Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μπαγκίς: Η Τουρκία διαθέτει καλή θέληση...

Εξισώνεται ο θύτης με το θύμα...!

Στόχος της Τουρκίας είναι η πλήρης ένταξή της στην ΕΕ και δεν πρόκειται να συμβιβαστεί με κάτι λιγότερο, υποστήριξε χθες από τις Βρυξέλλες ο υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων και επικεφαλής της τουρκικής διαπραγματευτικής ομάδας Εγκεμέν Μπαγκίς, σε ομιλία του στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής.
Αναφερόμενος στον Έλληνα πρωθυπουργό, ο κ. Μπαγκίς επεσήμανε ότι «είναι ένας παλιός και έμπιστος φίλος της Τουρκίας» και σημείωσε την «καλή χημεία» μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών, γεγονός που, όπως ανέφερε, συμβάλλει θετικά στην επίλυση των διμερών θεμάτων.
Παράλληλα, «εσωτερικό ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων» χαρακτήρισε την επαναλειτουργία της σχολής της Χάλκης, τονίζοντας ότι «οι Ελληνορθόδοξοι Τούρκοι πολίτες έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους, γεγονός που μας υποχρεώνει να αναζητούμε τρόπους εντός του τουρκικού δικαιϊκού συστήματος ώστε να μπορέσουμε να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες τους».
Ο κ. Μπαγκίς υποστήριξε δε πως «και η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να αφουγκραστεί τις ανάγκες της τουρκικής μειονότητας της δυτικής Θράκης», ξεκαθαρίζοντας ότι δεν αναφέρεται σε «αμοιβαιότητα» μεταξύ των δύο θεμάτων, αλλά σε «ταυτόχρονες δράσεις, για ένα κοινό πνεύμα καλής θέλησης».
«Εμείς από την πλευρά μας διαθέτουμε την καλή θέληση αλλά δεν έχουμε δει από τους γείτονες μας να επιδεικνύουν το ίδιο πνεύμα καλής θέλησης», υπογράμμισε.
Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, επανέλαβε τη στήριξη της χώρας του στις συνομιλίες για την εξεύρεση μιας «δίκαιης λύσης».
Ερωτηθείς μάλιστα σχετικά ο Τούρκος αξιωματούχος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη η ΕΕ να εφαρμόσει τις αποφάσεις της για τη χορήγηση βοήθειας προς τους Τουρκοκύπριους ώστε να εξέλθουν από τη απομόνωση στην οποία έχουν περιέλθει, ενώ επικαλέστηκε την περίπτωση της Ταϊβάν, ως παράδειγμα σύναψης εμπορικών δεσμών με μια χώρα που δεν οδηγεί στη διεθνή αναγνώρισή της.
Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς είναι δυνατόν η Τουρκία να φιλοδοξεί να ενταχθεί στην ΕΕ όταν δεν αναγνωρίζει ένα κράτος μέλος της, ο Μπαγκίς ανέφερε πως «το γεγονός ότι η επίλυση του Κυπριακού δεν αποτέλεσε προαπαιτούμενο για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να αποτελέσει κριτήριο ούτε για την ένταξη της Τουρκίας»!
«Αποτελεί μια πραγματικότητα ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο χώρες, δύο πρόεδροι, δύο κοινοβούλια, δύο συστήματα, δύο διοικήσεις και το γεγονός ότι εμείς αναγνωρίζουμε το ένα, ενώ οι Έλληνες αναγνωρίζουν το άλλο δεν σημαίνει ότι οι δύο χώρες δεν μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά», τόνισε.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]