Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μυστικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ με το ΡΚΚ

Αρχίζει η διάλυση της Τουρκίας;

Εντατικές διαπραγματεύσεις πραγματοποιούνται τις τελευταίες μέρες μεταξύ της Ηγεσίας του «Κουρδικού Εργατικού Κόμματος» (ΡΚΚ) και Αμερικανών, με κάθε μυστικότητα, στο Βόρειο Ιράκ, αλλά και σε μεγάλη Ευρωπαϊκή χώρα.
Οι ΗΠΑ επιδιώκουν με σθένος την εξαγωγή έστω και μιας άτυπης συμφωνίας με το ΡΚΚ μέσα στις επόμενες μέρες, έστω και την έσχατη ώρα της επικείμενης επίσκεψης του Αμερικανού Προέδρου στην Τουρκία.
Εξασκήθηκαν ισχυρότατες πιέσεις προς το ΡΚΚ να αποδεχθεί τον αφοπλισμό οικειοθελώς και μετά κάποιο διάστημα, να δοθεί πολιτική λύση στα προβλήματα των Κούρδων της Ν/Α Τουρκίας. Το ΡΚΚ δεν αποδέχθηκε την πρόταση και μάλιστα τόνισε πως η προτεινόμενη αμνηστία, έχει προταθεί και εφαρμοσθεί και στο παρελθόν και το μόνο αποτέλεσμα ήταν, η φυλάκιση των προσερχόμενων Κούρδων, στις Τουρκικές Αρχές.

