Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Για τελευταία ευκαιρία επίλυσης του Κυπριακού μίλησε ο Νταβούτογλου

Άφησε πολλά υπονοούμενα για το μετά
Τελευταία ευκαιρία για τον τερματισμό της διαίρεσης στην Κύπρο χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου τις συνομιλίες Χριστόφια - Ταλάτ.
«Είτε θα αλλάξει το καθεστώς στην Κύπρο, πράγμα που επιθυμούμε, είτε θα αναγκαστούμε όλοι να σκεφτούμε εναλλακτικές λύσεις», σημείωσε ο κ. Νταβούτογλου, προσθέτοντας ότι οι εναλλακτικές αυτές λύσεις δεν θα είναι δυνατόν να επιλύσουν το πρόβλημα εντελώς, αλλά η Τουρκία δεν μπορεί να αποδεχτεί άλλο τους «άδικους», όπως τους χαρακτήρισε, αποκλεισμούς που έχουν επιβληθεί στους Τουρκοκυπρίους.
Τις δηλώσεις αυτές φέρεται να έκανε ο κ. Νταβούτγλου σε ομάδα δημοσιογράφων που εκπροσωπούν τα κυριότερα μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία στο πλαίσιο εφ’ όλης της ύλης ενημέρωσης για την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας.
Ο κ. Νταβούτογλου, αναφερόμενος στην επιβράδυνση της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας, είπε ότι η ΕΕ και το Κυπριακό αποτελούν την κατ’ εξοχήν προτεραιότητα στην ατζέντα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας του και επεσήμανε ότι οι σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή βαίνουν καλώς.
«Αντιλαμβάνονται το νέο ρυθμό μεταρρυθμίσεων που έχουμε υιοθετήσει,» είπε και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι σχέσεις Τουρκίας και Ε.Ε. θα αναπτυχθούν τον επόμενο ενάμιση χρόνο επειδή τρεις χώρες-μέλη της ΕΕ, η Σουηδία, η Ισπανία και το Βέλγιο, είναι υπέρ της Τουρκίας και πρόκειται να αναλάβουν την προεδρία της ΕΕ αυτό το διάστημα.
Αναφερόμενος στις επερχόμενες εκλογές στο Ιράκ, ο κ. Νταβούτογλου είπε ότι θα αποτελέσουν κρίσιμο τεστ για ολόκληρη την περιοχή και εξέφρασε την ελπίδα το κοινοβούλιο που θα προκύψει να είναι αντιπροσωπευτικών όλων των εθνικών και θρησκευτικών ομάδων του Ιράκ.
Σχετικά με τις σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία, ο κ. Νταβουτογλου είπε ότι η χώρα του δεν βλέπει τη Ρωσία με ανταγωνιστικό τρόπο, αλλά ως ένα σημαντικό γείτονα με τον οποίο η Τουρκία διατηρεί εμπορικές σχέσεις που ανέρχονται σε 38 δισ. δολάρια. «Το γεγονός ότι βελτιώνουμε τις σχέσεις μας με την ΕΕ δεν σημαίνει ότι εξασθενίζουν οι δεσμοί μας με τη Ρωσία,» παρατήρησε και πρόσθεσε ότι η αναμενόμενη επίσκεψη του Ρώσου Πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Πούτιν θα έχει μεγάλη σημασία για τις τουρκορωσικές σχέσεις.
Ο κ. Νταβούτγλου περιέγραψε τις νέες παραμέτρους της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, από μια πολιτική μηδενικών προβλημάτων στις σχέσεις της χώρας του με τον υπόλοιπο κόσμο σε μια πολιτική μέγιστης συνεργασίας, με στόχο την αύξηση της ευημερίας και των ωφελημάτων για όλους σε ένα ενοποιημένο κόσμο.

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Οι Τουρκοι υποννοουν οτι, ειτε θα βρεθει λυση στα δικα τους μετρα ειτε θα υπαρξει διχοτομηση???
    Ποιος θα νομιμοποιουσε μια "διχοτομηση" ??
    Οι Ε/Κ παντως σιγουρα οχι, αλλα ουτε και το Συμβουλιο Ασφαλειας.

    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι Τουρκοι υποννοουν οτι, ειτε θα βρεθει λυση στα δικα τους μετρα ειτε θα υπαρξει διχοτομηση???
    Ποιος θα νομιμοποιουσε μια "διχοτομηση" ??
    Οι Ε/Κ παντως σιγουρα οχι, αλλα ουτε και το Συμβουλιο Ασφαλειας.

    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]