Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σενάριο κρίσης με την Τουρκία και πιθανές αντιδράσεις

Είναι δυνατή μία Ελληνοτουρκική σύρραξη;

Είναι γνωστό πως οι σχέσεις με την Τουρκία, το τελευταίο ιδιαίτερα διάστημα, είναι απολύτως τεταμένες και προδίδουν μία διάθεση της τουρκικής πολιτικής αλλά και στρατιωτικής ηγεσίας για σοβαρή κλιμάκωση έως και την δημιουργία ενός (ή περισσότερων) "θερμού επεισοδίου". Η παθητική στάση της Ελλάδας, που επιμένει να διατηρεί πολιτική "χαμηλών τόνων" δημιουργεί αίσθηση ανωτερότητας της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής αλλά και την αίσθηση αποδοχής κατωτερότητας στην πλευρά των Ελλήνων πολιτικών.
Δύσκολα να μιλήσει κανείς για την προοπτική ελληνοτουρκικής κρίσης στο Αιγαίο. Και τι να πει;
Αν πούμε αυτό που έχουμε στο μυαλό μας, μας βγάζουν «ακραίους» και «πολεμοκάπηλους».
Αν δεν πούμε αυτό που έχουμε στο μυαλό μας, βγαίνουμε ηττοπαθείς και μοιρολάτρες…
Ας είναι λοιπόν, ας τα πούμε έξω από τα δόντια:
Πρώτον, τα θερμά επεισόδια ΔΕΝ ισοδυναμούν με πόλεμο. Για την ακρίβεια γίνονται για να ΜΗ γίνει Πόλεμος.
Δεύτερον στα θερμά επεισόδια οι εχθροπραξίες λήγουν με παρέμβαση της «διεθνούς κοινότητας» (ή του «συμμαχικού παράγοντα»). Και οι διαπραγματεύσεις αρχίζουν ανάλογα με το ποιος βρέθηκε στο τέλος να κερδίζει…
Τρίτον, η Ελλάδα δεν μπορεί – ενδεχομένως – να κερδίσει ένα Πόλεμο με την Τουρκία (που δεν θα τον αφήσουν να κλιμακωθεί, έτσι κι αλλιώς). Αλλά μπορεί να κερδίσει ένα «θερμό επεισόδιο». Ή μπορεί να βρεθεί να κερδίζει στο τέλος μιας αλυσίδας δύο-τριών τέτοιων θερμών επεισοδίων. Μιλάμε για αεροναυτικά επεισόδια, που δεν έχουν σημαντικές απώλειες, αλλά έχουν βαρύτατο συμβολισμό, ιδιαίτερα αν βρεθείς στο τέλος να κερδίζεις.
Τέταρτον, η Ελλάδα αρκεί να βρεθεί στο τέλος να ΜΗ χάνει. Διότι αυτό θα είναι «κόλαφος» για την ηγεσία της Άγκυρας (την στρατιωτική, την πολιτική, ή και τις δύο).
Πέμπτον, η Τουρκία εφαρμόζει τις τελευταίες δεκαετίες την στρατηγική win by freight not by fight. Δηλαδή κερδίζει στα σημεία με απειλές όχι με αληθινές εχθροπραξίες. Αμφισβητεί έμπρακτα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, υπονομεύει στην πράξη την άσκησή τους, ύστερα απαιτεί την αλλαγή του νομικού καθεστώτος για την νομιμοποίηση των τετελεσμένων της και ενίοτε προβαίνει και σε ευθείες απειλές. Η δική μας στάση είναι πάντα τα υποχωρούμε αλλά να μην ενδίδουμε!
Αρνιόμαστε να νομιμοποιήσουμε τα τετελεσμένα της, αλλά και δεν μπορούμε να τα σταματήσουμε έμπρακτα. Οπότε κάθε φορά που κλιμακώνει η Άγκυρα περιμένει εμείς να υποχωρήσουμε ξανά. Αν κάποια στιγμή δεν υποχωρήσουμε, τότε θα αιφνιδιαστούν. Και δεν είναι βέβαιο ότι είναι έτοιμοι για κλιμάκωση εμπλοκής με την Ελλάδα, έστω και σε μεμονωμένα επεισόδια.
Έκτον, ύστερα από ένα ή μερικά τέτοια επεισόδια είναι βέβαιο ότι θα πάμε σε διαπραγματεύσεις. Αν τα αποφύγουμε (από κίνδυνο να μην εμπλακούμε) πάλι θα υποχρεωθούμε σε διαπραγματεύσεις. Είναι πιθανότερο να βρεθούμε σε ευνοϊκότερη θέση αν αντισταθούμε παρά αν υποχωρήσουμε χωρίς αντίσταση.
Έβδομον, ύστερα από κάποιο ή κάποια θερμά επεισόδια, είναι βέβαιο ότι τα Ευρωπαϊκά κράτη θα μας στηρίξουν διπλωματικά (είναι υποχρεωμένα άλλωστε, πολλώ μάλλον που τα περισσότερα θα βρουν την ευκαιρία να «κόψουν» οριστικά την τουρκική υποψηφιότητα για ευρωπαϊκή ένταξη). Όσον αφορά τις ΗΠΑ, αυτές μάλλον θα είναι πιο ευνοϊκές έναντι της Τουρκίας, αλλά όσο πιο αποφασιστική η στάση της Ελλάδας, τόσο πιο «συγκρατημένη» θα είναι η στήριξη της Ουάσιγκτον προς την Άγκυρα.
Όγδοο, ένα ή κάποια θερμά επεισόδια που δεν οδηγούν σε πλήρη επικράτηση της Άγκυρας στο Αιγαίο είναι πιθανό να έχουν και σοβαρές εσωτερικές επιπτώσεις στην Τουρκία, καθώς το Κεμαλικό καθεστώς είναι ετοιμόρροπο, αλλά δεν έχει υπάρξει ακόμα αληθινή μεταπολίτευση στην Τουρκία. Αν δεν καταφέρουν μια εύκολη και καθαρή επιτυχία έναντι της Ελλάδας, είναι πιθανό να εισπραχθεί αυτό ως «ήττα» στο εσωτερικό τους, μια «ήττα» που η μία πλευρά θα προσπαθεί να τη φορτώσει στην άλλη, με αποτέλεσμα να αποδυναμωθεί κι άλλο το τουρκικό καθεστώς.
Ένατο, μια έμπρακτη αντίσταση στα τουρκικά τετελεσμένα στο Αιγαίο είναι σήμερα εφικτή. Και θα έχει ευεργετικές επιπτώσεις και μέσα στην ελληνική κοινωνία και στην Κύπρο. Αντίθετα, μια συνθηκολόγηση αμαχητί με τις νέες προκλήσεις της Άγκυρας, θα δημιουργήσει πολιτικό χάος μέσα στην Ελλάδα και πολιτική αποσταθεροποίηση στην Κύπρο.
Δέκατο, από κάθε άποψη, η έμπρακτη αντίσταση στην τουρκική επιθετικότητα έχει πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίες και πολύ μικρότερο ρίσκο, απ’ ό,τι η συνθηκολόγηση για μιαν ακόμα φορά.
Αποφεύγει τον Πόλεμο όποιος ελέγχει τις δυνάμεις του και δεν φοβάται τη σύγκρουση. Αντίθετα φέρνει τον Πόλεμο πιο κοντά και από τις δυσμενέστερες θέσεις για τον εαυτό του, όποιος δείχνει ότι θέλει να αποφύγει την παραμικρή αναμέτρηση με κάθε τρόπο.
Οι λεγόμενοι «Ειρηνόφιλοι» στην Ελλάδα ενθαρρύνουν την τουρκική επιθετικότητα και φέρνουν τον Πόλεμο πιο κοντά.
Κάποτε ο Γεώργιος Παπανδρέου είχε πει ότι «Πόλεμος μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας είναι μια τρέλα! Αλλά αν η Τουρκία ανοίξει την πόρτα του τρελοκομείου, η Ελλάδα δεν θα διστάσει να περάσει το κατώφλι».
Αυτό το «δεν θα διστάσει» ήταν τότε όλα τα λεφτά.
Και ο πόλεμος δεν έγινε…
Θ.Κ.

