Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Νέο-οθωμανισμός στη Θράκη

Μέσα στα πλαίσια του Νέο-οθωμανισμού –αυτού του «όψιμου παιδιού» του παντουρκισμού– και του στόχου της Τουρκίας για αποσταθεροποίηση όπου υπάρχουν μουσουλμανικές μειονότητες στα Βαλκάνια, γίνονται αντίστοιχες κινήσεις και στη Θράκη – πώς αλλιώς;
Δεν ξεχάσαμε το «καταπληκτικό» βίντεο με τους μουσουλμάνους υποψήφιους βουλευτές κάθε κόμματος στη Θράκη, όπου, μαζί με μουσουλμάνους δημοσιογράφους, σε μια «ειρηνική» και «φιλική» σύναξή τους έβριζαν χυδαία κάθε τι ελληνικό, εκθειάζοντας, σε αντιδιαστολή, τα «τούρκικα» χαρακτηριστικά τους.
Το βίντεο όμως ήταν η κορυφή του παγόβουνου, ήταν απλώς μια εκδήλωση, λίγο σαφέστερη από τις συνηθισμένες, του τρόπου που αντιμετωπίζει το τουρκικό Προξενείο (δηλαδή η Τουρκία) τη Θράκη και των άμεσων επιδιώξεών του στην περιοχή.
Δεν πέρασαν πολλά χρόνια (ήταν μόλις στα τέλη του 2003) όταν ήταν στο απόγειό του ο δικαστικός αγώνας για τη αναγνώριση Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης, όπου ο παντουρκισμός εκδηλώθηκε για άλλη μία φορά σε όλο του το μεγαλείο.
Δεν είναι λίγοι οι ερευνητές και οι ακαδημαϊκοί που έχουν κατά καιρούς τονίσει ότι μια από τις κύριες επιδιώξεις της Τουρκίας είναι να δημιουργήσει στη Θράκη ανεξάρτητο τουρκικό κράτος, και ότι οφείλουμε, εμείς ως Έλληνες και ως κράτος να βοηθήσουμε τους Έλληνες μουσουλμάνους της Θράκης, κατ’ αρχήν σε επίπεδο εκπαιδευτικό.
Είναι γνωστό ότι το τουρκικό Προξενείο κρατά σε πνευματικό σκοταδισμό τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, για τον απλό λόγο, να είναι εύκολα χειραγωγίσιμη από αυτό.
Ως καταγόμενη από τη Θράκη (η γράφουσα) και έχοντας ιδιαίτερη ευαισθησία για την περιοχή, συνομίλησα μεταξύ άλλων και με την κυρία Χαρά Νικοπούλου, τη γνωστή δασκάλα στο Δέρειο του Έβρου, η οποία ξυλοκοπήθηκε από Μουσουλμάνο μέσα στο σπίτι της, επειδή ήθελε να μάθει γράμματα στα παιδιά του! Η ίδια βεβαιώνει για το σκοταδιστικό τσουνάμι που σαρώνει τη μουσουλμανική μειονότητα, προερχόμενο από το ίδιο το τουρκικό προξενείο, την ίδια στιγμή που το επίσημο ελληνικό κράτος και πάλι κωφεύει.
Δεν μπορούμε βέβαια να μην μιλήσουμε και για την πρόσφατη πρόκληση από την τουρκική πλευρά, με αφορμή τη λειτουργία τουρκικής τράπεζας (Ziraat Bank) στην Κομοτηνή. Αναφέρομαι στη γραμμένη στα τούρκικα πρόσκληση προς τον περιφερειάρχη Αν. Μακεδονίας και Θράκης κ. Σταμάτη, και στην επιστροφή της ως απαράδεκτη.
Πέρα όμως από αυτό, γύρω από την εν λόγω τράπεζα «παίχτηκαν» διάφορα παρασκηνιακά παιχνίδια, που δίχασαν την ίδια τη μειονότητα! Συγκεκριμένα, η τράπεζα απασχολεί μόνον Μουσουλμάνους υπαλλήλους, η επιλογή των οποίων έγινε κατ’ αρχήν βάσει βιογραφικών και προσωπικών συνεντεύξεων.
Είναι όμως κοινό μυστικό στην Κομοτηνή (που μου το επιβεβαίωσε ιδιαίτερα αξιόπιστη πηγή) ότι οι προσλήψεις έγιναν με κριτήρια ιδεολογικοπολιτικά, δηλαδή προσελήφθησαν όσοι πρόσκειντο πλησιέστερα στα νέο-οθωμανικά ιδεώδη.
Δεν θα επιχειρήσω να αναφερθώ σε όλες τις προκλήσεις που λαμβάνουν χώρα στη Θράκη (και κυρίως στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, την Κομοτηνή), γιατί δεν θα έφθαναν όλες οι σελίδες αυτού του τεύχους.
Κλείνοντας όμως θα ήθελα να τονίσω ότι δεν αρκεί να μιλάμε για τις σχετικές προκλήσεις στην περιοχή, οφείλουμε να κατανοήσουμε πλήρως τη στρατηγική της σημασία και να υιοθετήσουμε την αρμόζουσα στάση. Και αυτό δεν είναι ούτε παράκληση, ούτε ηθικό δίδαγμα, ούτε λογικό συμπέρασμα. Αποτελεί αμεσότατη αναγκαιότητα…
Από την Σταματιάδου Μαρία
Περιοδικό "Άβατον"