Οι Αμερικανοί προτείνουν τα εξής:
1.- Αφοπλισμός του ΡΚΚ και απόδοση αμνηστίας στους Κούρδους μαχητές, πλην περίπου 160 Στελεχών, για τους οποίους η Τουρκία ζητά την σύλληψή τους.
2.- Μεταφορά σε χώρες της Ευρώπης και άλλες, των 160 καταζητούμενων Στελεχών του ΡΚΚ, και παροχή πολιτικού ασύλου.
3.- Επιστροφή των Κούρδων προσφύγων στις εστίες στην Ν/Α Τουρκία.
4.-Δημιουργεία πολιτικού φορέα που θα αντικαταστήσει το ΡΚΚ.
5.-Αλλαγές στις συνθήκες κράτησης του Ηγέτη του ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτσαλάν.
6.-Αποζημιώσεις στους Κούρδους της Τουρκίας που έχασαν τις περιουσίες τους.
Το «Κουρδικό Εργατικό Κόμμα» προτείνει τα εξής:
1.-Κατάπαυση του πυρός επ΄αόριστον. Απορρίπτεται η πρόταση αφοπλισμού του ΡΚΚ.
2.-Αποχώρηση του κύριου όγκου των Στρατιωτικών Δυνάμεων της Τουρκίας από τις Κουρδικές Περιοχές στα Ν/Α της χώρας.
3.-Επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους, μετά από την αποκατάσταση των περίπου 4.000 χωριών τα οποία κατέστρεψε ο Τουρκικός Στρατός.
4.-Αποζημιώσεις για τις κατεστραμμένες περιουσίες των Κούρδων και παροχή επί ικανό χρονικό διάστημα, «επιδόματος επιβίωσης» στους Κούρδους πρόσφυγες, από το Τουρκικό Κράτος.
5.-Παρουσία διεθνών παρατηρητών στην Ν/Α Τουρκία και αντιπροσωπείας της ΕΕ, για την επιτήρηση των πιθανών συμφωνηθέντων με τους Κούρδους.
6.-΄Ιδρυση «Κουρδικής Πολιτοφυλακής» στην Ν/Α Τουρκία, στα πλαίσια μορφών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Δηλ. Δημοτικής Αστυνομίας, Αγροφυλακής, Συνοριοφυλακής.
7.- Αναγνώριση « Κουρδικής Επαρχιακής Κοινότητας» στην Ν/Α Τουρκία και «Κουρδικής Μειονότητας» για όλη την Τουρκία.
8.- Την παραγωγή των δημοσίων εγγράφων στις περιοχές όπου το Κουρδικό στοιχείο ξεπερνά το 20%, σε δύο γλώσσες. Τουρκική και Κουρδική.
9.- ΄Ιδρυση Κουρδικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.
10.- Αδειοδότηση Κουρδικών ΜΜΕ, άνευ ουδενός περιορισμού.
11.- Γενική αμνηστία για όλα τα στελέχη του ΡΚΚ. Επιστροφή της Τουρκικής υπηκοότητας από όσους Κούρδους έχει αφαιρεθεί. Απόδοση χάριτος σε όσους έχουν καταδικαστεί ερήμην και σε όσους βρίσκονται στις φυλακές ως κατηγορούμενοι ή καταδικασθέντες.
"Το ΡΚΚ συμφωνεί να αφοπλιστεί, εφόσον θεωρηθεί νόμιμο Πολιτικό Κόμμα της Τουρκίας, με την επωνυμία που ήδη έχει, δηλαδή «Κουρδικό Εργατικό Κόμμα». Ο Ηγέτης του ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, αποφυλακιστεί και τεθεί σε «κατ΄οίκον κράτηση» και περιορισμό για λόγους υγείας, σε οποιοδήποτε μέρος της Τουρκίας, με το δικαίωμα επικοινωνίας ακωλύτως, με όσους επιθυμεί".
Ο Ηγέτης της Στρατιωτικής Πτέρυγας του ΡΚΚ και διάδοχος του φυλακισμένου Ηγέτη των Κούρδων, πρότεινε μάλιστα, την δική του μελλοντική φυλάκιση και ανάληψη της ευθύνης της πολεμικής δράσης των Κούρδων, ταυτόχρονα με την υλοποίηση των αιτημάτων για απελευθέρωση του Α. Οτσαλάν. Την πρόταση του Μουράτ Καραγιλάν, αποδέχονται να ακολουθήσουν, δεκάδες ηγετικά στελέχη από την λίστα των 160 καταζητούμενων Κούρδων μαχητών.
Θα είναι θλιβερό το γεγονός, το «Κουρδικό Εργατικό Κόμμα» στην προσπάθειά του να διασωθεί, να αποδεχθεί τις Ιρανικές προτάσεις και να μεταφέρει τις βάσεις του σε Ιρανικό έδαφος, μάλιστα σε αρκετά ικανό βάθος, απαγορευτικό για επιχειρήσεις στον Τουρκικό Στρατό. Οι Ιρανοί θα απαλλαχθούν από την πολεμική δράση των Κούρδων, και τις συνεχείς κινητοποιήσεις των Κουρδικών πληθυσμών, ενώ ταυτόχρονα θα διαθέτουν ένα ισχυρότατο και εμπειροπόλεμο Στρατιωτικό Σώμα, ικανό να αποσταθεροποιήσει τόσο το Βόρειο Ιράκ όσο και την Τουρκία.
Το Ιράν προτείνει την εγκατάσταση των δυνάμεων του ΡΚΚ και όσων Κούρδων του Βορείου Ιράκ το επιθυμούν, σε «περιοχές αποκλειστικής χρήσης» στο έδαφός του και την πολυεπίπεδη συνδρομή του για την επιβίωσή τους.
Εάν το ενδεχόμενο αυτό πραγματοποιηθεί, θα είναι ένας μεγάλος εφιάλτης, τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για την Τουρκία και το Ιράκ. Το Ιράν αντιγράφει την πολιτική των ΗΠΑ εκμεταλλευόμενο τις περιστάσεις. Οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν μέχρι πρότινος το ΡΚΚ για μυστικές του επιχειρήσεις στο έδαφος του Ιράν (και στην Συρία). Τώρα με ορατό το ενδεχόμενο εγκατάλειψης του ΡΚΚ από τις ΗΠΑ, το Ιράν επιχειρεί το ακριβώς αντίστροφο! Να χρησιμοποιήσει το ΡΚΚ εναντίων των συμμάχων των ΗΠΑ στο Βόρειο Ιράκ αλλά και την Τουρκία.
Ο καθείς μπορεί να φανταστεί πως η συνδρομή του Ιράν στο ΡΚΚ θα αποτελέσει πολλαπλασιαστή ισχύος στην δράση του και θα προσδώσει πρωτόγνωρες επιχειρησιακές δυνατότητες στους Κούρδους μαχητές.
Ατυχώς οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν το «Κουρδικό Ζήτημα» ως υπόθεση μεταξύ των Κούρδων του Βορείου Ιράκ και της Τουρκίας, και ως μια παράμετρό του το ΡΚΚ.
Η πραγματικότητα είναι παντελώς διαφορετική από ότι διαφαίνεται.
Η Τουρκία έχει να επιλέξει μεταξύ της αποφυλάκισης του Αμπντουλάχ Οτσαλάν για λόγους υγείας και της ευρείας παροχής δικαιωμάτων στους Κούρδους, και ενός επερχόμενου πολεμικού εφιάλτη, πολύ ποιο δύσκολου και διαφορετικού από αυτόν που ζει πάνω από 30 χρόνια... με πιθανή εμπλοκή και του Ιράν.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]