Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τα Σκόπια υπέβαλαν χθες το υπόμνημα, αλλά...

Ξέρουν πως είναι ανώφελο να ελπίζουν

Η ΠΓΔΜ υπέβαλε χθες στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης το υπόμνημά της για την προσφυγή που έχει κάνει κατά της Ελλάδας, υποστηρίζοντας ότι παραβίασε την ενδιάμεση συμφωνία του 1995, βάζοντας βέτο για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ στη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας τον Απρίλιο του 2008.
Στα Σκόπια όμως, αντίθετα απ ό,τι είχε γίνει τον περασμένο Νοέμβριο από την κυβέρνηση του Ν. Γκρούεφσκι, όταν και κατατέθηκε η προσφυγή, κρατούν τώρα χαμηλούς τόνους.
Το πρώτο που επισημαίνουν οι τοπικοί αναλυτές είναι ότι θα χρειαστούν αρκετά χρόνια ώστε το Διεθνές Δικαστήριο να καταλήξει σε ετυμηγορία. Ακόμη νομικοί εμπειρογνώμονες ανέφεραν στα ΜΜΕ πως, αν και η απόφαση του Δικαστηρίου φέρεται να είναι δεσμευτική για τα δύο μέρη, μπορεί να μην είναι εκτελεστή και από τις δύο πλευρές. Ρεαλιστικά αυτό σημαίνει ότι, κι αν ακόμη κέρδιζε η ΠΓΔΜ, δεν μπορεί να υπάρξει καμία εγγύηση ότι η Ελλάδα θα άρει το βέτο της στο ΝΑΤΟ.
Η κατάθεση του υπομνήματος έγινε στο πρωτόκολλο του δικαστηρίου από τον πρέσβη της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ, που στο παρελθόν υπήρξε ειδικός διαπραγματευτής της χώρας του στις συνομιλίες με την Ελλάδα για το όνομα υπό τον Μάθιου Νίμιτς.
Σύμφωνα με τον κ. Ντιμιτρόφ, η Ελλάδα πρέπει να καταθέσει το απαντητικό της υπόμνημα μέχρι τις 20 Ιανουαρίου και μετά το Δικαστήριο θα διαβουλευτεί με τα δύο εμπλεκόμενα μέρη και θα αποφασίσει τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί. Επίσης έκανε λόγο και για εμπειρογνώμονες από το εξωτερικό, που βοήθησαν στην προετοιμασία του υπομνήματος.
Να σημειωθεί ότι η διαδικασία που θα ακολουθήσει το Δικαστήριο έχει μείνει ανοικτή, ενώ σύμφωνα με τους κανόνες του και τα δύο μέρη δεν θα πρέπει να κοινοποιήσουν το περιεχόμενο των υπομνημάτων τους μέχρι να αρχίσουν οι προφορικές ακροάσεις.
Φυσικά, όλοι οι σοβαροί άνθρωποι που βρίσκονται στα Σκόπια, γνωρίζουν πολύ καλά πως οι παραβιάσεις της ενδιάμεσης συμφωνίας με την Ελλάδα, έχουν γίνει από την πλευρά των Σκοπίων και όχι από την πλευρά της Αθήνας, η οποία έχει επιδείξει αδικαιολόγητη υπομονή στις συνεχείς "επιθέσεις", τους εμπαιγμούς και το γενικότερο κλίμα γελοιότητας που προσπαθεί να επιβάλει ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Νίκολα Γκρούεφσκι.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]