Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μόνιμος συναγερμός στο Αιγαίο

Μποφόρ προκλητικών παραβιάσεων

Σε κατάσταση μόνιμου συναγερμού βρίσκεται, εδώ και έναν μήνα, η Πολεμική Αεροπορία στο Αιγαίο, καθώς η καλοκαιρινή ένταση με την Τουρκία παγιώνεται.
Ο Ιούλιος, κατά τους επιτελείς του Πενταγώνου, υπήρξε το χρονικό σημείο της ποιοτικής αναβάθμισης των τουρκικών διεκδικήσεων: Οι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου σχεδόν διπλασιάστηκαν σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, οι υπερπτήσεις ελληνικών νησιών υπερδιπλασιάστηκαν, ενώ ο αριθμός των οπλισμένων τουρκικών αεροσκαφών που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις σημείωσε αύξηση 420%, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο ενός «θερμού» επεισοδίου, ακόμη και από λάθος. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε 30 ημέρες υπήρξαν 32 «εμπλοκές» ελληνικών και τουρκικών μαχητικών.
Πρόσθετο στοιχείο ανησυχίας αποτελεί και η διαπίστωση ότι οι υπερπτήσεις περιλαμβάνουν, πλέον, το Αγαθονήσι, το Φαρμακονήσι, αλλά και τους Φούρνους, με προσβολές εικονικών στόχων, ενώ ενδεικτικό των κινδύνων είναι ότι προ δεκαημέρου ενεργοποιήθηκε πρώτη φορά η «κόκκινη γραμμή» μεταξύ των ΝΑΤΟϊκών στρατηγείων σε Λάρισα και Εσκί Σεχίρ, όταν τουρκικό μαχητικό ζήτησε να πετάξει πάνω από την Ικαρία, έχοντας υποστεί βλάβη και κινδυνεύοντας να συντριβεί.
Στο κλίμα διεκδικήσεων εντάσσονται και οι προαναγγελθείσες γεωφυσικές έρευνες κοντά στο Καστελόριζο. Κι αυτά, παρά το «θερινό μορατόριουμ», το οποίο περιλαμβάνεται στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που έχουν υπογράψει οι δύο πλευρές. Τι απαντά η Αγκυρα; «Μα, δεν πρόκειται για ασκήσεις αλλά για εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Πολεμικής Αεροπορίας».
Πηγή

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Εδω και τωρα αλλαγει της τακτικης απο την πολιτηκη ηγεσια πιο πολλη γιατι οι στρατιωτικοι ειναι ετοιμη, διαφορετηκης αντιμετωπησεις των αβαπτιστων κρατωντας πιο επιθετηκοι σταση ,ο τολμων νικα,η τυχη βοηθα τους τολμηρους

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]