί ρεπόρτερ εργάζονται ταυτόχρονα σε γραφεία βουλευτών και πολιτευτών. Σε πολλές περιπτώσεις οι διευθυντές και οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ κάνουν τα "στραβά μάτια" στις παράλληλες και αδιαφανείς δραστηριότητες των υπαλλήλων τους, παρά το γεγονός ότι πλήττεται η αξιοπιστία της ενημέρωσης.
Με αυτά τα δεδομένα, η πολιτική στράτευση του Στάθη και Ρουμπάνη που έγινε ανοιχτά, με πλήρη διαφάνεια, είναι σταγόνα στον ωκεανό της αναξιοπιστίας των ελληνικών ΜΜΕ. Η αντιπαράθεση στην Ελευθεροτυπία θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν η διεύθυνση ζητούσε από τους δημοσιογράφους τα ακόλουθα:
1. Να πάρουν άδεια άνευ αποδοχών κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Το άνευ αποδοχών έχει σημασία γιατί η εφημερίδα δεν θα έπρεπε να επιδοτήσει τον προεκλογικό τους αγώνα.
2. Να μπορούν να γράφουν στην εφημερίδα -όταν το κρίνει η διεύθυνση - σαν πολιτευτές και όχι ως δημοσιογράφοι. Υπάρχουν στήλες γνώμης στις οποίες φιλοξενούνται απόψεις τρίτων για την τρέχουσα πολιτική κατάσταση.
3. Να παραιτηθούν από την εφημερίδα εάν εκλεγούν.
Στα ευρωπαϊκά ΜΜΕ υπάρχουν σαφείς κανόνες που διέπουν την πολιτική δραστηριότητα των δημοσιογράφων. Στην Ελλάδα της "φαιδράς πορτοκαλέας" όλοι κάνουν ότι θέλουν.
Πηγή

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]