Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Με κατεβασμένα τα χέρια η άμυνα της Ελλάδας;

Η στατική οργάνωση της διοίκησης:

Η Ελληνική περίπτωση


Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που επηρεάζουν τον τρόπο λήψης απόφασης είναι η στατική οργάνωση διοίκησης. "Ως στατική οργάνωση διοίκησης εννοούμε την οργάνωση που προβλέπουν το σύνταγμα, εννοούμε την οργάνωση που προβλέπουν το Σύνταγμα και οι νόμοι με άλλα, το προβλεπόμενο πολιτικό σύστημα" (Ηλίας Κουσκουβέλης, Λήψη Αποφάσεων -Κρίση -Διαπραγμάτευση, Παπαζήση, Αθήνα, 2007. Σελ 23).
Ας επιδιώξουμε, τώρα μια μελέτη περίπτωσης και ας εξετάσουμε την περίπτωση της Ελλάδος. Η Ελλάδα έχει ένα πολιτικό σύστημα πολυκομματικό και δημοκρατικό. Η κυβέρνηση της σε καθεστώς λογοδοσίας απέναντι στον Ελληνικό λαό και στην Ευρωπαϊκή ένωση. Αυτός που παίρνει τις αποφάσεις είναι ο πρωθυπουργός ο οποίος ορίζει και παύει τους υπουργούς. Στον τομέα της ανάληψης στρατιωτικής δράσης ο πρωθυπουργός έχει τυπικά την δύναμη να αποφασίσει αλλά και οι στρατιωτικοί έχουν την δυνατότητα εμπλοκής στην λήψη απόφασης ως αρμοδιότεροι.

Ο ρόλος του ΚΥΣΕΑ είναι πάντα κεντρικός και ουσιαστικός αλλά στην προ δεκαετίας σύγκρουση των Ιμίων δεν λειτούργησε. Εκείνη ακριβώς η διένεξη με την Τουρκία έδειξε πως η Ελλάδα έχει χαλαρή στατική οργάνωση διοίκησης. Με αλλά λόγια απέτυχε να ενεργοποιήσει τους συντελεστές ισχύος άμεσα. Στο αμέσως επόμενο διάστημα η πολιτική ηγεσία αποφάσισε την ενδυνάμωση του στρατού με την εφαρμογή ενός νέου ΕΜΠΑΕ (1997-2003) σε μια προσπάθεια να αμβλυνθεί το εις βάρος της Ελλάδος ισοζύγιο εξοπλισμών. Δέκα χρόνια με το φαινόμενο της απορρύθμισης των ενόπλων δυνάμεων είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για το ελληνικό κράτος.
Ο στρατός είναι αντικειμενικά αδύναμος να αντιμετωπίσει μια ενδεχόμενη επίθεση από τον Τουρκικό παράγοντα. Η Ελλάδα δεν κινητοποιεί ορθά τους συντελεστές ισχύος και δεν κατευθύνει τα εθνικά κεφάλαια προς την λήψη οπλικών συστημάτων και εξοπλισμών που μπορούν να εγγυηθούν την ακεραιότητα της Ελλάδος. Η στρατηγική υποβάθμιση της Ελλάδος στηρίζεται κατά πρώτον στην αδυναμία προστασίας των εδαφικών της ορίων. Ο οικονομικός εξορθολογισμός δυστυχώς διεξήχθη και στο νευραλγικής σημασίας Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε η Ελλάδα φαίνεται να έχει μια αμφιβόλου δυνατότητας στατική οργάνωση διοίκησης. Σε συνάρτηση με την ανάλογη τουρκική σημαίνει πως η στρατηγική υποβάθμιση της είναι το πρώτο βήμα. Το επόμενο είναι η σταδιακή της εξαφάνιση.
Πηγή


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]