Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το "κύκνειο άσμα" της Μπακογιάννη στο ΥΠΕΞ; Μήνυμα με αυστηρό τόνο σε Σκόπια και Άγκυρα

Προσπαθεί να ανακτήσει το γόητρό της;

Νέο διπλό αυστηρό μήνυμα σε Σκόπια και Αγκυρα έστειλε σήμερα η υπουργός Εξωωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη κατά την τελετή ανάληψης καθηκόντων του νέου Υπηρεσιακού Γενικού Γραμματέα του ΥΠΕΞ, πρέσβεως Αριστείδη Σάνδη.
Γεγονός είναι πως η "στροφή" της κυρίας Μπακογιάννη εξέπληξε πάρα πολλούς. Ηδη συζητιέται σοβαρά η περίπτωση της αποχώρησής της από το ΥΠΕΞ και της "αλλαγή πλεύσης" την δικαιολογούν ως μία ύστατη επικοινωνιακή προσπάθεια αλλαγής της εικόνας της μετά από τις συνεχείς ήττες που δέχτηκε στο υπουργείο Εξωτερικών.
«Η κυβέρνηση Γκρουέφσκι με εγκαίνια και αρχαιοκαπηλίες νομίζει ότι θα ξαναγράψει την ιστορία, απομακρύνει το λαό της γειτονικής χώρας από τη ευρωατλαντική του προοπτική». «Η Τουρκία πρέπει να αντιληφθεί ότι ειδική μεταχείριση δεν θα υπάρξει. Ευρώπη αλά καρτ δεν υπάρχει», παρατήρησε χαρακτηριστικά.
«Εχουμε μπροστά μας ένα ιδιαίτερα απαιτητικό εξάμηνο. Μπαίνουμε σε κρίσιμη χρονική περίοδο για τη χώρα καθώς όλα τα μεγάλα ζητήματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής θα περάσουν από σημαντική καμπή», επανέλαβε για μία ακόμη φορά η υπουργός Εξωτερικών και συνέχισε:
«Στο ζήτημα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας η διαπραγμάτευση υπό τον ΟΗΕ μπαίνει σε νέα φάση. Για να έχουμε τo καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα πρέπει να βάλουμε τα δυνατά μας.
Η κυβέρνηση Γκρουέφσκι με εγκαίνια και αρχαιοκαπηλίες νομίζει ότι θα ξαναγράψει την ιστορία. Ωθεί το λαό της γειτονικής χώρας στο φανατισμό και τη μισαλλοδοξία, κι έτσι τον απομακρύνει από την ευρωατλαντική του προοπτική. Η Ελλάδα συμμετέχει στη διαπραγμάτευση με εποικοδομητικό πνεύμα και σκοπό την επίτευξη λύσης αμοιβαία αποδεκτής, χωρίς νικητές και ηττημένους. Αυτό είναι και το μήνυμα της διεθνούς κοινότητας, της Ευρωπαικής Ένωσης και του ΝΑΤΟ προς τα Σκόπια».
«Οι θέσεις μας είναι γνωστές, το ίδιο και οι απαραβίαστες κόκκινες γραμμές μας», υπογράμμισε η κ. Μπακογιάννη.
Όσον αφορά το Κυπριακό, η υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις εισέρχονται σε κρίσιμη φάση. «Παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια, οι συνομιλίες προχωρούν. Η διαδικασία είναι δύσκολη, η διαπραγμάτευση συναντά εμπόδια, όμως υπάρχουν προϋποθέσεις για λύση. Η λύση αυτή, διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, θα πρέπει να είναι δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική, χωρίς παρωχημένα συστήματα εγγυήσεων. Θα πρέπει να εδράζεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, να σέβεται τις αρχές και αξίες της Ε.Ε., και να εφαρμόζει το κοινοτικό κεκτημένο. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας και η Κυπριακή Δημοκρατία θα χρειαστούν τη συμπαράσταση και τη βοήθειά μας. Και θα την προσφέρουμε, κάθε ένας από εμάς, χωρίς φειδώ», τόνισε.
Όπως επεσήμανε η κ. Μπακογιάννη, «η Τουρκία, που με το στρατό κατοχής καθορίζει και το βαθμό ευελιξίας της Τουρκοκυπριακής πλευράς στη διαπραγμάτευση, έχει ακόμα χρόνο για να δείξει ότι οι διακηρύξεις περί μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες δεν είναι μόνο λόγια. Μέχρι το τέλος του έτους, θα αξιολογηθεί η συμμόρφωσή της με το λεγόμενο Πρωτόκολλο της Άγκυρας και η ανταπόκρισή της στην υποχρέωση ομαλοποίησης των σχέσεών της με την Κυπριακή Δημοκρατία».
«Η Τουρκία πρέπει να αντιληφθεί ότι ειδική μεταχείριση δεν θα υπάρξει. Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται. Αλλιώς υπάρχουν συνέπειες. Ευρώπη αλά καρτ δεν υπάρχει για κανέναν. Η εκπλήρωση των δεσμεύσεων, η έμπρακτη επίδειξη ευρωπαϊκής συμπεριφοράς, είναι ο μόνος δρόμος που οδηγεί την Τουρκία στην Ευρώπη», υπογράμμισε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Η ξεκάθαρη πολιτική πλήρης προσαρμογή, πλήρης ένταξη καθορίζει τη στάση μας, χωρίς παρεκκλίσεις, χωρίς λευκές επιταγές».
Στο σημείο αυτό η κ. Μπακογιάννη εξήρε το ρόλο των Ελλήνων διπλωματών που παρακολουθούν κάθε πτυχή των ελληνοτουρκικών και ευρωτουρκικών σχέσεων. «Ξέρω τον αγώνα που κάνετε και που μερικοί επιπόλαια επιχειρούν να μειώσουν. Σας ευχαριστώ για την προσφορά σας, κι ας ξέρω καλά ότι για σας είναι ιερό καθήκον», κατέληξε στην ομιλία της η υπουργός Εξωτερικών.
Σε αυτή την σημαντική συγκυρία αναλαμβάνει επικεφαλής της υπηρεσιακής ιεραρχίας του υπουργείου, ο πρέσβης Αριστείδης Σάνδης, σημείωσε η κ. Μπακογιάννη, «ένας έμπειρος διπλωμάτης, ένας άνθρωπος που χαίρει του σεβασμού και της εκτίμησης από το σύνολο των συναδέλφων του» και του ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο του. Παράλληλα η υπουργός εξήρε την προσφορά του απερχόμενου γ.γ. πρέσβη Αριστείδη Αγαθοκλή (που αποχωρεί από την ενεργό διπλωματική δράση), τόσο συνολικά κατά τη διάρκεια της πλούσιας τριακονταπενταετούς διπλωματικής του καριέρας, όσο και κατά τη θητεία του ως γενικός γραμματέας του υπουργείου.

