Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σάκος του μποξ Αθήνα και Λευκωσία

Άγκυρα: Εξαγωγή έντασης και μεταφορά

των πιέσεων στην ελληνική πλευρά

Του Κώστα Βενιζέλου
Σχεδιασμός μέχρι το Δεκέμβριο από το τουρκικό ΥΠΕΞ για Κυπριακό, ελλα- δοτουρκικά και ενταξιακές

Ενταση, εκφοβισμός, απειλές με φόντο τον μπαμπούλα ενός θερμού επεισοδίου, αποτελούν τη συνταγή της Άγκυρας έναντι της Ελλάδος και της Κύπρου.
Η τακτική που υιοθετείται από την Τουρκία είναι να μεταφέρει πιθανές πιέσεις που αναμένεται να δεχθεί ενόψει και της αξιολόγησής της από την Ε.Ε. το Δεκέμβριο, στη Λευκωσία και την Αθήνα. Να διαχειριστούν, δηλαδή, οι δυο κυβερνήσεις το τρίμηνο (Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου) υπό την σκιά των τουρκικών απειλών αλλά και τις παραινέσεις των τρίτων ότι «δεν πρέπει να εξαγριωθεί περισσότερο η Τουρκία, πρέπει να βοηθηθεί στην Ε.Ε., να λύσουμε τις διαφορές».
Από τη Θράκη, Αιγαίο μέχρι την Κύπρο, το μέτωπο θα είναι ανοικτό τους επόμενους μήνες και θα αποτελεί το όπλο της Άγκυρας για να μεταφέρει το σκηνικό των πιέσεων σε άλλους. Το Δεκέμβριο ενώ θα κρίνεται η Τουρκία, στο επίκεντρο θα είναι Ελλάδα και Κύπρος...
Οι συνεχείς παραβιάσεις στο Αιγαίο ( δεν θα φθάσουν μέχρι και θερμό επεισόδιο καθώς γνωρίζουν και τα όρια της Ελλάδος), οι εξαγγελίες για έρευνες για πετρέλαιο στις περιοχές εντός των χωρικών υδάτων Ελλάδος και Κύπρου, αποτελούν μέρος της τακτικής αυτής.
Δεν πρέπει να θεωρείται τυχαίο το γεγονός ότι αποφάσισαν να στείλουν ερευνητικό πλοίο αντί πολεμικό, θέλοντας προφανώς να χειρισθούν το ζήτημα αυτό πιο «διπλωματικά» αλλά και να εκθέσουν Αθήνα και Λευκωσία, όταν αντιδράσουν. Σημειώνεται ότι η Άγκυρα θα χαρακτηρίσει ως «νομική διαφορά» τα όσα θα υποστηρίξουν Ελλάδα και Κύπρος για τις παραβιάσεις και θα ζητήσει, κυρίως σε ό,τι αφορά την Αθήνα, διαιτησία.
Επιπροσθέτως στο Κυπριακό δεν πρόκειται να διαφοροποιηθούν επί της ουσίας, για αυτό προβαίνουν και σε δημόσιες τοποθετήσεις καθορίζοντας τα πλαίσια των κινήσεών τους.
Οι εντολές που έλαβε ο Ταλάτ προσφάτως όταν επισκέφθηκε την Άγκυρα, είναι να διατηρήσει τη διαδικασία μέχρι το Δεκέμβριο, χωρίς να αποκλίνει από τη γραμμή που καθορίσθηκε εξαρχής. Οι οδηγίες αφορούν περισσότερο την τακτική: Διατήρηση των διαφορών, ανάδειξη μικρών συγκλίσεων και πρόκληση επιδιαιτησίας για να μην καταρρεύσει η διαδικασία.
Σε ό,τι δε αφορά την εφαρμογή των υποχρεώσεών της στο πεδίο των κυπρογενών (άνοιγμα λιμανιών και αεροδρομίων σε κυπριακά πλοία και αεροπλάνα), η Τουρκία έχει διασυνδέσει την εκπλήρωσή τους με το απευθείας εμπόριο Ευρωπαϊκής Ένωσης - ψευδοκράτους (που δεν είναι στην ατζέντα των Βρυξελλών) παραπέμποντας παράλληλα για μετά τη λύση του Κυπριακού.
Στο τουρκικό ΥΠΕΞ, ο σχεδιασμός είναι σαφής. Να αποφύγει η Άγκυρα τις πιέσεις και να μην έχει απώλειες μέχρι το Δεκέμβριο αλλά και αργότερα. Αυτή η τακτική θα έχει ασφαλώς δυσκολίες κυρίως στο πεδίο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωστόσο, στην Τουρκία θεωρούν πως μέχρι τώρα έχουν καταφέρει να προχωρήσει η διαδικασία ένταξής τους, χωρίς «παράπλευρες απώλειες», στο Κυπριακό και στα ελλαδοτουρκικά. Κι αυτό θα συνεχισθεί.
Στο χώρο των εν δυνάμει μεσολαβητών, εκείνο το οποίο επιδιώκεται είναι να περάσει ομαλά η Τουρκία το Δεκέμβριο και εάν αυτό γίνει κατορθωτό, να επιλυθούν και οι «διαφορές» με Ελλάδα και Κύπρο. Διαφορετικά, θα υπάρξουν δικές τους παρεμβάσεις, με ό,τι μπορεί να σημαίνει τούτο.

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Ασχολουμαστε συνεχως με το τι κανουν οι Τουρκοι, αλλα το δικο μας υπ. Εξωτ. τι κανει???
    Ειδικα σε μια περιοδο οπου η σουηδικη προεδρια υποστηριζει την Τουρκια!!

    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]