Μπροστά στην ολοκληρωτική οικονομική κατάρρευση οι πολιτείες των ΗΠΑ
Στο κόκκινο βρίσκονται οι προϋπολογισμοί των πολιτειών στην Αμερική, με αποτέλεσμα να απειλείται η ίδια η λειτουργία τους και οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων.
Δραματικές συνεδριάσεις χώρα στα κοινοβούλια των πολιτειών στις ΗΠΑ, καθώς οι νομοθέτες προσπαθούν ν' αποφύγουν το κλείσιμο της κυβέρνησης και οδυνηρές περικοπές στον προϋπολογισμό. Η κατάσταση είναι χειρότερη στην Καλιφόρνια, η οποία αντιμετωπίζει έλλειμμα ύψους 24,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το μεγαλύτερο στην ιστορία της.
Το τέλος του Ιουνίου σηματοδοτεί το τέλος του οικονομικούς έτους σε πολλές πολιτείες, κάτι που σημαίνει ότι στα κοινοβούλια πραγματοποιούνταν μεταμεσονύχτιες συνεδριάσεις προκειμένου να προλάβουν τις προθεσμίες και να περάσουν τον προϋπολογισμό τους. Αυτά συμβαίνουν σε μία χρονιά όπου κυριαρχεί η ύφεση και τα οικονομικά των πολιτειών απειλούνται με κατάρρευση.
Στην Καλιφόρνια, ο κυβερνήτης Άρνολντ Σβάρτσενέγκερ και οι πολιτειακές αρχές προσπάθησαν να βρουν ένα τρόπο για να μειώσουν το τεράστιο έλλειμμα και ν' αποφύγουν την έκδοση ενός ειδικού ομολόγου, προκειμένου να καταβάλλει τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Ωστόσο, η κακή οικονομική κατάσταση της Καλιφόρνιας απειλή την οικονομία όλης της χώρας, εξαιτίας του μεγέθους της.
Σε περίπτωση που η Καλιφόρνια προχωρήσει στην λήψη του ειδικού ομολογιακού δανείου, θα πρέπει να έχει τη συγκατάθεση των τραπεζών. Η αποπληρωμή του δανείου θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο.
Οι πολιτείες στο κόκκινο
Από την άλλη πλευρά πολιτείες όπως η Αριζόνα, το Ιλινόι, η Ιντιάνα, το Οχάιο, το Κονέκτικατ, το Μισισιπί και η Πενσιλβάνια ψήφισαν τον προϋπολογισμό τους λίγη ώρα πριν τη λήξη της προθεσμίας, προκειμένου ν' αποφύγουν τις οδυνηρές επιπτώσεις.
Μάλιστα, το Οχάιο για ν' αποφύγει το αδιέξοδο στον προϋπολογισμό, ψήφισε σχέδιο εξόδων επτά ημερών. Το σχέδιο αυτό θα επιτρέψει την πολιτεία να λειτουργήσει κανονικά, ενώ θα συνεχίζονται οι συζητήσεις για τον προϋπολογισμό.
Εξάλλου, η Ιντιάνα απέφυγε την τελευταία στιγμή το κλείσιμο των κρατικών υπηρεσιών και της κυβέρνησης, καθώς επετεύχθη συμφωνία για τον προϋπολογισμό. Στο γειτονικό Ιλινόι ωστόσο, η νέα οικονομική περίοδος θα ξεκινήσει χωρίς κάποιο σχέδιο ή προϋπολογισμό για την πληρωμή των δημοσίων υπαλλήλων ή των πολιτειακών υπηρεσιών. Η κυβέρνηση της πολιτείας δεν θα κλείσει χωρίς προϋπολογισμό, ωστόσο οι νομοθέτες αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο έλλειμμα στην ιστορία του Ιλινόι.
Στο Κονέκτικατ, η κυβερνήτης Μ. Τζόντι Ρελ υπέγραψε νόμο προκειμένου να συνεχιστεί κανονικά η λειτουργία των πολιτειακών υπηρεσιών με τη νέα οικονομική περίοδο, ακόμη και χωρίς προϋπολογισμό για τα επόμενα δύο χρόνια. Η κ. Ρελ υποστηρίζει ότι οι πολίτες δεν θα καταλάβουν κάποια διαφορά, οι ηγεσίες των πόλεων ωστόσο, φοβούνται ότι θα υπάρξουν καθυστερήσεις στα πολιτειακά κονδύλια, από τα οποία χρηματοδοτούνται όλα τα δημόσια έργα από την εκπαίδευση έως την οδική ασφάλεια.
Η Πενσιλβάνια βρέθηκε και αυτή στη θέση να μην μπορεί να πληρώσει τους δημοσίους υπαλλήλους εάν δεν λυθεί το αδιέξοδο με τον προϋπολογισμό. Οι δημόσιοι υπάλληλοι θα λάβουν ένα μέρος του μισθούς τους στις 17 και 24 Ιουλίου, ενώ οι υπόλοιποι μισθοί τους θα παρακρατηθούν μέχρι να λυθεί το πρόβλημα. Θα πληρωθούν τους μισθούς τους αναδρομικά. Ο κυβερνήτης Εντ Ρέντελ ανακοίνωσε ότι δέκα τράπεζες και οικονομικοί συνεταιρισμοί συμφώνησαν να βοηθήσουν τους 69.000 δημοσίους υπαλλήλους της Πενσιλβάνια προσφέροντάς τους χαμηλότοκα ή άτοκα δάνεια.
