Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Νέα τουρκικά παιγνίδια

Αυτή τη φορά η κυβέρνηση Ερντογάν έδωσε την περασμένη Πέμπτη το «πράσινο φως» στην τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου (ΤΡΑΟ) να πραγματοποιήσει έρευνες εντοπισμού πετρελαίου και φυσικού αερίου σε περιοχή και εκτός των τουρκικών χωρικών υδάτων, στην Ανατολική Μεσόγειο, κοντά στα παράλια της Κύπρου.
Το κυβερνητικό διάταγμα για πετρελαϊκές έρευνες τέθηκε αμέσως σε ισχύ, σύμφωνα με την τουρκική Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Με τον τρόπο αυτόν η Άγκυρα ανεβάζει και πάλι το θερμόμετρο της έντασης στην περιοχή, καθώς η κίνηση αυτή θα μπορούσε να προκαλέσει νέες αντεγκλήσεις τόσο με την Κυπριακή Δημοκρατία, τα κυριαρχικά δικαιώματα της οποίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της αμφισβητεί, όσο και με την Ελλάδα.
Τουρκικό δημοσίευμα
Δημοσίευμα της αγγλόφωνης έκδοσης της τουρκικής εφημερίδας «Ζαμάν» αναφέρει ότι «η ενέργεια αυτή της Άγκυρας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου κοντά στα κυπριακά παράλια αναμένεται να προκαλέσει διαμάχη, καθώς πιθανότατα θα ερμηνευθεί από πολλούς ως επίδειξη της αποφασιστικότητας της Τουρκίας να προστατεύσει τα δικαιώματά της και τα συμφέροντά της στην περιοχή, όταν αντιμετωπίσει μια μονομερή κίνηση εκ μέρους των Ελληνοκυπρίων σχετικά με την έρευνα για πετρέλαιο». Όπως προβλέπει το τουρκικό κυβερνητικό διάταγμα, η Άγκυρα εξουσιοδοτεί την ΤΡΑΟ να πραγματοποιήσει γεωλογικές έρευνες πέραν των τουρκικών χωρικών υδάτων σε τέσσερις περιοχές, δύο στη λεκάνη της Ατάλιας και δύο στη λεκάνη της Μούγκλας, απέναντι δηλαδή από τη Ρόδο. Οι τέσσερις περιοχές καλύπτουν συνολική θαλάσσια έκταση 20.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Όλοι στην περιοχή ΑΟΖ…
Το θέμα περιπλέκεται ακόμη περισσότερο με την ανακοίνωση της κυπριακής κυβέρνησης, η οποία εξεδόθη πριν από ένα μήνα και σύμφωνα με την οποία η Κύπρος έχει παραχωρήσει άδεια σε μεγάλη αμερικανική εταιρεία ενέργειας να προχωρήσει σε έρευνες στην περιοχή εντός της ΑΟΖ Κύπρου. Η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Τουρκίας, η οποία προειδοποίησε ότι δεν αναγνωρίζει την ΑΟΖ Κύπρου και επιπλέον ότι θα πρέπει η εκμετάλλευση των πετρελαίων να γίνει από κοινού με τους Τουρκοκυπρίους όταν λυθεί το Κυπριακό. Το ίδιο διάστημα οι τουρκικές εφημερίδες δημοσίευαν αναλύσεις για το θέμα αυτό, λέγοντας ότι «ο τουρκικός στόλος καραδοκεί στην περιοχή». Η κυπριακή κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε συμφωνία με την Αίγυπτο και το Λίβανο για τις έρευνες για πετρέλαιο και έχει χωρίσει την ΑΟΖ της σε 12 «θαλάσσια οικόπεδα», όπως τα χαρακτήρισε, και ήδη έδωσε άδεια για έρευνες στην αμερικανική εταιρεία. Την εξέλιξη αυτή είχε ανακοινώσει στη Λευκωσία ο εκεί Αμερικανός πρεσβευτής. Σημειωτέον ότι στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και εντός της ΑΟΖ Ισραήλ διεξάγονται και άλλες έρευνες για λογαριασμό του Τελ Αβίβ για εντοπισμό πετρελαίου και ήδη η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι έρευνες προχωρούν ομαλά. Ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών κ. Μπουράκ Οζουγκεργκίν είχε προειδοποιήσει προσφάτως τη Λευκωσία: «Ο τουρκοκυπριακός λαός έχει δικαιώματα στην περιοχή, όπως και η Τουρκία επίσης έχει δικαιώματα και συμφέροντα εκεί. Η πρόθεσή μας να τα προστατεύσουμε είναι γνωστή σε όλους».
