Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τσερβένκοφσκι: Δεν πρέπει να υποθηκευθεί το μέλλον των πολιτών

Να υπάρξει δίκαιος συμβιβασμός για το όνομα

Τη γνωστή θέση του υπέρ ενός «δίκαιου συμβιβασμού» στο θέμα του ονόματος επανέλαβε ο απερχόμενος πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι. Όπως ανέφερε, έτσι θα αρθεί το αδιέξοδο σχετικά με την ευρωατλαντική προοπτική των Σκοπίων.
«Όποιες άλλες κινήσεις και ενέργειες, ανεξαρτήτως της νομιμότητας που μπορεί να έχουν, θα σημάνουν χάσιμο χρόνου, κάτι που μία μικρή χώρα, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο της πιο ασταθούς περιοχής της Ευρώπης, δεν μπορεί να το επιτρέψει στον εαυτό της, κυρίως για να μην υποθηκεύσει το μέλλον των πολιτών της» συμπλήρωσε ο κ. Τσερβένκοφσκι, σε αποχαιρετιστήρια ομιλία του προς τους πρέσβεις ξένων χωρών στην ΠΓΔΜ.

Αναφερόμενος σε θέματα που αφορούν την εθνική ταυτότητα, ο κ. Τσερβένκοφσκι σημείωσε ότι αυτά είναι πολύ σημαντικά ζητήματα για κάθε λαό και συμπλήρωσε πως η διαφύλαξη και η καλλιέργεια της εθνικής και πολιτισμικής διαφορετικότητας αποτελούν μία από τις βασικές αρχές στις οποίες στηρίζεται και λειτουργεί η ΕΕ.
Ο κ. Τσερβένκοφσκι θα αποχωρήσει από το αξίωμα του προέδρου της χώρας στις 12 Μαΐου, οπότε θα αναλάβει καθήκοντα ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ.
Ο κ. Τσερβένκοφσκι, ο οποίος δεν διεκδίκησε εκ νέου το αξίωμα του προέδρου της χώρας στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές στην ΠΓΔΜ, με τη λήξη της θητείας του στην προεδρία της χώρας αναμένεται να αναλάβει την ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης SDSM, "Σοσιαλδημοκρατική Ένωση", από το οποίο και προέρχεται.
Η τελευταία αυτή προσέγγιση του κυρίου Τσερβένκοφσκι προδίδει την αμηχανία αλλά και την αγωνία του ιδίου, αλλά και μίας σημαντικής μερίδας πολιτών των Σκοπίων, σχετικά με το άγνωστο μέλλον της ίδιας τους της πατρίδας. Η αδιαλλαξία της κυβέρνησης Γκρούεφσκι, αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, έχουν φέρει σε αδιέξοδο την διαδικασία επί του ονόματος. Η συστηματική παρακόλληση της διαδικασίας και η προσθήκη νέων αιτημάτων (έθνος, ταυτότητα, γλώσσα) εκ μέρους της πλευράς Γκρούεφσκι, έχει φέρει σε σε έναν απομονωτισμό από διεθνείς οργανισμούς (ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση) τα Σκόπια με ιδιαίτερα δυσάρεστα αποτελέσματα για την οικονομία και το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων.
Ο αυτοσκοπός του Γκρούεφσκι να εντείνει τον εθνικισμό προκειμένου να διατηρείται ο ίδιος στην εξουσία, κυριολεκτικά διαλύει το κρατίδιο που έχει να αντιμετωπίσει δυσάρεστα μελλοντικά σενάρια (σύμφωνα με την υπουργό εξωτερικών της Σουηδίας, το 2020 ή και νωρίτερα προβλέπεται Αλβανική κυβέρνηση στα Σκόπια, με οτιδήποτε μπορεί να σημαίνει αυτό για την ύπαρξη του σημερινού κρατιδίου). Σε μία έκκληση προς την λογική, ο κύριος Τσερβένκοφσκι, προσπαθεί, μέσα από τα στεγανά που έχει δημιουργήσει η προπαγάνδα του σημερινού πρωθυπουργού, να κρατήσει κάποιες ισορροπίες και να σημάνει τον κώδωνα του κινδύνου στους πολίτες της ΠΓΔΜ, αλλά ταυτόχρονα να "ξυπνήσει" και την Ελληνική κυβέρνηση (και ιδιαίτερα το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας) έτσι ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία που διακαώς επιθυμεί ο Γκρούεφσκι να παγώσει (να μην ξεχνάμε την τελευταία δήλωση του Μιλόσοσκι πως "η διαδικασία για το όνομα θα πρέπει να παγώσει για τα επόμενα είκοσι χρόνια"!!!) έτσι ώστε να μην βρίσκεται αντιμέτωπος με την τραγική του επιλογή, να βρεθεί δηλαδή αντιμέτωπος με την Ελλάδα.
Είναι γεγονός πως το πρόβλημα του ονόματος πρόκειται να γίνει όπλο στα χέρια του Τσερβένκοφσκι, μέσω του οποίου σκοπεύει να διαλύσει τον Γκρούεφσκι και τον εθνικισμό, που με τόση επιμέλεια ο σημερινός πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ καλλιέργησε για να αποπροσανατολίσει τους Σκοπιανούς από τα πραγματικά τους προβλήματα.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]