Στις περισσότερες πολιτείες διεξάγεται διάλογος εάν οι πολιτείες θα πρέπει να αυξήσουν τους φόρους, ώστε να καλύψουν το κενό στον προϋπολογισμό τους. Ωστόσο, Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ αρνήθηκε να προχωρήσει σ' ένα τέτοιο μέτρο.
Το έλλειμμα της Καλιφόρνια φτάνει το 1/4 του προϋπολογισμού της, διευρύνθηκε ωστόσο δραματικά μέσα στο 2009, καθώς κατέρρευσαν τα έσοδα από τη φορολογία. Η πολιτεία της Καλιφόρνια διαθέτει πλέον πολύ λίγα χρήματα για να πληρώσει όλους τους λογαριασμούς της. Παρόλα αυτά η πολιτεία δεν κινδυνεύει άμεσα να μείνει χωρίς χρήματα. Μπορεί τα έξοδα σε λογαριασμούς να ξεπεράσουν τα έσοδα, το ειδικό ομολογιακό δάνειο όμως θα καθυστερήσει τη δημοσιονομική κρίση, έως ότου υπάρξει συμβιβασμός στο κοινοβούλιο, που αναμένεται μέσα στη χρονιά.
Επιπλέον, η Καλιφόρνια έχει έναν διετή προϋπολογισμό που «τρέχει» για τη διετία 2009 - 2010, ο οποίος εγκρίθηκε μόλις τον Φεβρουάριο. Ωστόσο, τα έξοδα έχουν εκτροχιάσει τον προϋπολογισμό. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η οικονομική κρίση, η οποία οδήγησε σε πτώση 35% των εσόδων από το φόρο εισοδήματος.
Οι Δημοκρατικοί που διαθέτουν την πλειοψηφία και στα δύο σώματα της Βουλής, θέλουν να σώσουν τον προϋπολογισμό, προχωρώντας σε περικοπές ύψους 11 δισεκ. δολαρίων στα έξοδα, αυξάνοντας τους φόρους στα προϊόντα καπνού, στις πετρελαϊκές εταιρείες και για τα οχήματα ώστε να κρατήσουν ανοιχτά τα δημόσια πάρκα Ο Σβάρτσενέγκερ από την πλευρά του προτείνει πιο δραστικά μέτρα ώστε να εξοικονομηθούν 16 δισεκ. δολάρια. Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια προτείνει να καταργηθεί η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για 930.000 παιδιά, που προέρχονται από χαμηλόμισθες οικογένειες και να εξαλείψει το κράτος - πράονοιας της πολιτείας. Προτείνει επίσης να μειωθούν για ακόμη μία φορά οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων κατά 5%.
Πρωτοβουλίες σε ομοσπονδιακό επίπεδο
Σε ομοσπονδιακό επίπεδο, ο πολιτειακός επιθεωρητής, Τζον Τσιανγκ δήλωσε ότι εάν μέχρι την Πέμπτη οι βουλευτές δεν συμφωνήσουν σε μέτρα ώστε οι προϋπολογισμοί να ισοσκελισθούν, τότε θα αναγκαστεί να εκδώσει ειδικά ομολογιακά δάνεια, η αξία των οποίων αναμένεται να φτάσει τα 3 δισεκ. δολάρια μέσα στον Ιούλιο. Αυτά τα ομόλογο θα αποσταλούν σε όσους συνεργάζονται με τις πολιτείες, στους συνταξιούχους, τους φοιτητές, σε άτομα με χαμηλό εισόδημα, σε άτομα με αναπηρίες και σε όλα τα άτομα που εξαρτώνται από το κοινωνικό κράτος των πολιτειών ή προσφέρουν υπηρεσίες σε αυτές. Οι δήμοι από την πλευρά τους δεν μπορούν να καλύψουν τα κοινωνικά προγράμματα, που βρίσκονται στην δικαιοδοσία τους.
Στη Γερουσία οι Δημοκρατικοί προσπάθησαν αυτή την εβδομάδα να περάσουν για δεύτερη φορά μέσα σε δύο μέρες, να περάσουν προσωρινά μέτρα που θα εξοικονομούσαν χρήματα, κυρίως από περικοπές στην Παιδεία. Με τα μέτρα αυτά θα αποφεύγονταν ή άμεσα ανάγκη για ειδικά ομολογιακά δάνεια. Ωστόσο, δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν τα 2/3 των ψήφων, καθώς συνάντησαν την αντίδραση των Ρεπουμπλικάνων. Οι Δημοκρατικοί υποστηρίζουν ότι τα μέτρα αυτά θα βοηθήσουν να εξοικονομηθούν 4 δισεκ. δολάρια.
Κοσμοκρατορες υπο πτωχευσιν
ΑπάντησηΔιαγραφή