Η Εργκένεκον βάζει φωτιά στις εκλογές στην κατεχόμενη Κύπρο
Συσπείρωση του εθνικισμού;
Η πολύκροτη υπόθεση Εργκένεκον «άναψε φωτιές» στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, μια βδομάδα πριν από τις «βουλευτικές εκλογές» της ερχόμενης Κυριακής.Την υπόθεση ανακίνησε ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και «πρωθυπουργός» του παράνομου καθεστώτος Φερντί Σογιέρ, καθώς αυτή φαίνεται να στρέφεται κατά του βασικού του αντίπαλου Ντερβίς Έρογλου, αρχηγού του Κόμματος Εθνικής Ενότητας, και του τέως ηγέτη των τουρκοκυπρίων Ραούφ Ντενκτάς.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το κόμμα του Έρογλου έρχεται πρώτο με διαφορά από το κόμμα του Σογιέρ, το οποίο στηρίζει τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.
Ο Σογιέρ βρήκε την ευκαιρία να αξιοποιήσει ένα 26σελίδο έγγραφο, που βρέθηκε κατά τη διάρκεια έρευνας στο σπίτι του τέως προέδρου της τουρκικής Συντεχνίας «Μετάλ Σεν» Μουσταφά Οζμπέκ, ο οποίος συνελήφθη στις 22 Ιανουαρίου 2009 στην Άγκυρα στο πλαίσιο των επιχειρήσεων για την Εργκένεκον στην Τουρκία. Προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι το προαναφερθέν «έγγραφο» είναι μια «έκθεση» που ετοιμάστηκε από τον Μουσταφά Οζμπέκ για να δοθεί στον δρ. Ντερβίς Έρογλου.
Στην έκθεση, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Τουρκοκύπριου δημοσιογράφου Χασάν Καφετζίογλου στην εφημερίδα «Πολίτης», αναφέρεται ότι ο Μουσταφά Οζμπέκ «αναμείχθηκε» σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις κατά τα έτη 1998 και 2000: ότι στις εκλογές του 1998 έστειλε ένα εκατομμύριο δολάρια μέσα σε μία νύκτα και ότι δύο μέρες πριν από τις εκλογές διαμοίρασε σε άτομα και ομάδες που υποστήριζαν το Κόμμα Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) το ποσό των 17,5 εκατ. λιρών Τουρκίας (περίπου 12 εκατ. δολάρια). Επιπλέον, στο «έγγραφο», όπου υπάρχουν και χάρτες στο παράρτημά του, περιγράφονται οι προσπάθειες για να κατευθυνθούν οι μάζες κατά την περίοδο πριν από το δημοψήφισμα στη βόρεια περιοχή της Κύπρου.
Στα έγγραφα που βρέθηκαν στο σπίτι του Οζμπέκ φαίνεται ότι είχε τεθεί κάτω από το μικροσκόπιο ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ότι συγκεντρώθηκαν πληροφορίες για το άτομό του και ότι οι πληροφορίες αυτές διαβιβάζονταν μυστικά στους στρατιωτικούς διοικητές.
Στα έγγραφα φαίνεται ότι κατά τις «προεδρικές» εκλογές του 2000, ο Οζμπέκ υποστήριζε τον Έρογλου και όχι τον Ντενκτάς. Αποκαλύπτονται και ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες στα εν λόγω έγγραφα, όπως π.χ. ότι η οργάνωση, που εργάστηκε επί τόπου για τις εκλογές το 1998, κατάφερε να βάλει άνθρωπό της μέσα στο Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (ΡΤΚ).
Τονίζεται ότι ο Σερντάρ Ντενκτάς είναι «αναξιόπιστος» και αναφέρεται ότι «δεν είναι κατάλληλος για τις περιόδους που θα ακολουθήσουν». Όπως φαίνεται από τα έγγραφα, τα μέλη της Εργκένεκον είχαν αποφασίσει αντί του Ντενκτάς να υποστηρίξουν τον Έρογλου, «που διέθετε τα χαρακτηριστικά προσόντα».
Ο Μουσταφά Οζμπέκ βρίσκεται σήμερα στη φυλακή. Το όνομά του αναφέρεται πολλές φορές στο κατηγορητήριο της τρομοκρατικής οργάνωσης Εργκένεκον και δικάζεται με την κατηγορία ότι προετοίμαζε πραξικόπημα κατά της πολιτικής διοίκησης της Τουρκίας. Προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι ο Οζμπέκ ήταν ο «χρηματοδότης της οργάνωσης».
Η Μετάλ Σεν, της οποίας ο Οζμπέκ διετέλεσε πρόεδρος για 35 χρόνια, είναι μια από τις μεγαλύτερες συντεχνίες της Τουρκίας με 270 χιλιάδες μέλη, παίρνει ένα μεροκάματο από κάθε εργάτη, για μηνιαία συνδρομή μέλους. Για 1.000 τουρκικές λίρες, οι 33 πηγαίνουν στη συντεχνία.