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

4 σχόλια :

  1. Καλή η ανάλυση ομολογουμένως. Ωστόσο παραβλέπει ένα στοιχείο το οποίο χαρακτηρίζει τη σύγχρονη ελληνική ιστορία από τις αρχές του 20ου αιώνα και ένθεν και το οποίο αποτελεί τη χειρότερη απειλή για οποιοδήποτε έθνος. Την ύπαρξη δηλαδή και δράση κάποιων προσώπων την κρίσιμη στιγμή σε θέσεις κλειδιά τα οποία εξυπηρετούν αλλότρια συμφέροντα.
    Πολύ σωστά η ανάρτηση με λογικά βήματα καταλήγει στο τι είναι συμφέρον για τη χώρα να πράξει. Ωστόσο πως αντιμετωπίζονται εκείνοι οι οποίοι έχουν ακριβώς αυτήν την αποστολή, δηλ. το να πράξει η χώρα αυτό ακριβώς που δεν την συμφέρει? Τέτοιες μέρες που είναι θυμόμαστε τα αίσχη που έγιναν στην Κύπρο από ελληνικής πλευράς. Πιστεύετε αλήθεια ότι έχουν εκλείψει οι Αραπάκηδες, οι Μπονάνοι, οι Γαλατσάνοι και λοιποί οι οποίοι χαίρουν ασυλίας? Έχουν εκλείψει τα σχόλια τύπου "η Κύπρος κείται μακράν", όπου Κύπρος βάλε Καστελόριζο, Ρω, Αγαθονήσι, κ.λ.π? Εγώ προσωπικά πιστεύω ότι έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι επίδοξοι καλοθελητές και αυτό είναι εμφανές τοις πάσι.