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

3 σχόλια :

  1. Κώστα καλό μήνα.αυτό που συνεχίζει είναι ασχετο αλλά σε παρακαλώ αν μπορείς ψάξτο,το μεταφέρω απο κάποιο φόρουμ.
    """πραγματικό ΑΙΣΧΟΣ στην Θεσσαλονίκη καί σήμερα.Απ το πρωί ψεκασμοί στον ουρανό της πόλης μου από 3 καταραμένα αεροπλάνα,τα οποία κυριολεκτικά άσπρισαν τον ουρανό της πόλης...

    παντού γραμμές παράλληλες και κάθετες,οι οποίες στην αρχή τους ήταν σαν συρματόπλεγμα...

    μετά από 2-3 ώρες μένουν σαν συννεφοβρωμιά ,η οποία κρύβει τον ήλιο και μοιάζει με σύννεφο...

    ΟΧΙ ΑΛΛΑ CHEMTRAILS.BOYΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΟΥ,ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΣΗΚΩΣΤΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΣΑΣ ΨΗΛΑ ΚΑΙ ΨΑΞΤΕ ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ ΤΙ ΣΥΜΒΑΊΝΕΙ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η επομενη τραπεζα θα κατασκευαστει στη Ροδο.
    Εκει δεν ειχε πει ο Ερντογαν, οτι υπαρχουν καμποσοι χιλιαδες "πολιτες του."

    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σταματήστε τη κινδυνολογία και την υπέρμετρη υπερεκτίμηση απειλή των Τούρκων διπλωματών τις Θράκης.
    Η μουσουλμάνοι τις Θράκης είναι ΕΛΛΗΝΕΣ πολίτες και έχουν τά ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις κατά το σύνταγμα τις χώρας.
    Κρατώντας αυτή τη παθητικά αντιδραστική θέση να βλέπουμε παντού κατασκόπους και γκρίζους λύκους που θέλουν να αυτονομήσουν τη θράκη δίνουμε την εντύπωση σε όλους τους ενδιαφερόμενους γύρω μας ότι δέν είμαστε ικανή να την υπερασπίσουμε.
    Εαν είναι έτσι τότε ας τα δώσουμε προκαταβολικά και χωρίς Ανθρώπινες απώλειες.
    Χάνετε το νόημα του αυτονόητου,είναι ιστορικά αποδεδειγμένο ότι εμείς οι ΕΛΛΗΝΕΣ πολεμάμε, και πολεμάμε καλά,αυτό το γνωρίζουν και οι Τούρκοι και οι σύμμαχοι μας στο Ν.Α.Τ.Ο.
    Γιατί να τους δίνουμε σε τοπικό επίπεδο και στο κακοπροαίρετο (Τούρκο)την εντύπωση ότι φοβόμαστε την μαμά του όπως τη λέει την Τουρκία.
    Ο ψυχολογικός πόλεμος μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας υφίσταται εδώ και πολλά χρόνια η Τουρκία κομπάζει πίσω από των όχλο τις όπως πάντα,εδώ όμως έχουμε άλλου παπά ευαγγέλιο και αυτό να είστε σίγουρη το ξέρουν καλά οι ιθύνοντες απέναντι.
    Εάν ανοίξανε μία τράπεζα στη Θράκη ,η εθνική τράπεζα έκανε το αντίστοιχο και μεγαλύτερη επένδυση στο τουρκικό τραπεζικό σύστημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]