Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Προβοκατόρικη η Τουρκική άσκηση "Ηγεμών"

Κρίση στο Αιγαίο…

Διπλωματικοί και στρατιωτικοί κύκλοι εκφράζουν τον κίνδυνο, η Τουρκία, με ανεβασμένο το ηθικό και από τη μη παραίνεση της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, για αλλαγή της τουρκικής συμπεριφοράς στο Αιγαίο, να επιχειρήσει στο πλαίσιο της άσκησης «Ηγεμών» να στήσει σκηνικό «θερμού επεισοδίου» ή κρίσης, ως μια ακόμη ένδειξη της φιλοδοξίας της για ανάληψη ρόλου περιφερειακής δύναμης.
Ως ευνοϊκότερο πεδίο να προβάλει κατά τρόπο προβοκατόρικο τις αξιώσεις της η Αγκυρα στο Αιγαίο, πηγές του Πενταγώνου «βλέπουν» τη φάση της άσκησης με το σενάριο της έρευνας και διάσωσης.

Βάσει του σχεδιασμού της άσκησης «Ηγεμών» η Τουρκία αμφισβητεί την αρμοδιότητα της χώρας μας να παράσχει υπηρεσίες έρευνας και διάσωσης εντός του FIR Αθηνών και έχει δηλώσει παράνομα, αυθαίτερα και μονομερώς ως τομέα ευθύνης της την περιοχή που εκτείνεται ανατολικά του 25ου μεσημβρινού (διχοτομεί, δηλαδή, το Αιγαίο και θεωρεί το μισό δικό της), περιλαμβάνοντας και σε αυτόν και όλα τα ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αρχιπελάγους. Ορίζει επίσης η Τουρκία υπεύθυνο διαχειριστή της κυκλοφορίας στο μισό Αιγαίο, περιοχή την οποία απεικονίζει (με διαφορετικό χρώμα) ως «τουρκικό τομέα θαλάσσιας έρευνας και διάσωσης», το εθνικό της στρατηγείο, του Εσκί Σεχίρ. Η έρευνα και διάσωση δεν είναι, ωστόσο, η μοναδική αξίωση που προωθεί μέσω της άσκησης η Τουρκία. Αμφισβητεί επίσης το εύρος του ελληνικού εναέριου χώρου των 10 ν.μ.
Σε κάθε σχετική αναφορά χρησιμοποιεί στο σχεδιασμό της άσκησης τον όρο «airspace over the national waters» αντί του «national airspace», σε μία προσπάθεια να καταδείξει, αλλά και να πείσει τους νατοϊκούς συμμέτοχους στην άσκηση «Ηγεμών» ότι το εύρος του εναέριου χώρου της Ελλάδας συμπίπτει με τα χωρικά της ύδατα των 6 ναυτικών μιλίων. Η Αγκυρα αμφισβητεί και τα όρια του FIR Αθηνών (αν και δεν φαίνεται να δεσμεύει περιοχές στα όρια των δύο FIR, όπως αρχικά είχε προγραμματίσει), ενώ κάνει λόγο για αποστρατικοποιημένα ελληνικά νησιά (όλα του Ανατολικού Αιγαίου), καλώντας τα συμμαχικά ιπτάμενα μέσα να μην πετούν πάνω από αυτά.
Με τη συμμετοχή των χωρών ΗΠΑ, Βρετανίας, Ολλανδίας και Βελγίου στην άσκηση «Ηγεμών», η Τουρκία στοχεύει στη νομιμοποίηση των αξιώσεών της στο Αιγαίο. Το αν θα τα καταφέρει είναι το μεγάλο ερώτημα. Στρατιωτικοί κύκλοι είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι. Πιστεύουν πως οι τέσσερις χώρες μπορεί να μην απέσυραν τη συμμετοχή τους, όπως η Ελλάδα επιθυμούσε, αλλά θα τηρήσουν την προφορική διαβεβαίωση που έδωσαν μέσω των υπουργών Αμυνάς τους στον Ελληνα ομόλογό τους κ. Β. Μεϊμαράκη ότι «δεν θα λάβουν μέρος στα σημεία της άσκησης που θίγουν ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα». Σημειώνεται πως η Βρετανία είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη στρατιωτική συνδρομή, ενώ το Βέλγιο θα συμμετάσχει μόνο με προσωπικό.
Οι φάσεις της άσκησης "Ηγεμών"
Σε τέσσερις φάσεις και σε αρκετές περιοχές του Αιγαίου θα διεξαχθεί από 16-31 Μαρτίου η μεγάλη τουρκική αεροναυτική άσκηση «Ηγεμών», στην οποία θα συμμετάσχουν στρατιωτικές δυνάμεις από τις τέσσερις συμμαχικές χώρες. Η Αγκυρα με διάφορα τρικ προσπαθεί να της προσδώσει νατοϊκό χαρακτήρα. Οι επιτελείς του Πενταγώνου επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους σε δύο από τις συνολικά έξι περιοχές που δέσμευσαν με ΝΟΤΑΜ (τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή) οι Τούρκοι και στην ημερομηνία 23 με 31 Μαρτίου. Πρόκειται για τις περιοχές νότια, νοτιοανατολικά της Ρόδου, όπου μεταξύ άλλων θα γίνουν και γυμνάσια με τη συμμετοχή υποβρυχίων, και την περιοχή μεταξύ Σάμου και Χίου, όπου θα πλεύσουν τουρκικά πλοία και σχεδόν όλος ο συμμαχικός στόλος (12 πλοία). Στην περιοχή αυτή, και συγκεκριμένα στον κόλπο του «Ντογκανμπέι», θα γίνουν αποβατικές ενέργειες, ενώ υπάρχει σχέδιο για δραστηριότητα έρευνας και διάσωσης. Πέραν των δύο αυτών περιοχών, έχουν δεσμευθεί επιπλέον τέσσερις που βρίσκονται νοτιοδυτικά της Σκύρου, νοτίως της Ικαρίας, μεταξύ Κυκλάδων και Κρήτης και δυτικά της Τήλου. Η κάθε φάση της άσκησης (16-18, 19-22, 23-29 και 30-31 Μαρτίου) θα πραγματοποιείται σε ορισμένες περιοχές. Οι δύο τελευταίες φάσεις, πάντως, θα έχουν πεδίο διεξαγωγής μεταξύ Σάμου και Χίου.
Ο αριθμός των τουρκικών πλοίων και αεροσκαφών που θα συμμετάσχει στην «Ηγεμών» είναι άγνωστος, ενώ η συμμαχική δύναμη θα αποτελείται από συνολικά 12 πλοία και καθόλου αεροσκάφη. Νοτίως της Ρόδου και μέχρι την Κύπρο πλέουν ήδη δύο υποβρύχια, δύο φρεγάτες, δύο ελικοπτεροφόρα, δύο αποβατικά σκάφη και δύο πλοία γενικής υποστήριξης, οι ΗΠΑ θα συμμετάσχουν με ένα αντιτορπιλικό, η Ολλανδία με μία φρεγάτα, ενώ το Βέλγιο έχει αποστείλει προσωπικό.
Από Ποντικοπαγίδα



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]