Ο Μουσταφά Οζμπέκ είχε καλές σχέσεις με τους πολιτικούς της «δεξιάς» στην Κύπρο κατά τις περιόδους Ντενκτάς-Έρογλου και διοργάνωσε πολλά κοινά «εκπαιδευτικά» προγράμματα με τις εδώ συντεχνίες, εκπαιδεύοντας πάρα πολλά μέλη τους. Εκτός του ότι υποστήριξε το ΚΕΕ και τον Έρογλου κατά τις εκλογές, την περίοδο του δημοψηφίσματος διαδραμάτισε ενεργό ρόλο στην εκστρατεία υπέρ του «όχι».
Κατά την περίοδο Ντενκτάς -Έρογλου, είχε αγοράσει πολλά ακίνητα από το «Ταμείο Προνοίας», που είναι επίσημο ταμείο και αποτελείται από τα χρήματα των εργατών στην Κύπρο. Πριν από ορισμένο χρονικό διάστημα, αυτές οι πωλήσεις ήρθαν στην ημερήσια διάταξη στα ΜΜΕ στην Τουρκία και οι Ντενκτάς και Έρογλου κατηγορήθηκαν ότι «πούλησαν πολύ φτηνά τις περιουσίες των εργατών».
Ο Οζμπέκ διαθέτει επίσης ακίνητα τόσο στην Τουρκία όσο και στην Κεντρική Ασία. Είναι πατέρας έξι παιδιών και ιδιοκτήτης δύο ξενοδοχείων πέντε αστέρων και ενός τηλεοπτικού σταθμού. Ο τηλεοπτικός του σταθμός, ART, που ιδρύθηκε στην Κύπρο, εκπέμπει σε περισσότερες από 50 χώρες μέσω δορυφόρου. Στο κατηγορητήριο για την Εργκένεκον προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι ο Οζμπέκ μεταβίβαζε χρήματα στην Εργκένεκον μέσω αυτού του τηλεοπτικού σταθμού.
Το περιεχόμενο των εγγράφων του Μουσταφά Οζμπέκ δόθηκε στη δημοσιότητα από τον πρόεδρο του ΡΤΚ Φερντί Σαμπίτ Σογιέρ. Ο Σογιέρ ανέφερε ότι πρόσφατα πήρε τα έγγραφα αυτά μέσω των επίσημων αρχών, αλλά οι επίσημες αρχές της Τουρκίας δεν υπέβαλαν αίτημα για διεξαγωγή έρευνας. «Μόλις διάβασα τα όσα ανέφερε το έγγραφο αυτό ανατρίχιασα, τρόμαξα. Θα ήταν έγκλημα αν σιωπούσα», είπε ο Σογιέρ.
Ο Σογιέρ είπε ότι από τα έγγραφα συνάγεται ότι παρακολουθούνταν τα τηλέφωνα, τόσο του Ντενκτάς όσο και του Ταλάτ και πρόσθεσε ότι πρέπει να διερευνηθούν πάρα πολλά θέματα. Διερωτώμενος γιατί ο Έρογλου παραιτήθηκε την τελευταία στιγμή από αντίπαλος του Ντενκτάς κατά τις εκλογές του 2000 και απέσυρε την υποψηφιότητά του, ο Σογιέρ είπε: «Το είχε δηλώσει και ο ίδιος. 'Με παρακολουθούν 41 πράκτορες της ΜΙΤ', είπε».
Μετά τις δηλώσεις Σογιέρ, ο Ραούφ Ντενκτάς και ο Ντερβίς Έρογλου ανέφεραν ότι «δεν λαμβάνουν σοβαρά υπόψη» το αίτημα για διεξαγωγή ανάκρισης και ότι το θεωρούν «προεκλογική προσπάθεια».
Ο δημοσιογράφος Χασάν Καφετζίογλου αναφέρει ότι αναμένεται με ενδιαφέρον το πώς θα επηρεάσουν τις εκλογές τα έγγραφα, που ανήκουν στον Οζμπέκ:
«Θα μειωθούν άραγε τα ποσοστά του ΚΕΕ, όταν οι Τουρκοκύπριοι ψηφοφόροι δουν τις παρεμβάσεις που έγιναν στο παρελθόν και ότι ο Έρογλου υποστηρίχθηκε από τα μέλη της Εργκένεκον; Ή μήπως οι «εθνικιστικοί» κύκλοι θα συνασπιστούν μπροστά σε αυτό το γεγονός και θα δώσουν περισσότερη δύναμη στο ΚΕΕ; Λόγω της Εργκένεκον θα αυξηθούν άραγε τα μειωμένα ποσοστά του ΡΤΚ και του Σογιέρ;», είναι μερικά από τα ερωτήματα, που θέτει ο Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος.
Πηγή
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...