Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ολοταχώς προς Νεο-ΑΝΑΝική διαδικασία...

Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος αιφνιδιασμού

«Λύση από τους Κυπρίους» και «Η διαδικασία είναι κυπριακή» είναι, ασφαλώς, εύηχα συνθήματα και θα ήταν και ρεαλιστικά, εάν το πρόβλημα ήταν δικοινοτικό και η εκκρεμότητα ή η λύση του δεν επηρέαζαν πολλά συμφέροντα έξω από την Κύπρο.
Αλλά, δυστυχώς, αυτή η αρχή δεν είναι εφικτό να ισχύσει. Τα σκληρά δεδομένα είναι εκεί, τα διεθνή δεδομένα είναι πασίγνωστα, ώστε ούτε να αποκρυβούν μπορούν ούτε να υπερφαλαγγισθούν υπάρχει τρόπος.
Για να υπάρξει λύση, πρέπει να ικανοποιηθεί η Τουρκία. Ο Τουρκοκύπριος συνομιλητής είναι κινούμενο της Τουρκίας και ενεργεί στη βάση των οδηγιών της. Άρα, αυτόματα, καταρρίπτεται ότι η λύση πρέπει να είναι κυπριακή και η διαδικασία ανήκει στους Κυπρίους. Πέραν τούτου, το Κυπριακό επηρεάζει τις σχέσεις και τη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επηρεάζει ακόμη και τα συμφέροντα της Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Ακόμη και της Ρωσίας.

Συνεπώς και μόνο αυτό που λέμε, ότι το Κυπριακό είναι διεθνές πρόβλημα, αντιφάσκει σε αυτό που λέγεται σήμερα· ότι η διαδικασία είναι κυπριακή και τη λύση θα την προσδιορίσουν οι Κύπριοι.
Το τελευταίο μόνο εμείς το λέμε. Ούτε καν ο Ταλάτ, με τον οποίο ο Πρόεδρος πιστεύει ότι μπορεί να συνεννοηθεί. Ο κατοχικός ηγέτης, ενεργώντας με οδηγίες της Άγκυρας, πήγε στις Ηνωμένες Πολιτείες και ζήτησε άμεση και ενεργή παρέμβαση των ΗΠΑ στη διαδικασία. Και οι Αμερικανοί τού απάντησαν ότι σκέφτονται το θέμα διορισμού ειδικού μεσολαβητή. Όχι τώρα, αλλά σε κατοπινό στάδιο. Σίγουρα, όταν θα αρχίσει το πάρε-δώσε...
Είναι φανερό ότι η διαδικασία οδεύει προς μια νεοανανική έκδοση. Στη δεδομένη στιγμή ο θείος Σαμ και τα ξαδέλφια του θα παρέμβουν, είτε το θέλουμε είτε όχι. Και θα ασκήσουν το ρόλο τους. Επιδιαιτητικό ή παραπλήσιο, δεν έχει σημασία. Δεν θα αφήσουν τη διαδικασία να καταρρεύσει.
Ενόσω, συνεπώς, διεξάγονται συνομιλίες, το ενδεχόμενο άσκησης επιδιαιτησίας και ορισμού χρονοδιαγραμμάτων είναι δεδομένο. Τα χρονοδιαγράμματα, άλλωστε, υπάρχουν. Ορόσημο είναι η αξιολόγηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας. Όταν έλθει εκείνη η στιγμή, πρέπει να υπάρχει κάτι που να υποβοηθεί την αξιολόγηση. Και αυτό το «κάτι» θα είναι είτε λύση είτε αδιέξοδο, το οποίο θα φορτωθεί στην ελληνοκυπριακή πλευρά, είτε ακόμη και συνέχιση των συνομιλιών με κάποια υπαρκτή ή νεφελώδη πρόοδο. Ίσως, λίγο πριν από εκείνο το κρίσιμο ορόσημο, να σημειωθεί η αμερικανική παρέμβαση.
Όλα αυτά πρέπει να αξιολογηθούν από την ηγεσία. Το σχέδιο Β είναι απαραίτητο. Γιατί, ο κίνδυνος να αιφνιδιαστούμε, είναι και πάλιν ορατός. Πρέπει να σταθμιστεί και τούτο: Ότι είναι δυνατό, εκεί που νομίζουμε ότι η αξιολόγηση της Τουρκίας αποτελεί όπλο στα χέρια μας, να μετατραπεί σε μπούμερανγκ.
Και είναι τότε που θα χάσουμε και τ' αβγά και το καλάθι...
Πηγή


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]