Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

ΝΤΕΝΙΣ ΧΑΣΤΕΡ: Ο «μισθοφόρος» της Τουρκίας

Πως ο πρώην πρόεδρος της Βουλής των ΗΠΑ

εξυπηρετούσε τα συμφέροντα της Άγκυρας

Ο Ντένις Χάστερ, ως πρόεδρος της Βουλής επί προεδρίας Μπους,
είχε μπλοκάρει το ψήφισμα για την αναγνώριση της γενοκτονίας
των Αρμενίων (φωτ. Reuter)

Του Δ.Π. ΔΗΜΑ
Στην πολυάσχολη αμερικανική πρωτεύουσα το χρήμα... «μιλάει» και μιλάει με ποικίλους τρόπους, διαπιστωμένα, δε, εκείνος που δίνει τα περισσότερα αγοράζει και τη μεγαλύτερη επιρροή.
Στο επικρατούν κλίμα μαζικού ξεπουλήματος αξιών και αρχών στους εκάστοτε πλειοδότες και πάντα στο όνομα της κατ' επίφαση εξυπηρέτησης των αμερικανικών συμφερόντων, η Τουρκία έχει «πιάσει το νόημα» και έχει μπει χοντρά στην αγορά με «καυτό χρήμα» για την εξαγορά συνειδήσεων.
Τελευταίο «απόκτημα» της Αγκυρας, ο πρώην πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής, επί ρεπουμπλικανικής κυριαρχίας, Ντένις Χάστερ, ο οποίος από την περασμένη βδομάδα προστέθηκε και επίσημα στο οπλοστάσιο των μισθοφόρων της γείτονος για την προάσπιση των γεωπολιτικών της συμφερόντων στην Ουάσιγκτον.
Ο κ. Χάστερ, που από το περασμένο καλοκαίρι εντάχθηκε ως «σύμβουλος» στο στελεχικό δυναμικό της δικηγορικής εταιρείας Ντίκστιν και Σαπίρο, είχε από τότε «πουλήσει την πραμάτεια» του με την προοπτική πως θα φέρει στους λογαριασμούς της εταιρείας την Τουρκία, μεταξύ άλλων.

«Μαύρα κονδύλια»
Ο πρώην νομοθέτης στήριξε προφανώς τη «βεβαιότητά» του στο γεγονός ότι ως πρόεδρος της Βουλής είχε μπλοκάρει το ψήφισμα για την αρμενική γενοκτονία και λογικά ανέμενε ανταλλάγματα για τις «υπηρεσίες» του, κρίνοντας από τη στρατιά των Αμερικανών πρώην αξιωματούχων και νομοθετών που έχουν πλουσιοπάροχα ανταμειφθεί για τις προγενέστερες υπηρεσίες τους, από τα «μαύρα κονδύλια» που λέγεται πως η Τουρκία ρίχνει στην αγορά της Ουάσιγκτον για την αγορά επιρροής.
Ο Ρεπουμπλικανός Χάστερ, στα νέα του καθήκοντα, μαζί μ' έναν άλλον πρώην, τον Ντικ Γκέπχαρντ που διετέλεσε αρχηγός των Δημοκρατικών στη Βουλή και έτρεξε ανεπιτυχώς για το προεδρικό χρίσμα του κόμματός του, έχει αναλάβει να «επιμορφώσει τα μέλη του Κογκρέσου και της κυβέρνησης για σημαντικά ζητήματα της Τουρκίας... εμπορίου, ενεργειακής ασφάλειας, αντιτρομοκρατικών προσπαθειών και προσπαθειών οικοδόμησης περιφερειακής σταθερότητας στην ευρύτερη Μέση Ανατολή».
Εκείνο που, επιπλέον, έχει ενδιαφέρον στην περίπτωση Χάστερ, όπως έχει γράψει παλαιότερα η «Ε», είναι πως ο πρώην νομοθέτης φέρεται να έχει ερευνηθεί από το FBI για παράνομες χρηματοδοτήσεις της προεκλογικής του εκστρατείας από την, επίσης, υπό διερεύνηση Αμερικανική Τουρκική Επιτροπή (ATC), που θεωρείται οργάνωση «βιτρίνα» για τη διοχέτευση «μαύρων» τουρκικών κονδυλίων σε Αμερικανούς πολιτικούς και αξιωματούχους.
Η μεταφράστρια του FBI
Σε σχετικές καταγγελίες είχε προβεί η πρώην μεταφράστρια του FBI Σάμπελ Εντμοντς, η οποία είχε διαπιστώσει πως τα κείμενα τηλεφωνικών υποκλοπών που αφορούσαν ποικίλες παράνομες δραστηριότητες ανώτατων λειτουργών, είχαν «μπει στο σεντούκι» και παντελώς αγνοηθεί από τους προϊσταμένους της.
Πέραν της απόλυσής της, το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, επί κυριαρχίας νεοσυντηρητικών στην κυβέρνηση Μπους, απαγόρευσε στην Εντμοντς να ξαναμιλήσει για τις καταγγελίες της, με την απειλή πως θα πάει φυλακή, και το Κογκρέσο έχει αρνηθεί να την καλέσει να καταθέσει, έστω και σε υψηλής διαβάθμισης ακρόαση κεκλεισμένων των θυρών, παρά τις πιέσεις που έχουν ασκηθεί για να ακουστούν οι ισχυρισμοί της που, σημειωτέον, φέρεται να 'ναι τεκμηριωμένοι.
Ειρήσθω εν παρόδω, βάσει των καταγγελιών της Εντμοντς, ο πρώην υφυπουργός Πολιτικών Υποθέσεων Μαρκ Γκρόσεμαν και πρώην πρέσβης στην Αγκυρα, εκ των πέντε βασικών κυβερνητικών που «προετοίμασαν» την αναγνώριση των Σκοπίων με τη συνταγματική τους ονομασία, φέρεται να 'ναι (σ.σ. παρά τις διαψεύσεις του) βαθιά αναμιγμένος σε σοβαρές παραβάσεις και παραβιάσεις των τότε καθηκόντων του (σ.σ. σήμερα δουλεύει και αυτός για την Τουρκία).
Πηγή


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]