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

4 σχόλια :

  1. ΑΠΟ Ο,ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΒΑΔΙΖΟΥΜΕ ΟΛΟΤΑΧΩΣ ΓΙΑ ΤΟ 'ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ'! ΜΙΑ ΛΥΣΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΦΗΝΕΙ ΜΙΑ ΓΛΥΚΟΠΙΚΡΗ ΓΕΥΣΗ! ΕΚΕΙΝΟ ΠΟΥ ΜΕ ΑΝΗΣΥΧΕΙ, ΕΙΝΑΙ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΕΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΑΣ! ΘΑ ΠΑΨΟΥΝ ΟΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ ΝΑ ΟΝΕΙΡΕΥΟΝΤΑΙ Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΚΑΙ ΦΙΛΙΠΠΟ; ΘΑ ΠΑΨΟΥΝ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΕΠΕΚΤΑΤΙΚΕΣ ΒΛΕΨΕΙΣ; ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φυσικά και δεν θα πάψουν ποτέ να κοιτάζουν προς την Θεσσαλλονίκη. Πολύ φοβάμαι πως αν είχαν 10 αεροπλάνα, θα μας απειλούσαν και με πόλεμο εάν ισχυριζόμασταν πως η Μακεδονία είναι Ελληνική!!! Το δε χειρότερο, που φοβάμαι, είναι πως σε μία τέτοια περίπτωση τα δικά μας γελοία πολιτικά κατασκευάσματα, θα έμπαιναν σε τραπέζι διαπραγματεύσεων... !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το όνομα Βόρεια Μακεδονία δε μου αφήνει γλυκόπικρη αλλά πικρότατη γεύση! Είναι στην ουσία η επιβεβαίωση και από ελληνικής πλευράς, αν γίνει αποδεκτό, ότι η νότια Μακεδονία είναι κατεχόμενη. Με μία λέξη αυτό λέγεται ξεπούλημα!

    ΑΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Λόγια του αέρα, απειλές της πλάκας κι από την πίσω πόρτα, χαρίζουμε το όνομα Μακεδονία στους Σκοπιανούς, το μισό Αιγαίο, την Κύπρο ή ό,τι άλλο στους Τούρκους!
    Είναι ΠΡΟΔΟΤΕΣ. Και δεν είναι προδότες μόνο η Ντόρα και ο καταλληλότερος. Προδότες είναι και οι 149 που τους στηρίζουν. Σφογγοκωλάριοι του αισχύστου είδους, σκουλήκια απόγονοι του Εφιάλτη και του Νενέκου.
    ΚΙ ΑΥΤΟΥΣ ΕΜΕΙΣ ΤΟΥΣ ΨΗΦΊΖΟΥΜΕ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]