    Η χώρα κατά κύριο λόγο κινδυνεύει από την εσωτερική της, άνευ προηγουμένου, άλωση. Ποιό θερμό επεισόδιο με αυτά τα δεδομένα θα μπορέσει να αντιμετωπισθεί? Οι γείτονες χωρίς τις εγγυήσεις των εδώ "ασφαλιστειών δικλείδων" δεν θα ξεμύτιζαν ούτε χιλιοστό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το αρθρο ειναι αριστο και μας δειχνει τον δρομο για ενα προληπτικο (τοπικο ) χτυπημα που θα εχει σιγουρα τον χαρακτηρα του απολυτου αιφνιδιασμου και το πλεονεκτημα θα ειναι σιγουρα με το μερος μας , ως μη αναμενομενο απο τουρκιακης πλευρας.Η σκληρη διαπαραγματευτικη γραμμη δεν ωφελει την USA λαμβανοντας υπ'οψη τον ρωσικο παραγοντα.
    Σημερα χθες και προχθες Τουρκια σημαινει στρατοκρατορια χωρις ορια.Η προβλεπομενη καταρευση του οπως στα τελη του Α'ΠΠ., θα εχει συνεπειες στην ιδια την συνθεση της τουρκιας και ισως κανουμε την βρωμικη δουλεια αλλων που ορεγονται τα νερα του Τιγρη και Ευφραρη αλλα αυτο δεν μας χαλαει.Τουναντιον μπορουμε να συνεργαστουμε μαζι τους και αναφερομαι στο Ισραηλ,οπως και με τους Βουλγαρους στο παρελθον.Το μονο που δεν γνωριζω και θα πρεπει να απαντησουν οι ειδημονες ειναι σε ποιο βαθμο εχει προχωρησει η εσωτερικη αλωση του τουρκικου κρατους απο τους κυριους Κοτς και παρελκομενους και ποιοι ειναι οι αντικειμενικοι τους στοχοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το αρθρο ειναι οντως καταπληκτικο,αλλα πρεπει να κατανοηθει οτι η Ελλαδα δεν μπορει να υποστει γεωγραφικη απωλεια οτι και να γινει!!!
    Το "θερμο" επεισοδιο στα Ιμια με την υποστολη σημαιας απεδειξε οτι οι Ελληνες πολιτικοι δεν εκαναν σωστες εκτιμησεις.
    Τωρα τι εκτιμησεις μπορουν να κανουν ο Καραμανλης και η Μπακογιαννη με την ενδοτικοτητα τους στο ζενιθ, τοσο απεναντι στους Τουρκους οσο και στους Σκοπιανους......

    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κατα αρχήν μία βασική διόρθωση όσο αφορά τη πόρτα του φρενοκομείου την είπε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και όχι ο Γεώργιος Παπανδρέου.
    Το σημαντικό είναι ότι κάποιος το είπε.
    Σήμερα πιο πιόνι του Ν.Α.Τ.Ο. θα το πει??
    Η άποψη μου για τη πιθανότητα να υπάρξει θερμό Ελληνοτουρκικό πολεμικό επεισόδιο υπό φυσιολογικές
    συνθήκες είναι αδιανόητο δεν το ρισκάρει καμία πλευρά.
    Υπάρχει όμως μεγάλη πιθανότητα ενός γενικευμένου πολέμου,προγραμματισμένου απο κέντρα έξω από τη Τουρκία.
    Το Ισραήλ είναι ένας παράγοντας βασικός, δεν θα αφήσει να δημιουργηθεί ένα νέο ΙΡΑΝ τόσο κοντά του.
    Τέλος ένας άλλος παράγοντας στα επόμενα χρόνια που έρχονται είναι το δημογραφικό και για τις δύο χώρες.
    Το 1922 ή Ελλάδα ήταν 7.500.000 και η Τουρκία 16.000.000 το 2020 εμείς θα είμαστε 12.000.000 και η Τουρκία 85.000.000.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]