Ο Πρόεδρος δεν σχολιάζει τουρκικά δημοσιεύματα
Κληθείς χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να σχολιάσει δημοσίευμα στον τουρκικό Τύπο για κυβερνητικό διάταγμα που εξουσιοδοτεί την τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου να πραγματοποιήσει έρευνες στην περιοχή εκτός των τουρκικών χωρικών υδάτων, στην ανατολική Μεσόγειο, απάντησε ότι δεν είναι δουλειά του να απαντά στα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου.
Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε ότι η Κύπρος θα πρέπει να καταγγείλει προς κάθε κατεύθυνση την προκλητική παραβίαση από την Τουρκία των κανόνων του διεθνούς δικαίου, σε ό,τι αφορά τις έρευνες για υδρογονάνθρακες σε περιοχές που ανήκουν στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πρόσθεσε ότι, με βάση τα γεγονότα, θα πρέπει να αναμένεται κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας και επιθετικότητας.
Ο κ. Ομήρου είπε ότι «η εξέλιξη αυτή, μετά τη δημοσίευση σχετικού διατάγματος στην Επίσημη Εφημερίδα της Τουρκικής Δημοκρατίας, για διενέργεια ερευνών για υδρογονάνθρακες σε θαλάσσιες περιοχές που, δυνάμει του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας, ανήκουν στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου, συνιστά μία αφόρητη πρόκληση σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πρόσθεσε ότι «λαμβανομένου δε, υπόψη του γεγονότος ότι μόλις πριν από δύο ημέρες είχαμε την προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, όπου αμφισβητούνται ευθέως όλα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο, θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε, και δεν θέλουμε να είμαστε μάντεις κακών, για μία κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας και επιθετικότητας».
Ανησυχία στην Αθήνα
Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ανδρέας Λοβέρδος, με αφορμή δημοσίευση της τουρκικής Εφημερίδας της Κυβερνήσεως περί γεωφυσικών ερευνών στην Ανατολική Μεσόγειο, σε δήλωσή του επισήμανε χθες πως η Τουρκία πρέπει να πάρει το αυστηρό μήνυμα, ότι «η συμμόρφωσή της με το δίκαιο της θάλασσας αποτελεί μονόδρομο, προκειμένου να υπηρετηθούν -και εκ μέρους της- οι αρχές της καλής γειτονίας, καθώς και η ευρωπαϊκή της πορεία».
Ο κ. Λοβέρδος, στη δήλωσή του, παρατηρεί ότι «κάθε ημέρα, προκύπτει από την πλευρά της Τουρκίας και ένα νέο θέμα, που επιβαρύνει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις».
Σε μιαν άλλη εξέλιξη, το Τμήμα Εξωτερικής Πολιτικής της Ελλάδας εξέφρασε την ανησυχία του «για τις νέες εντάσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με αιχμή τις επαναλαμβανόμενες απαράδεκτες υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών αεροπλάνων πάνω από τα ελληνικά νησιά Αγαθονήσι, Φαρμακονήσι και Φούρνοι».

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Για να δουμε αν η Μπακογιαννη θα επισκεφθει την Τουρκια τον Αυγουστο για να συνομιλησει με τον Νταβουτογλου για "διμερη" θεματα!!

    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]