Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Υποκλοπές ψηφιακών δεδομένων μέσα στην Αντιτρομοκρατική...

"Μπάτε σκύλοι και αλέστε..."

Το νέο «χτύπημα», μετά τα κρούσματα διαρροής λιστών πιθανών στόχων, τις εσωτερικές έρευνες αλλά και τις παραιτήσεις στελεχών με κομβικό ρόλο στις έρευνες, απειλεί με πλήρη αποσάθρωση την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία την ώρα που θα έπρεπε να έχει επικεντρώσει όλες τις προσπάθειές της και τις δυνάμεις της στην καταπολέμηση των ομάδων που επιχειρούν να αναγεννήσουν την τρομοκρατία στη χώρα.
Αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας φέρεται ότι έκλεβαν τα ηλεκτρονικά αρχεία συναδέλφων τους προκειμένου να ελέγχουν τις έρευνες για την επονομαζόμενη «νέα γενιά τρομοκρατών». Όταν όμως έγινε αντιληπτό ότι υπήρχαν εσωτερικές ηλεκτρονικές εισβολές στο σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, το σκάνδαλο, όπως κατήγγειλαν άλλοι αξιωματικοί, «συγκαλύφθηκε με άνωθεν παρέμβαση» για να μην εκτεθεί η υπηρεσία.
Την περίοδο που η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών περιμένει από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία να βρει την «άκρη του νήματος» στη δράση των ένοπλων οργανώσεων, κάποιοι από τους αρμόδιους αξιωματικούς επιδίδονται σε έναν άγριο εσωτερικό πόλεμο όπου φαίνεται να μετέρχονται όλα τα μέσα.
Δεν είναι μόνο το αποτυχημένο «τετ α τετ» της ΕΛ.ΑΣ. με ενόπλους στην Αργυρούπολη που δείχνει την αδυναμία της Αστυνομίας. Θα μπορούσε να θεωρηθεί μια κακή στιγμή αν δεν υπήρχαν ακόμη πιο σοβαρά και ζωτικά προβλήματα στις ειδικές υπηρεσίες που αναλαμβάνουν τις σχετικές έρευνες.
Η υπόθεση, που αποτελεί, υποτίθεται, το «μεγάλο μυστικό» της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, αναδείχθηκε ύστερα από ελέγχους που πραγματοποίησαν την περίοδο 2007-2008 ο πρώην προϊστάμενος των υπηρεσιών Πληροφορικής της συγκεκριμένης ειδικής υπηρεσίας της ΕΛ.ΑΣ. και μια συνεργάτις του (τα στοιχεία όλων των σχετιζομένων με την υπόθεση αστυνομικών είναι στη διάθεση της εφημερίδας).
Οι αστυνομικοί ήλεγξαν το κλειστό σύστημα ηλεκτρονικών υπολογιστών της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας μέσω του οποίου κατατίθενται τα απόρρητα πληροφοριακά δελτία και άλλα έγγραφα που συντάσσουν τα στελέχη της υπηρεσίας αυτής. Τα δελτία αυτά αφορούν πληροφορίες που προκύπτουν από παρακολούθηση υπόπτων. Ακόμη στο ηλεκτρονικό σύστημα εντάσσονται έγγραφα που αφορούν ενημέρωση σχετικών «λιστών» που διατηρεί η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, εισαγόμενα από άλλες υπηρεσίες κτλ. Το σύστημα ηλεκτρονικών υπολογιστών της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας έχει ειδικές διαδικασίες πρόσβασης και τήρησης ηλεκτρονικών αρχείων εισόδου στους υπολογιστές (passwords, log files κτλ.).
Ο έλεγχος από το Τμήμα Πληροφορικής της Αντιτρομοκρατικής άρχισε ύστερα από σειρά ενδείξεων ότι υπήρχαν ηλεκτρονικές εισβολές στο σύστημα ηλεκτρονικών υπολογιστών της υπηρεσίας. Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές αστυνομικών, η ηλεκτρονική κλοπή διαπιστώθηκε όταν αξιωματικοί είδαν στους υπολογιστές τους ίχνη εισόδου τρίτων ατόμων στο λογισμικό τους. Άλλοι αξιωματικοί υποστηρίζουν ότι «όλα ξεκίνησαν όταν μερικοί παρατηρητικοί αστυνομικοί διαπίστωσαν πως ορισμένοι συνάδελφοί τους ήξεραν στοιχεία από τις έρευνές τους που δεν θα μπορούσαν να γνωρίζουν από προφορικές ενημερώσεις».
Από την εσωτερική έρευνα που πραγματοποίησε το Τμήμα Πληροφορικής της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας διαπιστώθηκε ότι η εισβολή είχε γίνει σε τουλάχιστον έξι-επτά υπολογιστές αξιωματικών της υπηρεσίας που υπηρετούν σε κρίσιμες θέσεις οι οποίες σχετίζονται κυρίως με την εγχώρια τρομοκρατία.
Από την αναζήτηση των ηλεκτρονικών ιχνών και από την εξέταση των κωδικών πρόσβασης εντοπίστηκαν δύο-τρεις αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής οι οποίοι φαίνεται να ήταν αυτοί που εισέρχονταν στο σύστημα ηλεκτρονικής καταγραφής πληροφοριών των συναδέλφων τους. Οι ελεγχόμενοι ως εισβολείς φέρεται ότι ασχολούνται στην υπηρεσία με τη δράση του «Επαναστατικού Αγώνα», τη συλλογή πληροφοριών και τις επιχειρήσεις της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας. Οι υπεύθυνοι του Τμήματος Πληροφορικής, μετά την ολοκλήρωση των ερευνών τους, έχουν συντάξει πολυσέλιδο έγγραφο όπου προσδιόριζαν ποιοι και πότε είχαν προχωρήσει στην ηλεκτρονική εισβολή.
Έκτοτε όμως δεν υπήρξε καμία περαιτέρω ενέργεια ώστε να εξετασθούν οι εμπλεκόμενοι αστυνομικοί και να διαπιστωθούν τα κίνητρά τους. Μάλιστα τότε διατυπώθηκε η άποψη ότι «η ηλεκτρονική εισβολή έγινε μετά από κάποιο... μπλακάουτ που σημειώθηκε στο Αστυνομικό Μέγαρο το οποίο δημιούργησε προβλήματα στο σύστημα ηλεκτρονικών υπολογιστών της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας. Για να διορθωθούν τα προβλήματα κάποιοι αξιωματικοί μπήκαν σε υπολογιστές συναδέλφων τους επειδή ήξεραν καλύτερα από... κομπιούτερ».
Στις πρόσφατες κρίσεις της ΕΛ.ΑΣ. πάντως μετατέθηκε σε αστυνομικό τμήμα της Βορειοανατολικής Αττικής ο προϊστάμενος του Τμήματος Πληροφορικής της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας. Ο ίδιος αρνήθηκε να κάνει στο «Βήμα της Κυριακής» οποιοδήποτε σχόλιο για την υπόθεση.
Από την εφημερίδα "Το Βήμα"


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]