Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Τουρκία ανατρέπει πλήρως την στρατιωτική ισορροπία στην Ανατολική Μεσόγειο

Προκλητική και πέρα από τα όρια

Η ανακοίνωση εκ μέρους του Τούρκου υπουργού Αμυνας ότι η χώρα του προχωρά στην κατασκευή βαλλιστικών πυραύλων, αποτελεί ίσως τη σημαντικότερη ανατροπή του γεωστρατηγικού και γεωπολιτικού status στην περιοχή, από την εποχή της ανακοίνωσης της κατασκευής των 217 μαχητικών F-16 που γνωστοποίησε ο τότε Τούρκος πρωθυπουργός Τουργκούτ Οζάλ το 1988.
Η ανακοίνωση αυτή όμως είναι κατά πολύ σπουδαιότερη και κυρίως ανησυχητική από αυτή του Τ. Οζάλ. Οι στρατηγικές επιστήμες τονίζουν ότι είναι φρόνιμο να μην υποτιμούμε τον αντίπαλό μας. Και είναι εξαιρετικά σπουδαίο να κατανοούμε τον τρόπο και τις μεθόδους που προσπαθεί να υλοποιήσει την στρατηγική του, δηλαδή τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το πνεύμα του αντιπάλου μας. Αν λοιπόν επιθυμούμε να προβλέπουμε και να προκαταβάλουμε τις κινήσεις του, είναι αναγκαίο να θεωρήσουμε ως δεδομένη μια τέτοια ενέργεια-την απόκτηση δηλαδή βαλλιστικών πυραύλων-και να την αντιμετωπίσουμε.

Εδώ παρατηρούμε ότι η τουρκική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, επιδεικνύει μια προκλητική και περιφρονητική αδιαφορία για τους αντιπάλους της και για τους κινδύνους που συνεπάγεται η αποκάλυψη αυτή των προθέσεών της.
Θα ήταν μέγα λάθος να αδιαφορήσουμε για αυτό το ζήτημα και να θεωρήσουμε ότι πρόκειται απλά και μόνο για ένα «πυροτέχνημα». Η ιστορία των ελληνο-τουρκικών σχέσεων, ιδιαίτερα μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, μας διδάσκει ότι η Τουρκία με την τήρηση μιας «ανοικτής μυστικότητας» καταφέρνει να μας απροσανατολίζει έτσι ώστε να μας διαφεύγει εκείνο που βρίσκεται μπροστά στα μάτια μας, καταφέρνοντας να πετύχει την απόλυτη απόκρυψη μέσα από το φανερό.
Η απόκτηση βαλλιστικών πυραύλων εκ μέρους της Τουρκίας θα αποτελέσει καίριο πλήγμα κατά της ελληνικής άμυνας. Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις δεν θα έχουν την ικανότητα να αντεπεξέλθουν σε μια επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους και το ηθικό της ελληνικής κοινωνίας θα βρίσκεται καταρρακωμένο, φοβούμενη την παντοδυναμία της τουρκικής πολεμικής μηχανής και τον κίνδυνο να πληγεί σε λίγα λεπτά της ώρας από πυραύλους, σε περίπτωση σύρραξης.
Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν ήδη προβεί σε δέκα δοκιμές των νέων αυτών πυραύλων που φέρουν την κωδική ονομασία “Φατίχ” (πορθητής) έξι εκ των οποίων έχουν γίνει στη Μαύρη Θάλασσα και τέσσερεις στο Πακιστάν.
Οι πύραυλοι που ήδη τμήματά τους κατασκευάζονται από την τουρκική εταιρία ROKETSAN θα βασίζονται στα μοντέλα του πακιστανικού Hatf-5 με βεληνηκές 1.500 χιλιομέτρων και εκρηκτική κεφαλή 1.200 κιλών και Hatf-6 με βεληνηκές 2.000 χιλιομέτρων και εκρηκτική κεφαλή 2.500 κιλών.
Ελπίζουμε ότι τόσο το Υπουργείο Εξωτερικών, όσο και το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας, να “ξυπνήσουν” και να ξανακοιτάξουν τους φακέλους που έβαλαν στα συρτάρια τους, καταγγέλοντας την Τουρκία για παραβίαση της συνθήκης περί διασποράς όπλων μαζικής καταστροφής και τη συνθήκη CFE για την οροφή συμβατικών όπλων στην Ευρώπη.
Εμείς πάντως κύριοι διπλωμάτες και μη, σας προειδοποιήσαμε...
Από Vellerefontis Team



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]