Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το παρακινδυνευμένο παιχνίδι της Τουρκίας

Οταν οι φίλοι μας ξαφνιάζουν

Η Τουρκία αποδεικνύεται σε μεγάλο παίχτη στην περιοχή μας. Πολιτικά και οικονομικά αξιοποιεί κάθε άνοιγμα που κάνουν τόσο οι Αμερικάνοι όσο και οι Ρώσοι. Και καταφέρνει να εξαργυρώνει και από τους δύο οφέλη. Αστρονομικά οικονομικά έσοδα και πολιτικό ρόλο που τον αξιοποιεί δεόντως προς εξυπηρέτηση των εθνικών της συμφερόντων.
Λίγες μόνο μέρες μετά την υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό Νabucco, που θα αφήνει το 60% των εσόδων στην Τουρκία με πρωταγωνιστές τους Αμερικάνους, έπεσαν οι υπογραφές για τον αγωγό South Stream, με πρωταγωνιστές τους Ρώσους.
Ο νέος Τσάρος της Ρωσίας χρησιμοποιεί το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο για να ανακτήσει την πολιτική, οικονομική και στρατιωτική δύναμη που η χώρα του είχε ως υπερδύναμη. Και τα καταφέρνει. Με τη συμφωνία του με την Τουρκία δεν κατάφερε μόνο να παρακάμψει την Ουκρανία που του προκάλεσε πολλούς πονοκεφάλους, δεν «χάρισε» την Τουρκία στους Αμερικάνους. Η Τουρκία κέρδισε πολλά από αυτή τη συμφωνία.
Παραμένει ένας ισχυρός παίχτης στον ενεργειακό ανταγωνισμό των μεγάλων, αφού αναδεικνύεται σε χώρα κλειδί για τη μεταφορά του φυσικού αερίου και του πετρελαίου στη Δύση.
Οι δηλώσεις του Ρώσου Πρωθυπουργού στην τουρκική πρωτεύουσα δεν θα ‘πρεπε να μας εκπλήσσουν. Άλλες είναι οι προτεραιότητές του και το άνοιγμα προς την Τουρκία εξυπηρετεί τα ρωσικά στρατηγικά συμφέροντα.
Το ζήτημα είναι τι κάνει η Λευκωσία ώστε να μην μένει παθητικός θεατής των εξελίξεων στην περιοχή μας. Ιδιαίτερα όταν οι εξελίξεις σημειώνονται από μια χώρα, όπως η Ρωσία, φιλική και υποστηριχτική έως τώρα των κυπριακών δικαίων σε όλα τα διεθνή φόρα.
Οι δηλώσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν για το σχέδιο Ανάν όπως και οι αναφορές του «για δύο χώρες» έστω και εάν εσπευσμένα έγινε διόρθωση σε «δύο τμήματα» προκαλούν προβληματισμό.
Γιατί το ζητούμενο δεν είναι η λεκτική στήριξη που εξασφαλίζει η Κυπριακή Δημοκρατία. Το ζητούμενο είναι να μην θίγονται τα κυπριακά συμφέροντα, να μην επηρεάζονται δυσμενώς οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, γιατί κάποιοι θέλουν να κάνουν τα χατίρια στην Άγκυρα. Και για να γίνει αυτό δεν αρκούν οι ad hoc παρεμβάσεις.
Απαιτείται μακροπρόθεσμη στρατηγική στην οποία να εμπλακούν όλοι όσοι είναι σε θέση να συμβάλουν. Πολιτικά κόμματα, επιχειρηματίες, οικονομικοί παράγοντες, τεχνοκράτες, αναλυτές που να παρακολουθούν συνεχώς τις εξελίξεις και να τροφοδοτούν την πολιτειακή ηγεσία με στοιχεία. Μόνο έτσι θα γίνει σωστή και σοβαρή δουλειά.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]